Σχετικα Αφιερωματα

Είναι τα δημητριακά ένα πλήρες πρωινό; Μύθος ή αλήθεια;

Έχουμε συνηθίσει να λέμε πως τα δημητριακά μπορούν να είναι κομμάτι ενός πλήρες πρωινού. Ωστόσο αυτό είναι μια πεποίθηση που γιγαντώθηκε κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '80, οπότε και η βιομηχανία των δημητριακών μεγάλωσε και αναπτύχθηκε διαφημιστικά. Ισχύει όντως πως τα δημητριακά πρέπει να βρίσκονται σε ένα πλήρες πρωινό ή είναι αποτέλεσμα διαφήμισης;

 

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018

Είναι χαρακτηριστικό πως αν ψάξουμε να βρούμε από πότε οι άνθρωποι τρώνε δημητριακά για πρωινό θα φτάσουμε στο 1863 και σε μια πολύ περίεργη περίπτωση. Η εισαγωγή των δημητριακών στο πρωινό αποτέλεσε έμπνευση ενός γιατρού με το όνομα Τζέιμς Κάλεμπ Τζάκσον. 

Ο συγκεκριμένος ήταν χορτοφάγος και μέλος μιας χριστιανικής οργάνωσης που αγωνιζόταν για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Ο Τσάκσον δούλευε σε ένα σανατόριο όπου νοσηλεύονταν ασθενείς που έπασχαν από φυματίωση. Έδινε στους ασθενείς κομμάτια δημητριακών για πρωινό, τα οποία όμως ήταν πολύ σκληρά και έπρεπε να μουλιάσουν σε ένα υγρό για περίπου 20 με 30 λεπτά προκειμένου να μπορέσει κάποιος να τα δαγκώσει άνετα.

Ένας άλλος γιατρός, την δεκαετία του 1870, με το όνομα Τζον Κέλογκ, εισήγαγε την συγκεκριμένη μέθοδο και στο δικό του σανατόριο. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το σανατόριο του Κέλογκ είχε πάρα πολύ κακή φήμη και ακουγόταν πως εκεί γινόντουσαν απάνθρωπα πειράματα πάνω σε ασθενείς. Με σιτάρι, καλαμπόκι και βρώμη, ο Κέλογκ έφτιαξε μια δικιά του εκδοχή της ανακάλυψης του Τζάκσον, την οποία λίγα αργότερα εκλάπη με την σειρά της από έναν πωλητή προϊόντων που την προώθησε στην αγορά.

Η εμπορική προώθηση του συγκεκριμένου προϊόντος έγινε με τον ίδιο τρόπο που οι Τζάκσον και Κέλογκ, διαφήμιζαν το εν λόγω πρωινό στους ασθενείς τους: «ένα τέλειο πρωινό για να ξεκινάει η ημέρα σας». Αυτή η τάση συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα. Φυσικά, όπως εύκολα μπορεί να γίνει κατανοητό από το όνομα, ο Κέλογκ με τον αδερφό του ίδρυσαν μια δικιά τους εταιρεία δημητριακών, την πασίγνωστη «Kellogg's».

Πέρασαν πάνω από 100 χρόνια διαρκούς προώθησης της φράσης πως τα δημητριακά αποτελούν ένα πλήρες πρωινό αλλά την δεκαετία του '80 αυτή η αντίληψη άρχισε να φαντάζει αντικειμενική πραγματικότητα. Έχουν δίκιο λοιπόν ή είναι απλά ένα διαφημιστικό κόλπο; Θεωρητικά έχουν δίκιο. Οι άνθρωποι άλλωστε πρέπει να τρέφονται πολύ με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη και ένα πρωινό πρέπει πάντα να περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. 

Τα δημητριακά λοιπόν, τα οποία αποτελούνται από άπειρους υδατάνθρακες είναι ό,τι πρέπει για πρωινό. 

Όροι: 
Κατηγοριες: