Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε ψάρια;

Νέες οδηγίες επιβεβαιώνουν τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς από την συχνή κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι δύο φορές την εβδομάδα αρκούν για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας, στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανακοπής και ισχαιμικού, του συνηθέστερου τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022

Δύο μερίδες λιπαρών ψαριών εβδομαδιαίως μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και για εκείνους που δεν διατρέφονται ιδιαίτερα υγιεινά, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική οδηγία από την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση (American Heart Association-AHA). Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που συνέταξε τη σχετική οδηγία, εξέτασε στοιχεία από έρευνες που έγιναν την τελευταία δεκαπενταετία, από την τελευταία έκδοση των συστάσεων της AHA για την κατανάλωση ψαριών που δημοσιεύθηκε το 2002.

 «Εξετάσαμε αρκετά περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις καρδιαγγειακές νόσους τα οποία σχετίζονται με την κατανάλωση θαλασσινών, όπως είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η υπέρταση», δήλωσε ο Eric B. Rimm, Sc.D., πρόεδρος της ομάδας του AHA που συνέταξε το έγγραφο και καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Βοστόνη. "Επίσης, υπάρχουν πλέον ουσιαστικά περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι η πρόσληψη θαλασσινών σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, ειδικά όταν τα θαλασσινά αντικαταστήσουν λιγότερο υγιεινά γεύματα από βόειο ή χοιρινό κρέας".
Η επιτροπή δεν βρήκε κανέναν λόγο να αλλάξει τις συστάσεις της AHA σχετικά με την κατανάλωση ψαριών, δηλαδή δύο μερίδες μη-τηγανητών ψαριών - ειδικά λιπαρών - ανά εβδομάδα. "Τα πιο πρόσφατα στοιχεία συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών, κατά προτίμηση στη θέση των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε ακόρεστα λιπαρά", λέει η Alice H. Lichtenstein, από το Cardiovascular Nutrition Laboratory του Πανεπιστημίου Tufts και συνεργάτης της συμβουλευτικής επιτροπής της AHA.

Γιατί τα ψάρια είναι τόσο ωφέλιμα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι άφθονα σε πολλούς τύπους θαλασσινών, είναι αυτά που πιθανώς προσφέρουν τα περισσότερα καρδιακά οφέλη. "Τα ωμέγα-3 είναι σημαντικά για την επικοινωνία τόσο των κυττάρων του καρδιακού μυός όσο και αυτών που βρίσκονται μέσα στα τοιχώματα των αρτηριών", αναφέρει ο Rimm. Μειώνουν τη φλεγμονή, βοηθούν στην πρόληψη των ανωμαλιών του καρδιακού ρυθμού, βελτιώνουν την ευελιξία των αρτηριών και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Οι συγγραφείς εξέτασαν αναλυτικά στοιχεία από πολλές μελέτες παρατήρησης και τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, σημειώνοντας τις ωφέλιμες επιδράσεις των ωμέγα-3 στην καρδιαγγειακή υγεία. Μερικά από τα βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν:

  • 50% χαμηλότερο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε αυτούς που έτρωγαν ένα γεύμα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα σε σύγκριση με μια δίαιτα που περιέχει λίγα ή καθόλου θαλασσινά.
  • Οι άνθρωποι που έτρωγαν μια μερίδα ψαριών την εβδομάδα είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο από όσους κατανάλωναν λίγα ή καθόλου ψάρια.
  • Όσοι κατανάλωναν θαλασσινά τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε σχέση με αυτούς που τα κατανάλωναν λιγότερο από μία φορά το μήνα.

Ψάρια vs χάπια ιχθυελαίων

Το AHA δημοσίευσε μια επιστημονική συμβουλευτική έκθεση για το θέμα αυτό πέρυσι, συνιστώντας συμπληρώματα ω-3 λιπαρών σε άτομα που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ή είχαν διαγνωστεί με καρδιακή ανεπάρκεια. Αλλά για όλους τους άλλους, οι συντάκτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σημερινά στοιχεία δεν παρουσίασαν κανένα όφελος από τη λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου όσον αφορά στην πρόληψη καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας. Η λήψη ενός συμπληρώματος δεν είναι το ίδιο με τις υγιεινότερες επιλογές στη διατροφή σας, τόνισαν οι ειδικοί.

Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η υπέρβαση των συνιστώμενων δύο μερίδων την εβδομάδα θα μπορούσε να προσφέρει πρόσθετα οφέλη για την υγεία. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο μέρος του οφέλους προέρχεται από την αντικατάσταση της κατανάλωσης πολύ λίγων ή καθόλου ψαριών σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα. "Ωστόσο, εάν τα ψάρια καταναλώνονται τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ως υποκατάστατο άλλων λιγότερο υγιεινών τροφίμων, τότε νομίζω ότι όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο", καταλήγει ο Rimm.

Επιλέξτε ψάρια με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου

Πρέπει να ανησυχούμε για τα επίπεδα υδραργύρου; Εν ολίγοις, ναι, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να μας κάνει να μην θέλουμε να τρώμε ψάρια. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα επίπεδα υδραργύρου στα ψάρια που βρίσκονται ψηλά στην τροφική αλυσίδα, όπως ο τόνος, προκαλούν ανησυχία, ιδιαίτερα για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά, αλλά τονίζουν ότι τα οφέλη από την κατανάλωση περισσότερων ωμέγα-3 υπερβαίνουν τους κινδύνους του υδραργύρου για τους περισσότερους από εμάς.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: news.heart.org/

Όροι: 
Κατηγοριες: