Συντηρήστε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο

Η αποθήκευση στο ψυγείο όχι μόνο συμβάλλει στη διατήρηση της φρεσκάδας των τροφίμων, αλλά επίσης μειώνει τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων, μια και οι χαμηλές θερμοκρασίες αναστέλλουν την ανάπτυξη των περισσότερων επιβλαβών μικροβίων.

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Στο ψυγείο τοποθετούμε ευπαθή τρόφιμα που ενέχουν κίνδυνο πολλαπλασιασμού των μικροβίων αν τα φυλούσαμε στο ντουλάπι. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα με την ένδειξη «ημερομηνία λήξεως:…» (είναι τα ευαλλοίωτα), τα μαγειρεμένα και έτοιμα φαγητά, όπως τα επιδόρπια και τα μαγειρεμένα κρέατα.

Πώς κρατάμε μακριά τα βακτηρίδια:

  • Η θερμοκρασία του εσωτερικού του ψυγείου σας πρέπει να είναι 50C ή κατώτερη.
  • Όταν προετοιμάζετε το φαγητό, να το μεταφέρετε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν μόλις κρυώσει. Βεβαιωθείτε ότι έχει έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν το βάλετε στο ψυγείο, διαφορετικά αν είναι ακόμη ζεστό, θα ανεβάσει και τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου (ειδικά σε παλιά μοντέλα ψυγείων) κάτι που διευκολύνει την ανάπτυξη βακτηριδίων.
  • Να διατηρείτε το έτοιμο φρεσκομαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να το σερβίρετε.
  • Όση ποσότητα μαγειρεμένου φαγητού δεν καταναλωθεί άμεσα, την αφήνετε να κρυώσει (ιδανικά μέχρι 90 λεπτά), την μεταφέρετε στο ψυγείο και την χρησιμοποιείτε το πολύ μέσα σε 2 μέρες. Στην αντίθετη περίπτωση απορρίψτε την.
  • Διατηρείστε τα αυγά στη συσκευασία τους μέσα στο ψυγείο
  • Να μην αφήνετε ποτέ ανοιγμένες κονσέρβες στο ψυγείο καθώς το μέταλλο μπορεί να αλλοιώσει το περιεχόμενο – να βάζετε το περιεχόμενο σε τάπερ ή σε καλυμμένο μπωλ.
  • Όταν ξαναζεσταίνετε ένα φαγητό που έχετε φυλάξει στο ψυγείο, βεβαιωθείτε ότι το φέρνετε σε σημείο βρασμού.
  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε συχνά το εσωτερικό του ψυγείου σας καθώς υπολείμματα τροφών που συσσωρεύονται αυξάνουν τον κίνδυνο επιμολύνσεων. Βεβαιωθείτε επίσης ότι λειτουργεί σωστά.

Οι θερμοκρασίες μεταξύ 5°C και 60°C είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών ικανών να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Διπλασιάζονται δε κάθε 20’, για αυτό είναι σημαντικό το φαγητό μας να παραμένει σε αυτό το εύρος θερμοκρασιών για όσο το δυνατόν λιγότερο.

Ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα

Κανένα τρόφιμο δεν διαρκεί για πάντα, όσο καλά και αν αποθηκεύεται. Τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα έχουν την ένδειξη «Ημερομηνία λήξεως:…» όταν πρόκειται για τρόφιμα που χαλάνε γρήγορα και η κατανάλωσή τους μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία μπορεί να είναι επικίνδυνη. Άλλα έχουν την ένδειξη « Ανάλωση πριν κατά προτίμηση πριν από: ….» και αφορά εκείνα που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αλλά αυτή η ημερομηνία εξασφαλίζει την καλύτερή τους ποιότητα.

Αποθηκεύοντας κρέας

Το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια είναι ιδιαίτερα ευαλλοίωτα τρόφιμα και επιβάλλεται πολύ προσεκτικός χειρισμός. Τοποθετήστε τα άμεσα στο ψυγείο ή την κατάψυξη.

  • Το ωμό κρέας πρέπει να φυλάσσεται σε καθαρό κλειστό δοχείο στο κάτω ράφι του ψυγείου ώστε να αποφεύγεται η επαφή του με άλλα τρόφιμα.
  • Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι το ωμό κρέας δεν θα στάξει σε ήδη μαγειρεμένο φαγητό. Προσέξετε ιδιαίτερα τα πουλερικά.
  • Να διαβάζετε τις οδηγίες στις συσκευασίες και να μην καταναλώνετε το κρέας μετά την ημερομηνία λήξης.
  • Να αποθηκεύετε το μαγειρεμένο κρέας ξεχωριστά από το ωμό.
Όροι: 
Κατηγοριες: