Σχετικα Αφιερωματα

Τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση

Ναι, υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που μπορούν να μας ανεβάσουν τη διάθεση όπως π.χ. ο καλός, ξεκούραστος ύπνος, το γέλιο, η καλή παρέα, ο διαλογισμός, η γυμναστική ή ο εθελοντισμός. Και όσο παράξενο και αν ακούγεται, η επιστήμη αποδεικνύει ότι κάποιες τροφές μας κάνουν πιο ευτυχισμένους.

 

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ντοπαμίνη όταν περιμένουμε να γευτούμε ένα καλό φαγητό και αυτή η αναμονή το κάνει ακόμη πιο λαχταριστό. Υπάρχουν επίσης ορισμένες τροφές που κάποια συστατικά τους μας φτιάχνουν πραγματικά τη διάθεση. 

Μπανάνες

Έχουμε γράψει και άλλη φορά στο itrofi.gr ότι οι μπανάνες είναι γεμάτες κάλιο, αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι περιέχουν και τρυπτοφάνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β, φυλλικού οξέος, και τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης αυτής έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη. Οι μπανάνες είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα στον κόσμο για να αισθάνεστε πλήρεις, επιβραδύνοντας παράλληλα την πέψη και κρατώντας σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μούρα

Ορισμένες γεύσεις στα μούρα έχουν χημική ομοιότητα με το βαλπροϊκό οξύ, το οποίο είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο σταθεροποίησης της διάθεσης, σύμφωνα με μελέτες. Το φλαβονοειδές ανθοκυανιδίνη που περιέχεται στα μούρα μειώνει επίσης τις φλεγμονές που έχουν συσχετιστεί με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης. Είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου. Είναι επίσης χαμηλά σε γλυκαιμικό δείκτη έτσι δεν επηρρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα. Τέλος, επειδή περιέχουν νερό και φυτικές ίνες, βοηθούν το πεπτικό μας σύστημα, βελτιώνοντας τη διάθεση.

Κινόα

Η κερσετίνη, ένα φλαβονοειδές που περιέχεται στην κινόα, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντι-κατασταλτική δράση.  Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη. Αντίθετα μας δίνει περισσότερη πρωτεΐνη από οποιοδήποτε άλλο σιτηρό ή το ρύζι. Είναι τόσο πλούσια σε αμινοξέα που θεωρείται μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης με περιεκτικότητα σε λυσίνη, μεθειονίνη και κυστεΐνη. Είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο. Όλα αυτά τα συστατικά την κάνουν μια τροφή που ενισχύει τη διάθεσή μας. 

Στρείδια

Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου έχουν συνδεθεί με το άγχος σύμφωνα με μελέτες. Για να διατηρήσουμε την ηρεμία μας πρέπει να παίρνουμε άφθονες τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως τα στρείδια.

Μαύρη σοκολάτα

Choc-o maniacs χαρείτε! Η μαύρη σοκολάτα είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, αλλά έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει την ορμόνη του στρες την κορτιζόλη. Τα αντιοξειδωτικά της χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας την κυκλοφορία. Περιέχει επίσης μαγνήσιο, ένα μέταλλο που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων  της κόπωσης, της κατάθλιψης και της ευερεθιστότητας. Τέλος, οι μοναδικές φυσικές ουσίες της προκαλούν αίσθηση ευφορίας παρόμοια  με το συναίσθημα του να είσαι ερωτευμένος.

Σολωμός

Πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη. Μας προσφέρει ενέργεια και συμβάλλει στη θετική δραστηριότητα του εγκεφάλου, της καρδιάς και της κυκλοφορίας.

Κουρκουμάς 

Το κίτρινο μπαχαρικό,  δημοφιλές στην ασιατική κουζίνα, περιέχει κουρκουμίνη, η οποία βελτιώνει τη διάθεση και αποτρέπει την κατάθλιψη.

Πράσινο τσάι

Ερευνες έδειξαν ότι η ψυχολογική πίεση ήταν χαμηλότερη σε άτομα που έπιναν πέντε ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα. 

Mήλα

Η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων όπως τα μήλα, προσφέρει μια κατευναστική επίδραση, δημιουργεί περισσότερη ενέργεια και αυξάνει το συνολικό αίσθημας ευτυχίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η αντιοξειδωτική κερσετίνη των μήλων προσδίδει ενέργεια στους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, μειώνοντας παράλληλα τις φλεγμονές και βελτιώνοντας περαιτέρω τη διάθεσή μας. Τα μήλα προσφέρουν επίσης μια καλή δόση της βιταμίνης C που σχετίζεται με τη μείωση του άγχους. Ένα άλλο τους συστατικό, η πηκτίνη, μας κρατά χορτάτους διατηρώντας τα επίπεδα της ινσουλίνης πιο σταθερά. 

Σπανάκι

Περιέχει φολικό οξύ που ανακουφίζει την κατάθλιψη και μειώνει την κούραση.

Μανιτάρια

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη.  Τα μανιτάρια είναι η μόνη φυτική πηγή φυσικής βιταμίνης D. Eίναι επίσης πλούσια σε σελήνιο που καταπολεμά το άγχος, την κούραση και την κακή διάθεση. 

Καφές

Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης λόγω της καφεϊνης που αυξάνει την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη μας μέσα σε μόλις 30 λεπτά.

Φασόλια

Τα πλούσια σε μαγνήσιο φασόλια μας προστατεύουν από τη μειωμένη ενέργεια που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου.

Καρύδια

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και ιδιαίτερα σε άλφα-λινολενικό οξύ.

Πορτοκάλια

Εκτός από βιταμίνη C είναι πλούσια σε βιταμίνες Β που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου, ειδικά βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ (βιταμίνη Β9). Επίσης μας ενυδατώνουν, αποτρέποντας την αφυδάτωση η οποία, αν παραβλεφθεί, είναι μια από τις αιτίες που είμαστε κακοδιάθετοι, πεινάμε ή έχουμε ακόμη και πονοκεφάλους. 

Όροι: 
  • ΚΕΡΣΕΤΙΝΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: