Ταμάρινθος, ο χουρμάς της Ινδίας

Το Tamarind, κόκκινος Ταμάρινθος στη γλώσσα μας, είναι ένα δέντρο με “μαγικές” ιδιότητες για τους Ασιάτες, καθώς η πάστα του δίνει χαρακτηριστική γεύση σε πολλά αυθεντικά πιάτα τους αλλά νοστιμίζει και την κουζίνα του Μεξικό, της Μέσης Ανατολής και της Καραϊβικής. Οι καρποί και τα φύλλα του δέντρου χρησιμοποιούνται από παλιά στην παραδοσιακή ιατρική των περιοχών αυτών και θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε διάφορες ασθένειες.

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018

Tαμάρινθος είναι το μπαχαρικό που παράγεται από τους σπόρους του δέντρου Tamarindus indica και κυκλοφορεί σε μορφή χυμού ή πηχτού χυλού. Οι σπόροι είναι  καφέ φασόλια που συλλέγονται σε διαφορετικά στάδια ωριμότητας, ανάλογα με τον προορισμό τους. Οι πιο άγουροι καρποί έχουν πολύ όξινη γεύση και είναι ιδανικοί για την παρασκευή τουρσί και τη συντήρηση των τροφίμων, ενώ οι πιο ώριμοι έχουν πιο ευχάριστη γεύση χαρίζοντας παράλληλα χρώμα και κολλώδη υφή στο φαγητό. Δίνουν με αυτό μια γλυκόξινη γεύση στο κρέας, κάνουν πικάντικα τα πιάτα λαχανικών και παρασκευάζουν ποτά. Σαν μπαχαρικό, συχνά αναμιγνύεται με άλλα καρυκεύματα, και  αρωματίζει χυμούς φρούτων, το γάλα και τα γλυκά. Είναι και ένα από τα συστατικά της σάλτσας Worcestershire. Κάποια συστατικά του δέντρου χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ως σταθεροποιητικός παράγοντας στα γλυκά και  τα παγωτά. 

Η Ινδία είναι σήμερα η κορυφαία παραγωγός του προϊόντος με αυξανόμενες φυτείες για οικιακή χρήση και εξαγωγή και του έχει δώσει το προσωνύμιο «χουρμάς της Ινδίας». Ο ταμάρινθος περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και άλλα ωφέλιμα φυτοχημικές ενώσεις. Περιέχει επίσης πολλή ζάχαρη γι’ αυτό έχει υψηλή θερμιδική αξία. 

Τα φρούτα και τα φύλλα του ταμάρινθου έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ στην παραδοσιακή ιατρική της Νότιας Ασίας. Λαμβάνονται εσωτερικά ή  εξωτερικά, για μια σειρά από αδιαθεσίες  όπως ο πονόλαιμος, ο πυρετός, η ηλίαση και οι στομαχικές διαταραχές. Οι σπόροι  χρησιμοποιούνται  για τη θεραπεία του διαβήτη, και των εντερικών  λοιμώξεων. Ο πολτός (πούλπα) των φρέσκων λοβών  εφαρμόζεται εξωτερικά στις επώδυνες αρθρώσεις. Το ίδιο και τα φύλλα του δέντρου όπου  βρασμένα εφαρμόζονται σε πρησμένες αρθρώσεις και διαστρέμματα, και  χρησιμοποιούνται σε γαργάρες για τη θεραπεία του πονόλαιμου. Χορηγούνται ακόμη σε άτομα που  έχουν πιει πολύ αλκοόλ για να συνέλθουν. Οι λοβοί του ταμάρινθου  περιέχουν συστατικά τα οποία  σε πρόσφατες μελέτες βρέθηκε ότι βοηθούν την αντίσταση του ανοσοποιητικού  στις λοιμώξεις. 

Το φυτό  χρησιμοποιείται επίσης στην παραδοσιακή ιατρική  της Ινδίας σε ορμονικά και γυναικολογικά προβλήματα, ως ήπιο διουρητικό και  για την ενίσχυση και  την αναγέννηση των νεύρων.  Χορηγείται ως ήπιο ηρεμιστικό για την καταπολέμηση του άγχους και της νευρικότητας και θεωρείται ότι δρα αποτελεσματικά και ανακουφίζει  τα συμπτώματα της  ρευματοειδούς αρθρίτιδας, τους μυϊκούς πόνους, και τις συσπάσεις.

Όροι: 
Κατηγοριες: