Η πολλά υποσχόμενη αντικαρκινική δύναμη του ταραξάκου

Η πικραλίδα ο γνωστός μας ταραξάκος,  ένα «ζιζάνιο» που υπάρχει σε αφθονία όχι μόνο στα ελληνικά βουνά, τα χωράφια αλλά ακόμη και στις άκρες των δρόμων και σε διάφορες γωνιές του κήπου μας, μπορεί να είναι το κλειδί της αποτελεσματικότερης χημικής ένωσης στον κόσμο για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε τον ταραξάκο ως ένα ζιζάνιο μόνο που προσπαθεί εξαπλωθεί στο γκαζόν μας. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η πικραλίδα, γνωστή και ως «δόντι του λιονταριού», αγριοράδικο ή αγριομάρουλο  αποτελεί ένα δώρο της φύσης και είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία μας. Είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως επίσης και βιταμίνη C. Η περιεκτικότητά σε βιταμίνη Α υπολογίζεται πως είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από εκείνη του κοινού απλού μαρουλιού που γνωρίζουμε όλοι, ενώ περιέχει και αρκετό κάλλιο. Έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό γιατρικό σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Στη δυτική ιατρική με βότανα, η ρίζα του χρησιμοποιείται συνήθως ως διουρητικό και ήπιο καθαρτικό και ενδείκνυται για πεπτικά προβλήματα και δυσκοιλιότητα. Η καταγωγή της λέξης ταραξάκος εξάλλου είναι ελληνική και σημαίνει αυτός που θεραπεύει τις ταραχές. 

Εκτός από όλες τις προαναφερόμενες ευεργετικές δράσεις του ταραξάκου, επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται ολοκληρωτικά όταν αλληλεπιδράσουν με εκχύλισμα ρίζας του φυτού. Το χημειο-ανθεκτικό  μελάνωμα είναι σήμερα ο πιο κοινός τύπος καρκίνου που επηρεάζει νέους ηλικίας 25 έως 29 ετών. Οι μόνες επιλογές που μπορούν να προσφέρουν σήμερα οι γιατροί σε αυτούς τους ασθενείς είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου,  ακολουθούμενη από ανοσοθεραπεία, η οποία συνήθως δεν λειτουργεί όταν το μελάνωμα έχει κάνει μετάσταση. Ωστόσο έρευνες του Τμήματος Χημείας και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Windsor στο Οντάριο του Καναδά, έχουν δείξει ότι εκχύλισμα ρίζας ταραξάκου μπορεί να προκαλέσει τα ανθρώπινα κύτταρα με μελάνωμα να «αυτοκαταστραφούν» χωρίς να οδηγεί σε οποιοδήποτε τύπο τοξικότητας. Στην πραγματικότητα, η αρχική μελέτη τους βρήκε ότι τα καρκινικά κύτταρα αποσυντέθηκαν μέσα σε 48 ώρες, ενώ τα υγιή κύτταρα παρέμειναν ανεπηρέαστα. Τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα αυτής της μελέτης που είχε επικεφαλής τον καθηγητή Siyaram Pandey ώθησαν μια μη κερδοσκοπική οργάνωση να έρθει σε συνεννόηση με μια καναδική εταιρία που παράγει φυσικά προϊόντα υγείας, ώστε να αναπτύξουν ένα τσάι από σκόνη ταραξάκου, σημαντικά ισχυρότερο από αυτά που κυκλοφορούν στα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Η εταιρία παράγει 6.000 δόσεις αυτού του τσαγιού για μια κλινική δοκιμή που θα πραγματοποιηθεί στο Περιφερειακό Κέντρο Καρκίνου του Windsor και θα περιλαμβάνει 30 ασθενείς με διάφορες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας, στους οποίους η συμβατική θεραπεία δεν είχε επιτυχία.

Μια δήλωση των ερευνητών στην ιστοσελίδα του συγκεκριμένου project που ονομάσθηκε Dandelion Root στο Πανεπιστήμιο του Windsor αναφέρει: «Από την έναρξη του έργου αυτού, ήμασταν σε θέση να εκτιμήσουμε με επιτυχία την επίδραση ενός απλού εκχυλίσματος νερού της ρίζας του ταραξάκου  σε διάφορους τύπους ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο και έχουμε παρατηρήσει την αποτελεσματικότητά του κατά του Τ-κυττάρου της λευχαιμίας στους ανθρώπους, της χρόνιας μυελομονοκυτταρικής λευχαιμίας, του καρκίνου του παγκρέατος και του εντέρου, με καθόλου τοξικότητα στα μη καρκινικά κύτταρα». 

Η ερευνήτρια και ογκολόγος Δρ Caroline Hamm δήλωσε ότι ορισμένοι από τους ασθενείς της έχουν σημειώσει βελτίωση μετά την κατανάλωση τσαγιού ταραξάκου που προμηθεύθηκαν από τα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Το συμπυκνωμένο τσάι θα μπορούσε να αποδειχθεί ενδεχομένως ακόμη πιο αποτελεσματικό.  Ο καναδικός κρατικός οργανισμός για την υγεία Health Canada, μετά από την σχετική αίτηση που κατέθεσαν το 2012, έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως στους επιστήμονες ώστε να ξεκινήσουν την κλινική δοκιμή με το εκχύλισμα του ταραξάκου σε ανθρώπους. 

Όροι: 
Κατηγοριες: