Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία κρύβει η αθώα πατάτα

Όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας έφερνε την πατάτα στην Ελλάδα για να ταΐσει τον φτωχό ελληνικό λαό που μόλις είχε αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό, δεν μπορούσε να φανταστεί πώς θα κατέληγε αυτή μετά από δύο αιώνες.

 

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

Η πατάτα που σήμερα καταναλώνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους από μικρούς και μεγάλους με μεγάλη ευχαρίστηση, έχει μεν όλα εκείνα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που είχαν κάποτε οι πατάτες αλλά ταυτόχρονα περιέχει σημαντικές ποσότητες χημικών και φυτοφαρμάκων που την καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία.

Η φύση του καρπού και ο τρόπος καλλιέργειάς του το κάνουν ευάλωτο σε μεγάλο αριθμό εχθρών και ασθενειών. Για να προστατέψουν την παραγωγή τους οι καλλιεργητές υποβάλλουν τις πατάτες σε χημικές επεξεργασίες. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου τους χορηγούνται μυκητοκτόνα, πριν από τη συγκομιδή ψεκάζονται με ζιζανιοκτόνα, και μετά την συγκομιδή ψεκάζονται και πάλι για να αποτραπεί η βλάστηση και να μεγαλώσει ο χρόνος ζωής στο ράφι του super market. Παράλληλα, επειδή η πατάτα μεγαλώνει μέσα στο έδαφος, έχει την τάση να απορροφά όλα τα φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα που υπάρχουν ήδη σε αυτό. Το αποτέλεσμα είναι η πατάτα να έχει μετατραπεί σε ένα άκρως τοξικό τρόφιμο, το ανησυχητικό δε είναι ότι οι τοξικές ουσίες δεν μένουν μόνο στην φλούδα της πατάτας αλλά εισχωρούν και στην σάρκα της.

Περισσότερα από 35 διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων έχουν βρεθεί στις συμβατικές πατάτες. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Δεδομένων Φυτοφαρμάκων του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), 6 από αυτά είναι πιθανώς καρκινογόνα, 12 είναι ύποπτα για ορμονικές διαταραχές, 7 περιέχουν νευροτοξίνες, 6 περιέχουν αναπτυξιακές ή αναπαραγωγικές τοξίνες. 

Κανονικά η πατάτα θεωρείται πολύτιμη τροφή. Βραστή ή ψητή αποτελεί ουσιαστικά ένα τρόφιμο ελεύθερο λίπους. Είναι πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού και ενισχύουν την υγιή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Είναι μια αξιόπιστη πηγή βιταμίνης C – μία μέτρια βραστή πατάτα (180 γρ.) περιέχει περίπου 10 mg βιταμίνης C, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 1/8 της ημερήσιας απαίτησης για έναν ενήλικα. Περιέχει αρκετές διαφορετικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι σημαντική πηγή καλίου, μαγνησίου και σιδήρου.

Ο Jeff Moyer, διευθυντής μεγάλης αγροτικής επιχείρησης στο Rodale Institute και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Βιολογικών Πρότυπων Προϊόντων Αμερικής, έχει αναφερθεί στην καλλιέργεια της πατάτας λέγοντας: ‘Έχω μιλήσει με τους καλλιεργητές πατάτας που λένε ότι οι ίδιοι ποτέ δεν τρώνε τις πατάτες που πωλούν. Έχουν ξεχωριστά χωράφια όπου καλλιεργούν πατάτες για τον εαυτό τους χωρίς χημικές ουσίες’.

Τα παραπάνω δεν έχουν σκοπό να αποτρέψουν την κατανάλωση της πατάτας. Αυτό που πρέπει να κάνουν όμως οι λάτρεις της είναι να επιλέγουν να καταναλώνουν βιολογικές, αφού η βιολογική παραγωγή δεν επιτρέπει την χρήση τοξικών χημικών ουσιών. 

Όροι: 
Κατηγοριες: