Αυτά είναι τα τρόφιμα που είναι πιθανότερο να μας αρρωστήσουν

Δυστυχώς, μερικά από τα πιο υγιεινά τρόφιμα μπορεί επίσης να προκαλέσουν τροφιμογενείς λοιμώξεις. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές των ειδικών και μην αφήσετε τις τροφικές δηλητηριάσεις να καταστρέψουν την καλοκαιρινή σας διασκέδαση.

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) στις ΗΠΑ παρακολουθούν και καταγράφουν τα τρόφιμα που προκαλούν ασθένειες. Χρησιμοποιώντας δεδομένα μιας δεκαετίας, ένας επιδημιολόγος του CDC, ο John Painter,  κατάφερε να προσδιορίσει τις πιο κοινές πηγές ασθένειας που κυμαίνονταν από την ήπια διάρροια και τις στομαχικές ενοχλήσεις, μέχρι τις σοβαρές και κάποιες φορές θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις.

Μετά τα πολλά και σοβαρά κρούσματα εστιών E. coli κατά την τελευταία δεκαετία, το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντικό. Το CDC δημοσίευσε την παρακάτω λίστα με επικίνδυνες τροφές που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ώστε να προφυλαχθούμε.

  • Κοτόπουλο, βόειο κρέας, γαλοπούλα και χοιρινό

Το ωμό ή μη ψημένο καλά κρέας και τα πουλερικά είναι σίγουροι τρόποι για να αρρωστήσουμε. Σχεδόν όλα τα ωμά πουλερικά περιέχουν ένα βακτήριο που ονομάζεται campylobacter, το οποίο το CDC ισχυρίζεται ότι είναι η κύρια αιτία της «διαρροϊκής ασθένειας» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλα επικίνδυνα βακτήρια που συνδέονται με αμφισβητήσιμα κρέατα περιλαμβάνουν την σαλμονέλα, το E. coli, η υερσίνια (που συνήθως απαντάται στο ωμό χοιρινό κρέας) και το C. perfringens. Μέρος του λόγου για τον οποίο το κρέας των πουλερικών θεωρείται τόσο επικίνδυνο έχει να κάνει με αναρίθμητα κρούσματα λιστερίωσης που εντοπίστηκαν στο συγκεκριμένο κρέας από το 1998 έως το 2002. Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Όπως και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κύριο πρόβλημα με το βοδινό κρέας και το ψητό κοτόπουλο είναι ότι οι κατασκευαστές αναμιγνύουν προϊόντα διαφόρων ζώων. Ένα απλό χάμπουργκερ μπορεί να περιέχει κιμά κρέατος από εκατοντάδες ζώα. Ένα σφαγμένο κοτόπουλο μπορεί να εκτεθεί στα στάσιμα νερά και τα υγρά πολλών χιλιάδων άλλων πουλιών που πέρασαν από την ίδια δεξαμενή κρύου νερού μετά τη σφαγή, σημειώνει το CDC.

  • Λαχανικά και φρούτα

Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε καθημερινά πολλά και διάφορα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, αλλά το CDC επισημαίνει ότι μπορούν συχνά να προκαλέσουν δηλητηρίαση από τη μόλυνση με βακτηρίδια σαλμονέλας, E. coli και listeria. Οι φλούδες των ωμών φρούτων και τα φύλλα των λαχανικών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα καθώς αποτελούν έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτήρια κατά τη μεταφορά από το αγρόκτημα στο τραπέζι και ειδικά μέσω της διασταυρούμενης μόλυνσης στην κουζίνα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τα καθαρίσετε, ωστόσο το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας σίγουρος τρόπος για την εξάλειψη του μεγαλύτερου ποσοστού του κινδύνου. Από τη λίστα του CDC, η συντριπτική πλειοψηφία (22%) των περιπτώσεων δηλητηριάσεων συνδέθηκε με φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι.

  • Νωπό γάλα, τυρί και αυγά

Οι αρμόδιοι τονίζουν ότι το νωπό γάλα και τα προϊόντα που παρασκευάζονται με μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να μεταφέρουν άφθονα βακτήρια.  Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία είναι πιθανότερο να κρύβουν επιβλαβή βακτήρια είναι η φέτα, το brie, το camembert, το παγωτό και το γιαούρτι. Τα τρόφιμα που αναμιγνύουν προϊόντα πολλών ζώων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, διότι οποιοδήποτε βακτήριο που υπάρχει σε ένα από τα ζώα μπορεί να αλλοιώσει ολόκληρη την παρτίδα. Ενώ η σαλμονέλα είναι ο πιο συνηθισμένος ένοχος, τα αυγά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, επειδή ορισμένα είδη βακτηριδίων μπορούν να μολύνουν τις ωοθήκες της κότας χωρίς να προκαλούν ορατές αλλαγές στο αυγό.

  • Ωμά οστρακοειδή και θαλασσινά

Τα στρείδια και άλλα οστρακοειδή είναι γνωστό πως έχουν πολλές φορές κάποιες τοξίνες που προκαλούνται από βακτήρια και ιούς που εισβάλουν στον οργανισμό τους μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων αλγών, φυκιών ή θαλάσσιων οργανισμών από το βυθό της θάλασσας. Τα στρείδια, για παράδειγμα, μπορούν να συγκεντρώσουν τα βακτήρια vibrio που απαντώνται φυσιολογικά στο θαλασσινό νερό ή και άλλα μικρόβια, όπως το norovirus που υπάρχει στα ανθρώπινα λύματα που απορρίπτονται στη θάλασσα.

  • Φύτρες λαχανικών

Οι υγρές συνθήκες στις οποίες καλλιεργούνται οι φύτρες αποτελούν επίσης το τέλειο περιβάλλον για τα βακτήρια - ειδικά για τη σαλμονέλα, που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, πυρετό και οδυνηρές κράμπες στο στομάχι. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι μολυσμένοι σπόροι. Ορισμένα βακτήρια που υπάρχουν στους σπόρους μπορούν να αναπτυχθούν σε μεγάλο αριθμό παθογόνων παραγόντων στα βλαστάρια και στις φύτρες. Το σχολαστικό μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων λοίμωξης.

  • Ακατέργαστο αλεύρι

Το τελευταίο στοιχείο της λίστας είναι το αλεύρι, το οποίο είναι συνήθως ακατέργαστο και δεν έχει υποστεί επεξεργασία. Επειδή το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική και σε τροφές που ψήνουμε, τα μικρόβια αυτά θανατώνονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: