Σολωμός άγριος ή εκτροφής;

Ο σολωμός είναι μία τροφή με μεγάλη διατροφική αξία, που ανήκει στα παραδοσιακά πιάτα πολλών χωρών και φαίνεται πως μπαίνει στις κουζίνες ολοένα και περισσότερων σπιτιών, χάρη στη νοστιμιά και τα οφέλη του.

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018

Μια μικρή μερίδα 85γρ. άγριου φρέσκου σολωμού έχει περίπου 156 θερμίδες , 23γρ. πρωτεΐνης και 6γρ. λίπους. Ο σολωμός φημίζεται για τα ωμέγα-3 λιπαρά του που στην ίδια ποσότητα είναι 2-3γρ, σύμφωνα με την Julia Renee Zumpano, διαιτολόγο στο Center for Preventive Cardiology Cleveland Clinic. Είναι σαν να παίρνουμε επί τρεις μέρες  το ισοδύναμο ιχθυέλαιο υπό μορφή συμπληρώματος σε κάψουλα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά βοηθούν στην μείωση των τριγλυκεριδίων  και της πίεσης του αίματος  και καταπολεμούν τα φουσκώματα.

«Ο άγριος είναι φυσικά καλύτερος από τον σολωμό εκτροφείου», λέει ο Dr David Katz, διευθυντής του Prevention Research Center του Πανεπιστημίου Yale, κάτι που βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους ειδικούς.

Η Zumpano σημειώνει ότι ο σολωμός εκτροφείου είναι πιθανό να περιέχει περισσότερα κορεσμένα λίπη, θερμίδες, αντιβιοτικά και ρύπους. Έχει όμως χαμηλά ποσοστά υδράργυρου σύμφωνα με τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA).

O σολωμός εκτροφής μπορεί να μην προσφέρει τόσα ωμέγα-3 λιπαρά, σημειώνει ο Peter D. Nichols, επιστημονικός ερευνητής στο CSIRO Food, Nutrition & Bioproducts στην Αυστραλία.  «Πρέπει όμως να πούμε ότι η περιεκτικότητά τους παραμένει πολύ υψηλή σε σύγκριση με άλλες ομάδες τροφών».

Δεν είναι όλοι οι σολωμοί εκτροφείου υποδεέστεροι, δηλώνει ο Tim Fitzgerald Director of Impact στο πρόγραμμα για τους ωκεανούς του Environmental Defense Fund.  «Παρόλο που για τους περισσότερους σολωμούς με την ετικέτα «Ατλαντικού» που βρίσκουμε στην αγορά, εκφράζονται διάφορες ανησυχίες σχετικά με το περιβάλλον, κάποιες νέες εταιρείες αλιείας προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την πεποίθηση και να αποδείξουν πως οι σολωμοί  εκτροφής δεν πρέπει να αποφεύγονται πια», προσθέτει ο Fitzgerald.  O ίδιος προτείνει ως εναλλακτική τον αρκτοσαλβελίνο (arctic char) προσθέτοντας:  «Μοιάζει πολύ με τον σολωμό στην όψη και στη γεύση, εκτρέφεται με υπεύθυνο τρόπο και η τιμή του είναι κάπου ανάμεσα σε αυτή του Ατλαντικού και του άγριου σολωμού».

Για την Kimberly Warner, επιστήμονα της Oceana, μιας ΜΚΟ που ειδικεύεται στην προστασία των ωκεανών, ο άγριος  σολωμός της Αλάσκας παραμένει καλύτερος. «Είναι ακριβότερος βέβαια, αλλά συμφέρει πολύ να τον προμηθευτείτε κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν αλιείας».

Δεν αξίζουν μόνο τα φρέσκα ψάρια.  «Πρακτικά όλοι οι σολωμοί κονσέρβας αλιεύονται στην Αλάσκα» λέει ο Fitzgerald «έτσι συνδυάζετε τα οφέλη  για το περιβάλλον με αυτά για την υγεία σας με λίγα μόνο δολάρια». 

Όροι: 
Κατηγοριες: