Η διατροφή συνδέεται με την ποιότητα του ύπνου

Για τους περισσότερους από εμάς δεν χρειαζόντουσαν τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών για να διαπιστώσουμε ότι όταν τρώμε ελαφρά έχουμε καλύτερο ύπνο. Πρόσφατα Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν τρώμε λιγότερες φυτικές ίνες, περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, τότε έχουμε πιο ανήσυχο, λιγότερο εποικοδομητικό και πιο διαταραγμένο ύπνο. 

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Journal of Clinical Sleep Medicine, πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ιατρικής και το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 26 άτομα, 13 άνδρες και 13 γυναίκες, με φυσιολογικό βάρος, με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη. Κατά τη διάρκεια πέντε νυχτών σε εργαστηριακό περιβάλλον, οι συμμετέχοντες έπρεπε να περάσουν εννέα ώρες ξαπλωμένοι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί. Κατά μέσο όρο κοιμόντουσαν 7 ώρες και 35 λεπτά κάθε βράδυ.

Αναλύθηκαν στοιχεία σχετικά με τον ύπνο των εθελοντών από την τρίτη βραδιά, δηλαδή αφού είχε προηγηθεί ελεγχόμενη σίτιση, και την πέμπτη νύχτα, μια ημέρα ελεύθερης πρόσληψης τροφής. Παρατηρήθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η πρόσληψη φυτικών ινών τόσο περισσότερο οι εθελοντές έμεναν κοιμισμένοι. Αντίθετα, όταν η μεγαλύτερη αναλογία ενέργειας προερχόταν από κορεσμένα λιπαρά ο βαθύς ύπνος διαρκούσε λιγότερο. Η μεγαλύτερη κατανάλωση ζάχαρης σχετίστηκε με περισσότερες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

‘Η μελέτη δείχνει ότι η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει και την ποιότητα του ύπνου. Ακόμα και μια ημέρα με πολλά λιπαρά και λίγες φυτικές ίνες επηρέαζε τον ύπνο’ σχολίασαν οι ερευνητές.

Σημαντική παρατήρηση αποτελεί επίσης και το γεγονός ότι, οι εθελοντές έπεφταν γρηγορότερα για ύπνο μετά από τα προκαθορισμένα γεύματα που είχε ετοιμάσει διατροφολόγος, και περιείχαν λίγα κορεσμένα λιπαρά και πολλές πρωτεΐνες, εν αντιθέσει με όταν τα γεύματα τα ετοίμαζαν μόνοι τους. Συγκριμένα χρειαζόντουσαν 29 λεπτά για να κοιμηθούν όταν έτρωγαν και έπιναν κατά βούληση, ενώ μόλις 17 λεπτά για να αποκοιμηθούν μετά τα ελεγχόμενα γεύματα.

Η μελέτη κατέδειξε λοιπόν την ανάγκη διατροφικών αλλαγών στα άτομα με προβλήματα ύπνου, αν και αυτό το έχουμε διαπιστώσει εμπειρικά σχεδόν όλοι.

Όροι: 
Κατηγοριες: