Μυστικά για τα πιο απολαυστικά ψητά λαχανικά

Κάντε χώρο στη σχάρα για τα λαχανικά και δοκιμάστε πώς το καραμέλωμα τους από τις φλόγες και το άγγιγμα του καπνού απογειώνουν τη γεύση τους. Αυτές οι εύκολες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ψήσετε όλα τα είδη λαχανικών και να απολαύσετε τη μοναδική γεύση τους.

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Επιλέξτε πέρα από το συνηθισμένο τρίο κολοκυθάκια-πιπεριές και μελιτζάνες και δοκιμάστε να ψήσετε στη σχάρα λαχανικά όπως η κολοκύθα, οι γλυκοπατάτες, τα πράσινα φασολάκια, τα κρεμμύδια και το μπρόκολο που σίγουρα θα σας αποζημιώσουν με τη νοστιμιά τους. Τα λαχανικά μαγειρεύονται γρήγορα και η σχάρα τους ταιριάζει πολύ. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε για το αν περισσότερο ή λιγότερο ψημένα από ότι πρέπει όπως κάνετε με μια μπριζόλα, ένα φιλέτο κοτόπουλου ή ένα μπιφτέκι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να διαπιστώσετε εάν είναι έτοιμα απλά κοιτάζοντάς τα. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για τέλεια λαχανικά στη σχάρα αλλά και στο γκριλ.

Υπάρχουν τεχνικές για το ψήσιμο τέλειων  λαχανικών:  απευθείας πάνω στη σχάρα ή με έμμεσο ψήσιμο μέσα σε ένα ειδικό ταψί.

Άμεσο ψήσιμο στη σχάρα

Κόβετε τα μεγαλύτερα λαχανικά (όπως μελιτζάνες, κολοκύθια και κρεμμύδια).  Βάλτε τα να ακουμπούν τη σχάρα με την μεγαλύτερη πλευρά τους ώστε να πάρουν περισσότερη γεύση. Τα κομμάτια πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μην πέφτουν ανάμεσα στις σχάρες.

Αλείψτε τα με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε τα. Δεν χρειάζεται να τα μαρινάρετε αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μαρινάδα αλείφοντάς τα καθώς τα ψήνετε.

Τα μικρά λαχανικά, όπως οι ντοματίνια ή τα λαχανικά σε φέτες μπορούν να ψηθούν καλύτερα περασμένα σε σουβλάκια.

Ψήστε τα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να φθάσουν στην επιθυμητή τρυφερότητα.

Οι χρόνοι ψησίματος ποικίλουν ανάλογα με το είδος αλλά γενικά είναι μικρότεροι από εκείνους που χρειάζεστε για το κρέας. Τα πιο σκληρά και σφιχτά λαχανικά όπως είναι οι πατάτες θα πάρουν λίγο περισσότερη ώρα στη σχάρα. Για να αποφύγετε να τα κάψετε, ψήστε τα για λίγα δευτερόλεπτα σε υψηλή θερμοκρασία και μετά μετακινήστε τα σε ένα λιγότερο καυτό μέρος της σχάρας για να τελειώσετε το ψήσιμό τους.

Χρησιμοποιήστε σούβλες ή ένα ειδικό καλάθι για τα μικρά κομμάτια. Τα ντοματίνια, τα κολοκυθάκια και τα μανιτάρια, ακόμη και κάποια φρούτα είναι υπέροχα στη σχάρα, αλλά είναι λίγο δύσκολα στο χειρισμό τους. Για να αποφύγετε να κυλήσουν ή να πέσουν μέσα από τη σχάρα, περάστε τα σε ένα σουβλάκι ή χρησιμοποιήστε ένα καλάθι σχάρας.

Δοκιμάστε να τα ψήσετε σε πακέτα. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί εξαιρετικά για ριζώδη λαχανικά όπως οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα πατζάρια και τα γογγύλια. Διπλώστε καλά ένα χαρτί ψησίματος δημιουργώντας ένα είδος «φωλιάς», αλείψτε το με λίγο λάδι και τοποθετήστε μέσα τα λεπτοκομμένα λαχανικά σε μια μόνο στρώση, επικαλύπτοντας λίγο μόνο το ένα το άλλο. Διπλώστε το με αλουμινόχαρτο και πιάστε τις άκρες μαζί, δημιουργώντας ένα πακέτο. Τοποθετήστε το πακέτο πάνω στη σχάρα. Οι πατάτες χρειάζονται περίπου 12 έως 15 λεπτά ψήσιμο με αυτό τον τρόπο. Όταν ανοίγετε το πακέτο για να ελέγξετε αν έχουν γίνει τα λαχανικά, προσέξτε πολύ τον ατμό που βγαίνει.

Έμμεσο ψήσιμο σε ταψί

Χρησιμοποιείστε γκριλιέρες ή ειδικά ταψιά ακόμη και μιας χρήσης.

Κόβετε τα λαχανικά στο ίδιο πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Αλείψτε τα με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τα λαχανικά ξεραίνονται από τη φωτιά αν δεν έχουν αλειφθεί με λίγο ελαιόλαδο.

Χωρίστε τα κατά μέγεθος και σκληρότητα, βάζοντας τα πιο σκληρά λαχανικά όπως είναι τα καρότα και οι πατάτες που θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο σε ένα ταψί και εκείνα που είναι πιο μαλακά, όπως τα σπαράγγια και τα πράσινα φασολάκια σε ξεχωριστό.

Χρησιμοποιήστε μέτρια θερμότητα.

Γυρίζετε τα λαχανικά περιστασιακά, κουνώντας το ταψί για να μην κολλήσουν.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: