Σχετικα Αφιερωματα

Η βιταμίνη D κατά του καρκίνου του μαστού

Η βιταμίνη D είναι πολέμιος του καρκίνου, αλλά όταν μιλάμε για τον καρκίνο του μαστού είναι ο απόλυτος εχθρός. Σε βαθμό μάλιστα που ο καρκίνος του μαστού περιγράφεται και σαν ‘σύνδρομο ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που είναι σημαντικοί στην πρόληψη του καρκίνου όπως η διατροφή, η άσκηση, ο ύπνος, και η διαχείριση του στρες. Παρ όλα αυτά η σημασία της βιταμίνης D εμφανίζεται αυξημένη μετά από κάθε μελέτη βλέπει τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Dr. Cedric F. Garland, του San Diego Moores Cancer Center του University of California, είναι ο επιδημιολόγος που πρώτος συνέδεσε την ανεπάρκεια της βιταμίνης D με τον καρκίνο. Σύμφωνα με τον γιατρό η βιταμίνη επηρεάζει όλους σχεδόν τους τύπους του καρκίνου του μαστού, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην δομή των επιθηλίων κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα μένουν ενωμένα με την βοήθεια μιας κολλώδους ουσίας που ονομάζεται E-cadherin και που είναι φτιαγμένη κυρίως από βιταμίνη D και ασβέστιο.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης προκαλεί αποδόμηση των κυττάρων και τότε αυτά κάνουν αυτό που είναι προγραμματισμένα να κάνουν για να επιβιώσουν. Πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Αν αυτή η διαδικασία ξεφύγει από τον έλεγχο, καταλήγουμε σε καρκίνο.

Αν ήδη υπάρχει καρκίνος του μαστού σε εξέλιξη, η βιταμίνη σταματάει τα καρκινικά κύτταρα περιβάλλοντάς τα με E-cadherin. Μόλις η ανάπτυξη του όγκου σταματήσει, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αρχίζει να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα με επιτυχία γιατί δεν έχει να κάνει με δισεκατομμύρια τέτοια, αλλά με περιορισμένο αριθμό.

Για να διαπιστώσουμε αν έχουμε επάρκεια βιταμίνης D στον οργανισμό μας, ο μόνος τρόπος είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις. Αν χρειαζόμαστε συμπλήρωμα, ο στόχος μπορεί να είναι όσο πιο υψηλός μπορούμε, αφού πρώτα εξασφαλίσουμε ότι παίρνουμε ταυτόχρονα και αρκετή βιταμίνη Κ2 που αποτρέπει την τοξικότητα της υπερβολικής βιταμίνης D.

Όροι: 
Κατηγοριες: