Σχετικα Αφιερωματα

Γιατί δεν υπάρχει καλύτερη τροφή από τα ψάρια

Καμία τροφή δεν είναι από μόνη της πανάκεια αλλά τα ψάρια ξεχωρίζουν γιατί έχουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες και βιταμίνη D, ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Αν υπάρχει ένα πραγματικό superfood είναι αυτό.

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Τα ψάρια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών

Τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι δύο πιο κοινές αιτίες του πρόωρου θανάτου στον κόσμο και οι υψηλή συχνότητα εμφάνισής τους οφείλεται στην κακή διατροφή και το lifestyle. Πολλές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ψάρια έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα ψάρια είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Τα ψάρια μπορούν να αυξήσουν την φαιά ουσία του εγκεφάλου 

Μία από τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού είναι και ο εκφυλισμός της λειτουργίας του εγκεφάλου. Αυτό σε ένα βαθμό είναι φυσιολογικό αλλά σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται σε ακραίο βαθμό και προκαλεί άνοια ή Alzheimer. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα ψάρια έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, πιθανώς γιατί δημιουργείται φαιά ουσία στα κέντρα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το συναίσθημα και τη μνήμη.

Τα ψάρια καταπολεμούν την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή και κοινή ψυχική διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη διάθεσης, θλίψη, μειωμένη ενέργεια και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε ψάρια τακτικά είναι πολύ λιγότερο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη. Έχει επίσης βρεθεί ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά κατά της κατάθλιψης και μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Τα ψάρια είναι είναι η μόνη αξιόπιστη διατροφική πηγή βιταμίνης D

Η βιταμίνη D έχει τύχει ιδιαίτερης μελέτης τα τελευταία χρόνια. Λειτουργεί σαν στεροειδής ορμόνη ενώ τα ποσοστά έλλειψης επαρκών ποσοτήτων ανέρχονται έως και το 40% του πληθυσμού. Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και η ρέγκα περιέχουν τα υψηλότερα ποσά βιταμίνης D. Μερικά ιχθυέλαια, όπως το μουρουνέλαιο, είναι επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης D, παρέχοντας πάνω από 200% της συνιστώμενης πρόσληψης σε μία μόνο κουταλιά της σούπας.

Τα ψάρια μπορεί να προλάβουν την εκδήλωση άσθματος στα παιδιά

Το άσθμα είναι μια κοινή ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή στους αεραγωγούς. Δυστυχώς, τα ποσοστά άσθματος έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Οι μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ψαριών συνδέεται με κατά 24% χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος στα παιδιά. Να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί κάτι αντίστοιχο σε ενήλικες.

Τα ψάρια μπορούν να προστατεύσουν από ασθένειες της όρασης σε μεγάλη ηλικία

Μια ασθένεια που πλήττει κυρίως τους υπερήλικες ονομάζεται εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και είναι η κύρια αιτία της τύφλωσης τους. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι τα ψάρια και τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να παρέχουν προστασία κατά της νόσου αυτής. Σε μια μελέτη, η τακτική κατανάλωση ψαριών συνδέεται με κατά 42% χαμηλότερο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε γυναίκες.

Τα ψάρια μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου

Οι διαταραχές του ύπνου έχουν γίνει πλέον απίστευτα κοινές και ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο. Σε μια έρευνα διάρκειας 6 μηνών, 95 μεσήλικες άνδρες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση απλά με ένα γεύμα με σολομό τρεις φορές την εβδομάδα.
Αν πρέπει να δώσουμε μια συμβουλή... καταναλώστε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον μία φορά ή ακόμη καλύτερα δύο φορές την εβδομάδα.

Όροι: 
Κατηγοριες: