Ο συνδυασμός φρούτων και σαλάτας βελτιώνει την υγεία και μειώνει το πάχος

Αν τα γεύματά σας αποτελούνται συχνά μόνο από σαλάτες, τότε αξίζει να τα εμπλουτίσετε με κάποια φρούτα. Όχι μόνο θα τις απογειώσετε γευστικά αλλά θα έχετε και πολλά οφέλη για την υγεία σας.

Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021

Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκαν ότι ένα συστατικό των κόκκινων σταφυλιών και ένα των πορτοκαλιών, όταν συνεργάζονται, έχουν καταπληκτικά αποτελέσματα στην βελτίωση της υγείας των διαβητικών και μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η Τρανς-ρεσβερατρόλη (tRES) είναι μία από τις δύο μορφές της ρεσβερατρόλης που υπάρχει στα κόκκινα σταφύλια. Πολυετείς μελέτες έχουν δείξει ότι καθυστερεί την ανάπτυξη καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών προβλημάτων, βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο σε διαβήτες τύπου και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Η εσπερετίνη (Hesperetin-HESP) είναι ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. 

Ο συνδυασμός αυτών των δύο ουσιών είναι εξαιρετικά σπάνιος στην φύση, όταν όμως μελετήθηκαν μαζί φάνηκε να λειτουργούν παράλληλα για να μειώσουν την γλυκόζη στο αίμα, να βελτιώσουν την δράση της ινσουλίνης, και να διατηρήσουν την υγεία των αρτηριών. Δυστυχώς ο συνδυασμός τους και η δοσολογία στην οποία τις χρειάζεται ο οργανισμός, δεν μπορούν να προσληφθούν μόνο από την τροφή. Σε κάθε περίπτωση όμως μπορούμε να έχουμε οφέλη όταν καταναλώνουμε συνδυασμό τροφών που τις περιέχουν.

Τα σταφύλια για παράδειγμα δεν περιέχουν μόνο ρεσβερατρόλη αλλά και κερσετίνη, ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και της αύξησης της LDL (κακής) χοληστερόλης. Το κάλιο και οι φυτικές ίνες που περιέχουν κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς.

Τα πορτοκάλια, είναι μια φανταστική πηγή βιταμίνης C, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα κύτταρα από την ζημιά που τους κάνουν οι ελεύθερες ρίζες, και έτσι προστατεύει από τον καρκίνο. Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μιας μερίδας εσπεριδοειδών την ημέρα παρέχει 19% μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού. Ταυτόχρονα τα εσπεριδοειδή βοηθούν στην αποφυγή της αύξησης του βάρους και της παχυσαρκίας γιατί δεν περιέχουν λιπαρά, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, και πολλά θρεπτικά στοιχεία.

Προσθέτοντας αυτά τα φρούτα στην σαλάτα σας αφενός την κάνετε πιο γευστική, αφετέρου αυξάνεται κατακόρυφα τα οφέλη που αποκομίζετε για την υγεία σας.

Όροι: 
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
  • ΚΕΡΣΕΤΙΝΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: