Πώς τα ένζυμα μας κρατούν σε ισορροπία και σε ποιες τροφές υπάρχουν

Η αλήθεια είναι ότι τα ένζυμα είναι ζωτικής σημασίας μέρος κάθε φυσιολογικής διαδικασίας στο σώμα. Τα ένζυμα ζουν σε κάθε κύτταρο του σώματός σας και έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 3.000 διαφορετικά ένζυμα, το καθένα με διαφορετική λειτουργία. 

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022

Ενώ τα ένζυμα συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, είναι επίσης σημαντικά για άλλες λειτουργίες του σώματος.

Το σώμα σας απαιτεί ένζυμα για:

  • Παραγωγή ενέργειας
  • Η απορρόφηση του οξυγόνου
  • Καταπολεμά τις λοιμώξεις
  • Μειώνει τις φλεγμονές
  • Μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα
  • Μεταφορά τοξικών αποβλήτων
  • Σπάει τα λίπη στο αίμα
  • Διαλύει τους θρόμβους αίματος
  • Κάνει ορθή ρύθμιση των ορμονών
  • Επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης

Η χαμηλή παραγωγή και ενεργοποίηση ενζύμων μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι. Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι.  Μια δίαιτα βαριά σε λιπαρά, μια υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών και η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και άλλων φαρμακευτικών φαρμάκων μπορεί στην πραγματικότητα να καταστρέψει την προσφορά ενζύμων στο σώμα.

Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βάλουμε περισσότερα ένζυμα στα κύτταρα μας και να ενεργοποιήσουμε εκείνα που υπάρχουν ήδη. Οι ακατέργαστες τροφές, τα ζωντανά τρόφιμα, μας βοηθούν να φτάσουμε εκεί.

Η κατανάλωση ολόκληρων πρώτων πλούσιων σε ένζυμα τροφίμων μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί το φορτίο του σώματός σας για να παράγει τα δικά του ένζυμα. Όσο περισσότερες τροφές πλούσιες από ένζυμα τρώτε, τόσο το καλύτερο!

Ξεκινήστε να τρώτε αυτά τα έξι πλούσια σε ένζυμα τρόφιμα και ενεργοποιήστε τα ένζυμα:

1. Ανανάς

Ο ανανάς περιέχει μια ένωση γνωστή ως βρωμελίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Οι ανανάς περιέχουν επίσης αρκετά σημαντικά ένζυμα, συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων πέψης πρωτεϊνών γνωστών ως πρωτεϊνάσες κυστεϊνης. Αυτά τα ένζυμα έχουν την ικανότητα να βοηθούν στις φλεγμονές, την πήξη του αίματος, και ακόμη και σε ορισμένους τύπους όγκων.

2. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα λίπους στο βασίλειο των φρούτων, επομένως είναι λογικό να περιέχουν λιπάση, ένα ένζυμο που χρειάζεται για να διασπάσει το λίπος διατροφής. Η λιπάση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσπεψίας. Τα θρεπτικά συστατικά και τα ένζυμα στα αβοκάντο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

3. Μπανάνες

Οι μπανάνες δεν είναι μόνο πλούσιες σε κάλιο. Είναι επίσης μια μεγάλη πηγή δύο διαφορετικών ενζύμων γνωστών ως αμυλάση και μαλτάση. Η αμυλάση, η οποία βρίσκεται επίσης στο σάλιο σας, είναι το πρώτο ένζυμο που αρχίζει να διασπά τους υδατάνθρακες. Αυτό κάνει τα αμυλώδη τρόφιμα να δοκιμάζουν γλυκιά καθώς μασάτε. Η μαλτάση διασπά τη μαλτόζη ή τη ζάχαρη βύνης στο σώμα.

4. Γύρη

Η γύρη των μελισσών περιέχει σχεδόν όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται οι άνθρωποι μαζί με μια μεγάλη ποικιλία σημαντικών ενζύμων. Στην πραγματικότητα, η γύρη των μελισσών περιέχει πάνω από 5.000 ένζυμα. Είναι φυσικό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορείτε να προσθέσετε τη γύρη των μελισσών στο μείγμα μονοπατιών σας, πλιγούρι βρώμης, smoothies ή άλλα σνακ για να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας.

5. Παπάγια

Η παπάγια είναι πλούσια σε πρωτεολυτικά ένζυμα, συμπεριλαμβανομένης της παπαΐνης. Η παπαΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγιεινής του πεπτικού συστήματος. Θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά ένζυμα για να διασπάσει το κρέας και άλλες πρωτεΐνες στο σώμα, και έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη.

6. Τροφές από ζύμωση

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων. Το λάχανο, οι πίκλες, το γιαούρτι από μη παστεριωμένο γάλα, το τυρί έχουν “ζωντανά” ένζυμα που συνοδεύονται από ευεργετικά προβιοτικά, τα οποία αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό για μια αποτελεσματική πεπτική διαδικασία.

Γιώργος Παπαδημητρόπουλος

Όροι: 
Κατηγοριες: