Γιατί τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας;

Στην υγειά σας! Cheers! Kanpai! À votre santé! Proost! Cin Cin! Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι υψώνουν τα ποτήρια τους σε πρόποση και εύχονται υγεία ο ένας στον άλλο τσουγκρίζοντάς τα πριν πιουν την πρώτη γουλιά από το ποτό τους.  Από πού όμως προέρχεται αυτή η συνήθεια;

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με την προέλευση αυτής της παράδοσης, χωρίς να είναι κάποια απολύτως αποδεκτή από όλους. Αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία καθώς η κάθε ιστορία από αυτές, γεγονός ή μυθοπλασία, είναι σίγουρα ένα ενδιαφέρον θέμα συζήτησης σε μια παρέα που μοιράζεται ένα ποτό.

Ορισμένες θεωρίες επικεντρώνονται στο χαρακτηριστικό ήχο που κάνουν τα ποτήρια όταν τα τσουγκρίζουμε. Κάποιοι αναφέρουν ότι είναι ένα κατάλοιπο μεσαιωνικής δεισιδαιμονίας. Στον Μεσαίωνα, πολλά φυσικά φαινόμενα, για τα οποία έχουμε τώρα επιστημονικές εξηγήσεις, αποδόθηκαν σε μαγικά και υπερφυσικά όντα όπως οι άγγελοι, οι δαίμονες, οι νεράιδες και τα ξωτικά. Για να κρατήσουν τα κακά πνεύματα μακριά, οι άνθρωποι την εποχή εκείνη τσούγκριζαν τα ποτήρια τους για να τα τρομάξουν με τον ήχο που δημιουργούταν.  Μια διαφορετική προσέγγιση είναι ότι όλα άρχισαν στις αυλές των ευγενών της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Εκείνη την εποχή, η δηλητηρίαση δεν ήταν ασυνήθιστη και όσοι ανήκαν στην ελίτ έπρεπε να είναι προσεκτικοί.  Για να αποδείξουν ότι το ποτό που πρόσφεραν ήταν ασφαλές, οι οικοδεσπότες θα έριχναν λίγο από αυτό που σέρβιραν στους καλεσμένους τους και θα το έπιναν στο δικό τους ποτήρι. Στη συνέχεια, όλοι μαζί θα τσούγκριζαν τα ποτήρια τους ως επισφράγισμα της εμπιστοσύνης τους. 

Μια εναλλακτική εξήγηση είναι ότι τσουγκρίζουμε για να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι. Και αυτή η θεωρία πάει πίσω στην μεσαιωνική εποχή όπου, σε ειδικές περιπτώσεις, ένα κοινό μεγάλο κύπελλο έκανε το γύρο του τραπεζιού και όλοι οι συνδαιτυμόνες έπιναν από μια γουλιά. Για λόγους υγιεινής, αυτό αντικαταστάθηκε αργότερα από μεμονωμένα ποτήρια.  Από τότε, αντί να πίνουν από το ίδιο κύπελλο, οι άνθρωποι τσούγκριζαν τα ποτήρια τους και έπιναν ταυτόχρονα ως ένδειξη ενότητας και φιλίας. Μια άλλη εκδοχή, εξηγεί ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να συμπεριληφθούν όλες οι αισθήσεις όταν απολαμβάνουμε ένα καλό ποτό. Αισθανόμαστε το ποτήρι στο χέρι μας, βλέπουμε το χρώμα του ποτού, μυρίζουμε το άρωμά του και το δοκιμάζουμε με το στόμα μας. Με το τσούγκρισμα συμπεριλαμβάνουμε και την αίσθηση της ακοής σε αυτήν την εμπειρία.  Oι κατασκευαστές ποτηριών παίρνουν σοβαρά υπόψη τους τον ήχο που παράγουν τα κρύσταλλα ο οποίος αποτελεί και ένα σημαντικό στοιχείο της σχεδίασης. 

Οι περισσότεροι από εμάς θα τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας με την οικογένεια και τους φίλους μας τις γιορτινές μέρες που έρχονται. Ανεξάρτητα από το ποια είναι η πραγματική ιστορία πίσω από αυτή την παράδοση, φροντίστε να απολαμβάνετε το χρόνο αλλά και το ποτό που μοιράζεστε με τους αγαπημένους σας και χαρείτε όλοι μαζί το συναίσθημα της προσφοράς και της συντροφικότητας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: wineintro.com

Όροι: 
Κατηγοριες: