Η ιστορία της βότκας

Η πρώτη καταγεγραμμένη παραγωγή της βότκας απαντάται στη Ρωσία στα τέλη του 9ου αιώνα και ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με τη γεύση που γνωρίζουμε σήμερα, καθώς η βότκα προοριζόταν για φάρμακο και η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ δεν ξεπερνούσε το 14%, ποσοστό που είναι το μέγιστο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φυσική διαδικασία ζύμωσης. 

Κυριακή, 22 Απριλίου 2018

Ιστορικά δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι για τη χώρα προέλευσης της βότκας, εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων για τη χώρα καταγωγής της. Ορισμένοι αναφέρουν τη Ρωσία ως χώρα καταγωγής της, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για πολωνική καταγωγή του αγαπημένου σε όλους μας ποτού. Αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι η βότκα παίρνει το όνομά της από τη σλάβικη λέξη «voda» που σημαίνει «νερό» (εξαιτίας της διάφανης υφής της και της έλλειψης χρώματος). Οι λαοί στα κράτη της πιθανής προέλευσης της βότκας έχουν ονόματα για τη βότκα με ρίζες που σημαίνουν «κάψιμο». (πολωνικά: gorzałka; ουκρανικά: горілка, χορίλκα, λευκορωσικά: гарэлка, χαρέλκα, λιθουανικά: degtinė; λετονικά: degvīns, ντέγκβινς, σουηδικά: brännvin, μπρένβιν. ΣτηΡωσία το 17ο και 18ο αιώνα goriashchee vino).

Σήμερα η περιεκτικότητα της βότκα σε αλκοόλ διαφέρει από χώρα σε χώρα παραγωγής, ανάλογα με τα πρότυπα που ορίζονται σε κάθε χώρα και κυμαίνεται από 37,5% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως  30% στις Η.Π.Α. και 40% στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βότκα παράγεται από ην απόσταξη της οποιαδήποτε φυτικής ύλης πλούσιας σε άμυλο ή ζάχαρη συμπεριλαμβανομένων διαφόρων σπόρων, όπως αραβόσιτο, σίκαλη, σιτάρι και άλλα υλικά, όπως πατάτες, σταφύλια και σόγια.

Μπορεί να καταναλωθεί σκέτη, αλλά και ως βασικό συστατικό για αρκετά δημοφιλή κοκτέιλ όπως είναι τα: Vodka Martini, Bloody Mary, Sex on the beach, White Russian κ.α.

Κωνσταντίνος Γιαταγάνας

Όροι: 
Κατηγοριες: