Διάσημα φαγητά με διάσημους «νονούς»

Τα απολαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία. Κι όμως, δεν γνωρίζουμε για την πλειοψηφία τους ότι πήραν το όνομά τους από υπαρκτά πρόσωπα. Ο λόγος για ορισμένα φαγητά που κατάφεραν να γίνουν τόσο διάσημα, ίσως και περισσότερο κάποιες φορές, όσο το άτομo από το οποίο ονομάστηκαν.

Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018

1) Fettuccine Alfredo.

Το συγκεκριμένο πιάτο πήρε το όνομά του το 1914 από τον ιδιοκτήτη ενός εστιατορίου στη Ρώμη, που ονομαζόταν Alfredo di Lelio. Η έγκυος γυναίκα De Lilio, που μαγεύρευε, δυσκολευόταν να διαχειριστεί τις ναυτίες της ήταν και έτσι εξελίχθηκε το πιάτο από μια συνταγή του 15ου αιώνα για «Maccheroni Romaneschi» ουσιαστικά διπλασιάζοντας το βούτυρο, καθώς με τον τρόπο αυτό παρασκευαζόταν πιο γρήγορα.

2) Αυγά Benedict.

Αυτό το αγαπημένο πρωινό έχει δύο αντικρουόμενες θεωρίες ως προς την προέλευσή του. Οι πρώτοι ισχυρισμοί θέλουν ένα χρηματιστή στη Νέα Υόρκη που ονομαζόταν Lemuel Bendict να παράγγειλε το συγκεκριμένο πιάτο στο ξενοδοχείο Waldorf το 1894 για να συνέλθει από ένα ισχυρό μεθύσι. Η δεύτερη θεωρία, υποστηρίζει ότι ξεκίνησε το πιάτο ένα χρόνο νωρίτερα το 1893, όταν ο σεφ Charles Ranhofer της Delmonico της Νέας Υόρκης δημιούργησε το πιάτο για τον κύριο / ή και για την κυρία LeGrand Benedict, που ήταν χρηματιστές και κοσμικοί.

3) Σαλάτα του Καίσαρα.

Ο Caesar Cardini έζησε στο Σαν Ντιέγκο, αλλά λειτούργησε το ξενοδοχείο Ceasarin στην Τιχουάνα για να μπορέσει να παρακάμψει την Ποτοαπαγόρευση. Το δημοφιλές αυτό πιάτο που σερβιρόταν πριν από το δείπνο αποδίδεται στον Cardini και για το λόγο αυτό πήρε και το όνομά του από εκείνον.

4) Κοτόπουλο του βασιλιά - Τέσσερις Θεωρίες.

  • Ο William Βασιλιάς της Φιλαδέλφειας έχει πιστωθεί το 1915 (μετά το θάνατό του) ως ο εφευρέτης αυτού του πιάτου.
  • Η δεύτερη θεωρία θέλει το πιάτο να έχει πρώτο όνομα «κοτόπουλο à la Keene» από τον James R. Keene, που κατοικούσε στο Λονδίνο, ενώ είχε γεννηθεί στην Αμερική.
  • Δημιουργήθηκε από τον σεφ Charles Ranhofer για τον Foxhall Ρ. Keene, γιο του James R. Keene , στις αρχές της δεκαετίας του 1890.
  • Η τέταρτη θεωρία θέλει το πιάτο να εφευρέθηκε από τον σεφ George Greenwald περίπου το 1898 για τον κύριο και την κυρία Ε. Clark βασιλιά (II ή III) στο Brighton Beach Hotel στη Νέα Υόρκη.

5) Nachos.

Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως nachos είναι μία πιο μετριοπαθής έκδοση της αρχικής που ήταν απλά τηγανητές τορτίγιες που καλύπτονταν με τυρί και πιπεριές jalapeno, και εφευρέθηκε το 1943 από τον Ignacio «Nacho» Anaya.

6) Αστακός Newberg.

Ευρέως πιστώνεται στον Captain Ben Wenberg, ο οποίος ανακάλυψε τη συνταγή στα ταξίδια του και την έφερε στο εστιατόριο Delmonico's-όπου ο σεφ την παρασκεύασε με το όνομα «Αστακός Wenberg», στα τέλη του 19ου αιώνα.

7) Μοσχάρι Wellington.

Η διάσημη και εξαιρετικά δημοφιλής συνταγή πιστώνεται στον προσωπικό σεφ του Arthur Wellesley, 1ου Δούκα του Ουέλινγκτον, βρετανού ήρωα της μάχης του Βατερλό.

8) Πίτσα Margherita.

Σύμφωνα με το μύθο, το itrofi μας πληροφορεί ότι, η πίτσα Margherita γεννήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας το 1889, όταν μια διάσημη εταιρεία κατασκευής πίτσα παρασκεύασε μια πίτσα προς τιμήν της βασίλισσας Margherita που πραγματοποιούσε επίσκεψη στην περιοχή. Δημιούργησε μια πίτσα που χαρακτηρίζει όλα τα χρώματα της ιταλικής σημαίας, και η συνταγή έχει αγαπηθεί όσο καμία άλλη.

Κων/νος Γιαταγάνας

Όροι: 
Κατηγοριες: