Παραδοσιακά ροφήματα με παγκόσμια αρώματα!

Είναι δεδομένο ότι όταν διαβάσετε το παρακάτω κείμενο θα σας ξυπνήσει η επιθυμία να δοκιμάσετε έστω μια φορά κάθε ένα από αυτά τα ζεστά ροφήματα, ειδικά μάλιστα αυτή την εποχή. 

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018

Σας ταξιδεύουμε σήμερα από την Ολλανδία, στην Κόστα Ρίκα, το Μεξικό και την Βολιβία και από εκεί, στην Ισλανδία, την Ιαπωνία και την Αίγυπτο. 

Κοινός παρονομαστής; Ζεστά παράξενα ποτά, για να ανέβει η θερμοκρασία και να βιώσετε ένα ταξίδι γευσιγνωσίας. Κάθε ένα με τα δικά του χαρακτηριστικά και αρώματα, "αναδεύει" τη χώρα προέλευσής του μέσα σε ένα φλιτζάνι. 

Api Morado ή Blanco, Βολιβία

Τυπικό βολιβιανό ρόφημα, το api morado είναι ένα εκχύλισμα μοβ καλαμποκιού και ανανά με πρόσθετα αρωματικά μπαχαρικά, όπως κανέλα, γαρίφαλο και ξύσμα πορτοκαλιού. Το ρόφημα είναι τόσο παχύρρευστο που μπορεί να φαγωθεί και με κουτάλι, ενώ συνήθως σερβίρεται στο πρωινό. Υπάρχει και άλλη μια βερσιόν του ροφήματος αυτού, το api blanco, το οποίο φτιάχνεται με γάλα, ζάχαρη, κανέλα και άσπρο καλαμπόκι.

Anijsmelk, Ολλανδία

Το anijsmelk είναι ένα κλασικό, ολλανδικό ποτό, που παραδοσιακά ετοιμάζεται μουλιάζοντας γλυκάνισο σε γάλα. Σήμερα, φτιάχνεται περισσότερο με κύβους ζάχαρης γλυκάνισου ή anjis blokjes, οι οποίοι ανακατεύονται σε ζεστό γάλα και δίνουν το ίδιο, μοναδικό αποτέλεσμα.

Agua Dulce, Κόστα Ρίκα

Σημαίνει «γλυκό νερό» και η προετοιμασία του δεν είναι τίποτα παραπάνω από ανεπεξέργαστο ζαχαροκάλαμο, διαλυμένο σε ζεστό νερό. Στην Κόστα Ρίκα το προτιμούν πολύ στο πρωινό τους, προφανώς για να ξεκινήσουν… γλυκά την ημέρα τους.

Atole, Μεξικό

Με ρίζες που φτάνουν στις προ-κολομβιανές εποχές, το atole είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Φτιάχνεται με masa (χυλό καλαμποκιού), νερό, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Στην όψη, μπορεί να είναι παχύρρευστο και να θυμίζει πόριτζ ή ελαφρύ και νερουλό, ανάλογα με τα γούστα. Θεωρείται εορταστικό ποτό και σερβίρεται συχνά την Ημέρα των Νεκρών Día de los Muertos και τα Χριστούγεννα.

Kúmenkaffi, Ισλανδία

Μπορεί να είναι δύσκολο στην προφορά, το Kúmenkaffi, όμως, είναι ένα μοναδικό ισλανδικό ποτό από καφέ, στον οποίο προσθέτουν σπόρους αγριοκύμινου, δίνοντάς του πικάντικο άρωμα και πιο όξινη γεύση. Συνήθως σερβίρεται μετά το γεύμα και συχνά αναβαθμίζεται με το ισλανδικό schnapps, brennivín.

Kuzuyu, Ιαπωνία

Το ιαπωνικό αυτό ποτό ζεσταίνει, θεραπεύει και αποτελεί παραδοσιακό φάρμακο για το κρύωμα. Φτιάχνεται με σκόνη kudzu (φυτό της ανατολικής, νοτιοανατολικής Ασίας και κάποιων νησιών του Ειρηνικού) και είναι γλυκό, με υφή που θυμίζει μέλι.

Sahlab, Αίγυπτος

Δημοφιλές ζεστό ρόφημα στην Αίγυπτο είναι το sahlab, το οποίο παραδοσιακά φτιάχνεται με αλεσμένο βολβό της ορχιδέας Orchis mascula. Η σκόνη αναμειγνύεται με βρασμένο γάλα και ζάχαρη, ενώ το άμυλο του σπόρου της ορχιδέας κάνει το ρόφημα πιο παχύρρευστο. Στο τέλος, πασπαλίζουν κανέλα και το αποτέλεσμα είναι πλούσιο και χορταστικό.

Όροι: 
Κατηγοριες: