Τα αντιδιαβητικά οφέλη του καφέ

Ο καφές, ένα από τα περισσότερο εμπορεύσιμα προϊόντα, που παράγεται σε περισσότερες από 60 χώρες, και δημιουργεί τζίρο πάνω από 70 δις δολάρια ετησίως σε πωλήσεις λιανικής, εξακολουθεί να γεννάει ενδιαφέρον για έρευνες.

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018

Το ρόφημα και τα συστατικά που το αποτελούν υπόκειται σε διαρκώς αυξανόμενες έρευνες που το συνδέουν με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη και την βελτίωση της υγείας του συκωτιού.

Πρόσφατη έρευνα από Γερμανούς, Φιλανδούς και Δανούς επιστήμονες, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, αναφέρει ότι η ημερήσια κατανάλωση καφέ συνδέεται με την βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και των επιπέδων φλεγμονωδών συστατικών στο αίμα.

Ο καφές λένε οι ερευνητές είναι μία από τις πιο πλούσιες πηγές πολυφαινολών, εκ των οποίων τα χλωρογενικά οξέα και περισσότερο το καφεϊκό οξύ βρίσκεται σε αφθονία.

Η νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 47 ατόμων για 3 μήνες, έδειξε ότι η παρουσία φλεγμονωδών ουσιών στο αίμα μειώθηκε ευθέως ανάλογα με την αύξηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας καφέ. Αυτό συνδυάστηκε με την αυξημένη παρουσία στον οργανισμό της καφεΐνης , των χλωρογενικών οξέων και του καφεϊκού οξέος. Παρουσιάστηκε επίσης αύξηση της παρουσίας της adiponectin, μιας πρωτεϊνικής ορμόνης που παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές μεταβολικές λειτουργίες, ενώ ήταν σημαντική και η μεταβολή προς τα βελτίω της χοληστερόλης.

Δεν βρέθηκαν σημαντικές μεταβολές στην ικανότητα μεταβολισμού της γλυκόζης, παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έρευνα ήταν μικρής διάρκειας. Όπως υποστηρίζουν, όλα τα προαναφερθέντα ευρήματα συνηγορούν στο ότι, σε μια μεγαλύτερης διάρκειας έρευνα θα διαπιστωθεί και η βελτίωση των παραγόντων κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Όροι: 
  • ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: