Σχετικα Αφιερωματα

Ιστορία του κουταλιού

Το κουτάλι είναι ένα από τα παλαιότερα σκεύη διατροφής στην ανθρώπινη ιστορία μας. Δημιουργήθηκε από διάφορα υλικά και διαφορετικά σχήματα και η χρήση του εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο λόγω της αναμφισβήτητης χρησιμότητάς του στο χειρισμό και την κατανάλωση των υγρών και των μικρόσπορων σιτηρών.

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017

Από την αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού, δημιουργήθηκαν διάφορα σκεύη για να μας βοηθήσουν να ετοιμάζουμε, να σερβίρουμε και να τρώμε τα διάφορα είδη τροφίμων. Από τα απλά μυτερά κομμάτια πέτρας, τα σκαλισμένα ξύλα, τα πήλινα πιάτα και την εφεύρεση της μεταλλουργίας, το κουτάλι κατάφερε να αποδειχθεί το πιο τέλειο εργαλείο για όλους τους τομείς της παρασκευής και του σερβιρίσματος της τροφής. Ο απλός σχεδιασμός του αποτελούμενος από ένα μικρό ρηχό ωοειδές ή στρογγυλό κοίλο τμήμα που συνδέεται με μια λαβή, χρησιμοποιήθηκε για χιλιετίες από πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, φθάνοντας τελικά στη σύγχρονη μορφή και το σχέδιο που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Πάνω από 50 παραλλαγές κουταλιών χρησιμοποιούνται στις μέρες μας για πολλές συγκεκριμένες λειτουργίες που αφορούν στο φαγητό και στην προετοιμασία του, ενώ πολλοί άλλοι τύποι του χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν.

Η ιστορία του κουταλιού είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα. Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς χρησιμοποιήθηκε το πρώτο κουτάλι, αλλά τα αρχαιολογικά ευρήματα μπορούν να τοποθετήσουν μερικά από τα διακοσμητικά και θρησκευτικά κουτάλια στην εποχή του 1000 π.Χ. Τα αρχαία κουτάλια από ξύλο, πυριτόλιθο, σχιστόλιθο και ελεφαντόδοντο, χρησιμοποιήθηκαν από Αιγύπτιους ιερείς αλλά και Φαραώ και είχαν πολύ εξωτικά και παράξενα σχέδια, περιγράφοντας συχνά σημαντικά θρησκευτικά γεγονότα στις λαβές και τα κοίλα μέρη τους με τη χρήση ιερογλυφικών και επεξεργασμένων σχεδίων. Μέχρι την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τα κουτάλια κατασκευάζονταν από χαλκό και ασήμι και ήταν πιο συνηθισμένα μεταξύ των πλουσίων τάξεων.

Στη Μεσαιωνική Ευρώπη, τα κουτάλια κατασκευάζονταν από κέρατα αγελάδων, ξύλο, ορείχαλκο και κασσίτερο και χρησιμοποιούνταν συχνά ως μέσο εύκολης μεταφοράς τροφής για τους ανθρώπους και τα ζώα. Τα ξύλινα κουτάλια άρχισαν να αντικαθίστανται με πιο ανθεκτικές μεταλλικές παραλλαγές τον 15ο αιώνα, φυσικά μόνο στις ανώτερες τάξεις ανθρώπων. Η πρώτη αναφορά του κουταλιού στην Αγγλία είναι το 1259, ως μέρος των καταγεγραμμένων πραγμάτων στις ντουλάπες του βασιλιά Εδουάρδου Ι. Σε εκείνους τους μεσαιωνικούς χρόνους, τα κουτάλια χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο ως μέσο φαγητού αλλά ως ένδειξη πλούτου και εξουσίας. Η στέψη κάθε βασιλιά της Αγγλίας προϋπέθετε το τελετουργικό του χρίσματος από το ειδικό κουτάλι. Κατά τις επόμενες περιόδους της Αναγέννησης, του Μπαρόκ και των Βικτωριανών χρόνων, ο σχεδιασμός του κουταλιού άλλαξε αρκετά, παίρνοντας τη σημερινή του σύγχρονη εμφάνιση περίπου στα τέλη του 18ου αιώνα.

Στη σύγχρονη εποχή, τα κουτάλια έχουν πολλές χρήσεις στη βιομηχανία τροφίμων. Όχι μόνο χρησιμεύουν ως ένα τέλειο εργαλείο για την κατανάλωση υγρών ή ημι-υγρών τροφίμων (σούπες, μαγειρευτά, παγωτά κ.λπ.), αλλά είναι πολύ χρήσιμα και ως εργαλεία μέτρησης και ανάμειξης συστατικών που είναι σε πολύ μικρή στερεά μορφή ή σε σκόνη. Η τυποποίηση των σύγχρονων μαγειρικών σκευών δημιούργησε τον όρο "κουταλιά", που περιγράφει την ποσότητα υλικού που μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα κουτάλι.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: