Πώς αποθηκεύουμε με ασφάλεια τα τρόφιμα στην κατάψυξη

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων μειώνει τον κίνδυνο των τροφικών δηλητηριάσεων. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να εξασφαλίσετε ότι μπορείτε να τα καταναλώσετε με σιγουριά.

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019

Μπορείτε να καταψύχετε και να αποψύχετε το κρέας ή το ψάρι με ασφάλεια εάν:

Βεβαιωθείτε ότι το κρέας είναι τυλιγμένο καλά πριν το βάλετε στην κατάψυξη διαφορετικά μπορεί να «καεί» κάτι που το κάνει στη συνέχεια σκληρό και ακατάλληλο.

Τα καταψύχετε πριν την ημερομηνία λήξης του. Κάποια προϊόντα έχουν διαφορετικό χρόνο ζωής για την διατήρηση τους στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες στην συσκευασία.

Ο χρόνος ζωής ενός προϊόντος είναι συνάρτηση της θερμοκρασίας στην οποία συντηρείται.

  • Βάζετε ετικέτες με ημερομηνίες στα τρόφιμα που συσκευάζετε μόνοι σας. Μην «ξεχνάτε» τρόφιμα στον καταψύκτη.
  • Η απόψυξη πρέπει να γίνεται πάντα στο ψυγείο και ποτέ στον πάγκο της κουζίνας, ώστε να γίνεται σταδιακά και η εξωτερική επιφάνεια του τροφίμου να είναι σε «ασφαλή» θερμοκρασία μέχρι να αποψυχθεί και το κέντρο του τροφίμου. Αυτό αφορά κυρίως μεγάλα, ογκώδη κομμάτια, όπου χρειάζεται πολύς χρόνος για να αποψυχθούν μέχρι μέσα.
  • Αποψύχετε το κρέας ή το ψάρι εντελώς πριν το μαγειρέψετε-θα βγούν πολλά υγρά ή αίμα κατά τη διάρκεια της απόψυξης για αυτό πρέπει να το ξεπαγώνετε πάνω σε σχάρα μέσα σε μπωλ ώστε να μην περνούν τα βακτήρια στα άλλα τρόφιμα
  • Αποψύχετε το κρέας ή το ψάρι στο φούρνο μικροκυμάτων εάν πρόκειται να τα μαγειρέψετε άμεσα. (Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.)
  • Τρόφιμα που έχετε αποψύξει να τα καταναλώνετε άμεσα.
  • Ότι αποψύξετε δεν μπαίνει ξανά στην κατάψυξη.

Τρόφιμα που περιέχουν πολύ νερό, όπως οι σαλάτες και τα φρούτα δεν μπαίνουν στην κατάψυξη. Το νερό που περιέχουν μετατρέπεται σε πάγο και διαρρηγνύει τους ιστούς με αποτέλεσμα το τρόφιμο να χάνει την δομή του.

Τα καταψυγμένα φρέσκα φαγητά μπορούν να αποψυχθούν μια φορά και να διατηρηθούν στο ψυγείο μέχρι 2 ημέρες. Όταν τα αποψύχετε, τα ζεσταίνετε μόνο μια φορά γιατί όσες φορές κρυώνετε και ξαναζεσταίνετε φαγητό τόσο αυξάνετε και τον κίνδυνο δηλητηριάσεων. Τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται εάν το φαγητό δεν ζεσταθεί σωστά. Πρέπει να φθάσει τη θερμοκρασία των 700C για 2 λεπτά και να έχει κάψει στο εσωτερικό του. Για να μειώσετε τα ανεκμετάλλευτα σκουπίδια, να χωρίζετε το φαγητό σε μερίδες πριν την κατάψυξή του ώστε μετά να αποψύχετε όσο ακριβώς χρειάζεστε.
Τρόφιμα όπως το παγωτό και τα παγωμένα επιδόρπια, πρέπει να καταναλώνονται άμεσα εάν αρχίσουν να λιώνουν. 

Σακούλες πολλαπλών χρήσεων

Όλο και περισσότεροι από μας χρησιμοποιούν πια σακούλες πολλαπλών χρήσεων, είτε για λόγους περιβαλλοντολογικούς είτε για να μην πληρώνουν για καινούργιες. Τι πρέπει να προσέχουμε για να αποφύγουμε τη διασπορά μικροβίων στα έτοιμα τρόφιμα:

  • Βάζετε το ωμό κρέας και ψάρι σε ξεχωριστές τσάντες από τα άλλα τρόφιμα
  • Εάν έχετε σακούλες πολλαπλών χρήσεων, κρατήστε κάποιες μόνο για κρέας/ψάρι και χρησιμοποιείτε αυτές στις επόμενες αγορές σας.
  • Όλες οι σακούλες (και αυτές της μιας χρήσης) θα πρέπει να μην χρησιμοποιούνται ξανά αν έχουν λερωθεί από ωμό κρέας.
  • Τοποθετείτε τα τρόφιμα μόνο σε σακούλες που είναι για αυτό τον σκοπό.
Όροι: 
Κατηγοριες: