Σχετικα Αφιερωματα

Βιταμίνη D, ο σούπερ ήρωας των βιταμινών!

Δεν είναι λίγες οι αναφορές και τα αφιερώματα, με κεντρικό θέμα τα οφέλη της βιταμίνης D. Πρόκειται πραγματικά για μία βιταμίνη σούπερ ήρωα που μας χάρισε η φύση ακόμη. Είναι λιποδιαλυτή και βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια, κρέατα και ορισμένα μανιτάρια όμως μπορεί να την παράγει και ο ίδιος ο οργανισμός, ύστερα από έκθεσή του στον ήλιο γι΄αυτό από τους επιστήμονες αποκαλείται και ως ορμόνη.

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Η βιταμίνη D επειδή βοηθάει στην απορρόφηση του φωσφόρου και του ασβεστίου , συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών καθώς και στην αποφυγή καταγμάτων ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα. Από την άλλη προλαμβάνει τον νεανικό διαβήτη και ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 

Τα άτομα με ικανοποιητικά επίπεδα βιταμίνης D φαίνεται ότι αποφεύγουν καρδιοαγγειακά προβλήματα ενώ προλαμβάνει την εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Υπάρχουν μελέτες οι οποίες ισχυρίζονται ότι εμφανίζει αντικαρκινική δράση, ότι χαρίζει μακροζωία και αυξάνει την μυϊκή δύναμη αλλά ακόμη χρήζει περεταίρω έρευνας για να εξακριβωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Σίγουρα η βιταμίνη αυτή μαζί με άλλα τόσα οφέλη τα οποία μας προσφέρει όπως η καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άσθματος, ανακούφιση των χρόνιων πόνων και παρατείνει την πνευματική διαύγεια των  υπερηλίκων δίκαια λοιπόν οφείλουμε να μιλάμε για έναν σούπερ ήρωα των βιταμινών. Συμπτώματα ανεπάρκειας της βιταμίνης D συχνά εμφανίζονται με μυϊκούς πόνους, τριχόπτωση, καθυστέρηση στην επούλωση πληγών, συμπτώματα κατάθλιψης, αίσθημα κόπωσης και συχνές μολύνσεις.

Έτσι, διατηρώντας επαρκή επίπεδα - είτε μέσω των τροφίμων, την έκθεση στον ήλιο ή συμπληρώματα - είναι πολύ σημαντικό για τη βέλτιστη υγεία.

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: