Ανακαλύφθηκε νέος τόπος καταγωγής του καλλιεργημένου ρυζιού ηλικίας 9000 ετών!

Στην Κίνα και όχι στην Ινδία, όπως πιστευόταν, φτάνουν οι ρίζες του ρυζιού σύμφωνα με Αμερικανούς γενετιστές που μελέτησαν χιλιάδες χρόνια εξελικτικής ιστορίας του φυτού αναλύοντας τα γονίδιά του και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ρύζι άρχισε να καλλιεργείται πιθανότατα πριν από περίπου 9.000 χρόνια στην κοιλάδα του μεγαλύτερου ποταμού της Κίνας Yangtze.

 

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

Τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας που διήρκεσε περίπου τρία χρόνια, ομάδας αρχαιολόγων σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Toronto-Mississauga G. Crawford, έδειξαν πως η καλλιέργεια ρυζιού από τον άνθρωπο στην Κίνα συντελείται εδώ και 9.000 περίπου χρόνια. Επίσης προκύπτει ότι η ποικιλία japonica (που καλλιεργείται σήμερα και στη χώρα μας) ήταν μεταξύ των ποικιλιών που καλλιεργούσαν τότε οι γεωργοί της περιοχής.  Προηγούμενες έρευνες είχαν προτείνει την Κίνα ως μια από τις πιθανότερες περιοχές πρώτης καλλιέργειας του ρυζιού (μαζί με την Ινδία) και η νέα μελέτη έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Το ασιατικό ρύζι (Oryza sativa) είναι μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο, αλλά και από τις πιο διαφοροποιημένες, καθώς υπάρχουν στον πλανήτη δεκάδες χιλιάδες ποικιλίες του. Δύο κυρίως είδη ρυζιού, το ιαπωνικό Japonica και το ινδικό Indica, είναι αυτά που περιλαμβάνουν τις περισσότερες ποικιλίες διεθνώς. Ακριβώς επειδή υπάρχει τέτοια ποικιλία ρυζιών στη Γη, η προέλευσή του είναι εδώ και χρόνια θέμα επιστημονικής διαμάχης. Η νέα έρευνα, ενισχύει την πρώτη θεωρία περί μιας ενιαίας καταγωγής. Χρησιμοποιώντας τους πιο σύγχρονους αλγόριθμους σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι γενετιστές διαπίστωσαν ότι τελικά το ιαπωνικό και το ινδικό ρύζι έχουν την ίδια καταγωγή, στην Κίνα, καθώς έχουν στενότερη γενετική σχέση μεταξύ τους παρά με οποιοδήποτε άλλο είδος άγριου ρυζιού στην Ασία. Έκαναν χρήση ενός "μοριακού ρολογιού" από γονίδια ρυζιού για να δουν πότε το ρύζι εξελίχτηκε και βρήκαν ότι το καλλιεργημένο ρύζι πρωτοεμφανίστηκε πριν από τουλάχιστον 8.200 χρόνια.

Όπως αναφέρει ο G. Crawford: «σήμερα το ρύζι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα για την παγκόσμια οικονομία αν και πολύ παλιά ήταν απλώς ένα άγριο φυτό. Πως μπήκε όμως το ρύζι στη ζωή και στην διατροφή των ανθρώπων; Αυτό μας δίνει και μία ιδέα για το πώς οι άνθρωποι έγιναν αγρότες» συμπληρώνει ο ανθρωπολόγος-αρχαιολόγος, ο οποίος μελετά τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και των φυτών την προϊστορική περίοδο.

Σε συνεργασία με τρεις ερευνητές από το Ινστιτούτο Πολιτισμού και Αρχαιολογίας της επαρχίας Zhejiang της Κίνας, ο καθηγητής ανακάλυψε αρχαία θραύσματα καλλιεργήσιμου ρυζιού σε χαντάκια στην κοιλάδα της επαρχίας. Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι το 30% της βάσης, του φλοιού και της επιφάνειας του φύλλου και του καρπού δεν ανήκαν στην ποικιλία του άγριου ρυζιού αλλά ήταν προϊόν καλλιέργειας για την παραγωγή φυτών ρυζιού κατάλληλα προς κατανάλωση. Τον ερευνητή ενδιέφερε περισσότερο η κατανόηση των δυνάμεων που ανάγκασε τους προγόνους μας να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση και από κυνηγοί να μετατραπούν σε αγρότες. 

«Το ερώτημα που τελικά θέλω να απαντήσω είναι, τι τους ώθησε να προχωρήσουν “ψυχή τε και σώματι” στη γεωργία; Γιατί μειώθηκε το ενδιαφέρον τους για το κυνήγι και στράφηκε προς τη φυτική παραγωγή;» σχολιάζει ο Crawford. Και κλείνει τονίζοντας πως “Οι άνθρωποι έκαναν αυτό που έπρεπε προκειμένου να γίνει η ζωή τους πιο εύκολη και βιώσιμη, και η συνέπεια ήταν η γεωργία. Με αυτήν την ανακάλυψη σχετικά με το ρύζι, μπορούμε να παρατηρήσουμε τα πρώτα στάδια αυτής της αλλαγής και της μετάβασης».

Όροι: 
Κατηγοριες: