Υπάρχει διατροφική αξία στο σουρίμι;

Εάν το ψάρεμα δεν είναι το δυνατό σας σημείο ή αναζητάτε μια εναλλακτική λύση της κονσέρβας καβουριού, ίσως μπείτε στον πειρασμό να επιλέξετε το σουρίμι, ένα προϊόν που μιμείται το κρέας και τη γεύση του πραγματικού καβουριού. Αν και έχει κάποια διατροφικά πλεονεκτήματα, περιέχει επίσης γλυκαντικά και νάτριο, οπότε θα πρέπει να το καταναλώνετε με μέτρο. 

Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019

Το σουρίμι που στα ιαπωνικά σημαίνει πάστα ψαριού, είναι κυριολεκτικά μια πάστα ψιλοκομμένων φθηνών ψαριών, συχνά αναμεμειγμένη με ζάχαρη, σορβιτόλη,   συντηρητικά όπως το τριπολυφωσφορικό νάτριο και συνδετικά όπως το αλεύρι σίτου ή το ασπράδι αυγού. Στη συνέχεια χρωματίζεται ώστε να μοιάζει με καβούρι, χτένια, γαρίδες ή αστακό.

Μακροθρεπτικά συστατικά και θερμίδες

Η απομίμηση καβουριού  περιέχει σχετικά λίγες θερμίδες -  162 θερμίδες στα 170 γραμμάρια.  Σχεδόν τα 2/3 αυτών των θερμίδων προέρχονται από υδατάνθρακες, 0,8 γραμμάρια φυτικών ινών και 13 γραμμάρια πρωτεϊνών.  Το σουρίμι είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος (λιγότερο από ένα γραμμάριο ανά μερίδα) και χοληστερόλη (34 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα).

Βιταμίνες

Περιέχει κυρίως βιταμίνες Β-6 και Β-12 που παίζουν ρόλο στην υγεία του νευρικού συστήματος και την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων. Και οι δύο βιταμίνες συμβάλλουν επίσης στην υποστήριξη της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων, μια διαδικασία απαραίτητη για τη μεταφορά οξυγόνου.

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Περιέχει σελήνιο και φώσφορο, δύο μεταλλικά στοιχεία απαραίτητα για την καλή υγεία. Κάθε κύτταρο του σώματός σας χρειάζεται φώσφορο για τη σύνθεση του DNA, την ενζυμική δραστηριότητα και την κυτταρική επικοινωνία. Το σελήνιο προάγει την καρδιαγγειακή υγεία υποστηρίζοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιεί τις πρωτεΐνες που συνδέονται με την πρόληψη του καρκίνου. Μια μερίδα σουρίμι  μας προσφέρει το 68% περίπου της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φώσφορο και σελήνιο. 

Ζάχαρη και νάτριο

Το σουρίμι έχει δύο κύρια διατροφικά μειονεκτήματα, την περιεκτικότητα σε σάκχαρα και άλατα. Κάθε μερίδα περιέχει 10,6 γραμμάρια ζάχαρης για να βελτιώνει τη γεύση του, αλλά αυξάνει παράλληλα τις θερμίδες. 170 γραμ. περιέχουν επίσης 899 χιλιοστόγραμμα νατρίου που αντιστοιχεί σε 39% του ημερήσιου ορίου.  Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο αυξάνει τον φόρτο εργασίας στα νεφρά και συμβάλλει επίσης σε μια σειρά ασθενειών, από την οστεοπόρωση έως τον καρκίνο του στομάχου.

Καρμίνιο

Το καρμίνιο αναφέρεται στο κόκκινο χρωματισμό των τροφίμων.  Η χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται και στο  σουρίμι προέρχεται από τη σύνθλιψη ενός είδους αποξηραμένων σκαθαριών, γεγονός που για πολλούς εκτός από αηδιαστικό, εγείρει και πολλές διατροφικές ανησυχίες.

Τα πραγματικά ψάρια και τα θαλασσινά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιγότερους υδατάνθρακες σε σύγκριση με το σουρίμι και δεν περιέχουν χημικά συστατικά. Εκτός από το ότι είναι πολύ πιο νόστιμα, τα ψάρια και τα θαλασσινά περιέχουν περισσότερα αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία σχεδόν απουσιάζουν από το σουρίμι.

Όροι: 
Κατηγοριες: