Πώς απολαμβάνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας όλον τον χρόνο

Για να απολαμβάνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά που μας παρέχει άφθονα η Ελληνική γη, όλες τις εποχές του χρόνου, χωρίς να περιμένουμε να φτάσει η εποχή τους, μπορούμε να τα καταψύξουμε. Η διαδικασία είναι εύκολη και απλά χρειάζεται ελάχιστη οργάνωση και λίγες γνώσεις.

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019

Για να καταψύξουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας, εκτός από τα ίδια τα προϊόντα θα χρειαστούμε ανεξίτηλο μαρκαδόρο και σακούλες ή δοχεία τροφίμων κατάλληλα για κατάψυξη. Επειδή σε συνθήκες πάγου είναι δύσκολο αν αναγνωρίσουμε το περιεχόμενο, και ταυτόχρονα είναι σημαντικό να ξέρουμε την ημερομηνία κατάψυξης θα σημειώσουμε αυτές τις πληροφορίες πάνω στις σακούλες ή στα δοχεία με τον μαρκαδόρο.

Διαβάστε επίσης: 
Συντήρηση των τροφίμων: η αρχαιότητα συναντά την παράδοση

Αρχικά θα πλύνουμε με άφθονο νερό φρούτα και λαχανικά και θα τα στεγνώσουμε τελείως με καθαρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας. Θα πρέπει να υπολογίσουμε σωστά τις μερίδες. Είναι προτιμότερο να καταψύξουμε το ίδιο τρόφιμο σε 2-3 διαφορετικές σακούλες, παρά να αναγκαστούμε να αποψύξετε μεγάλη ποσότητα χωρίς να την χρειαζόμαστε. Εναλλακτικά μπορούμε να τοποθετήσουμε σε δίσκο με αντικολλητικό χαρτί τα τρόφιμα ανά μερίδα, να τα παγώσουμε έτσι, και μετά να τα βάλλουμε στις σακούλες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε κάθε φορά να αποψύχουμε την ποσότητα που θέλουμε. Ο καταψύκτης πρέπει να είναι στην χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία για να διατηρηθούν τα λαχανικά μας μέχρι και 18 μήνες, ενώ τα φρούτα μέχρι 12. 

Διαβάστε και αυτό: 
Τροφές που δεν ξέρετε ότι συντηρούνται στην κατάψυξη!

Το μπρόκολο και το κουνουπίδι τα κόβουμε σε φουντίτσες πριν τα τοποθετήσουμε στις σακούλες. Τα φασολάκια και τα σπαράγγια τα βάζουμε στις σακούλες αφού πρώτα κόψουμε τις άκρες και καθαρίσουμε τις κλωστές. Τα κολοκυθάκια τα τρίβουμε πρώτα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και μετα τα καταψύχουμε. Το καρότο το κόβουμε σε κυβάκια ή ροδέλες πριν το καταψύξουμε και με αυτόν τον τρόπο μπαίνει από ευθείας στην κατσαρόλα χωρίς να χρειάζεται να αποψυχθεί. Το κρεμμύδι το κόβουμε σε κύβους ή λεπτές φέτες πριν το βάλουμε στην σακούλα. Το σπανάκι το σοτάρουμε ελαφρώς ή το περιλούζουμε με λίγο βραστό νερό. Έτσι μειώνεται ο όγκος του και ο χρόνος μαγειρέματος όταν θα το χρειαστούμε. Την μπανάνα μπορούμε να την κόψουμε σε χοντρές φέτες πριν την παγώσουμε, ώστε να παίρνουμε κάθε φορά την ποσότητα που χρειαζόμαστε, όπως επίσης και το μάνγκο. Τις φράουλες και τα υπόλοιπα μούρα και φρούτα του δάσους θα τα παγώσουμε πρώτα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και μετά από 2-3 ώρες στην κατάψυξη, θα τα βάλουμε στις σακούλες. Από το καλαμπόκι αφαιρούμε τον καρπό και καταψύχουμε μόνο αυτόν μέσα σε σακούλα. Τις πιπεριές τις κόβουμε πρώτα σε λωρίδες πριν τις βάλουμε στην σακούλα. Το λεμόνι θα το κάνουμε πρώτα χυμό και μετά θα το βάλουμε σε παγοκυψέλες. Την τομάτα πρώτα θα την ξεφλουδίσουμε, θα αφαιρέσουμε τους σπόρους και θα την περάσουμε από τον τρίφτη πριν την καταψύξουμε, αν δεν θέλουμε να την κονσερβοποιήσουμε σε βάζο.

Όροι: 
Κατηγοριες: