Πράσινο τσάι VS καφέ: το μεγάλο debate

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο: αυτοί που πίνουν καφέ και αυτοί που ορκίζονται σε μια κούπα τσάι. Το κάθε ρόφημα έχει τους δικούς του αφοσιωμένους οπαδούς, αλλά όταν πρόκειται για την υγεία, ποιο άραγε κερδίζει; Στην μάχη των δύο πιο αγαπημένων καφεϊνούχων ποτών στον κόσμο, το αποτέλεσμα μοιάζει με ισοπαλία.

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018

Γνωρίστε τους ανταγωνιστές

Προερχόμενο από το φυτό Camellia Sinesis που είναι αυτόχθον στην ηπειρωτική Κίνα, το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές κατεχίνες, που έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η μακροχρόνια κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και της στεφανιαίας νόσου. Αυτό το ρόφημα (με περίπου το 1/3 της καφεΐνης του καφέ και πολύ λιγότερη οξύτητα) έχει επίσης συνδεθεί με την ανακούφιση από το στρες και με την καθαρότερη σκέψη. Μάλλον δεν το αποκαλούν "zen" χωρίς λόγο

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι προτιμούν το τσάι, έχουν χαμηλότερες πιθανότητες καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη. Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να εντοπίσουν την ακριβή αιτία. Αλλά το τσάι, ιδιαίτερα το πράσινο, είναι πλούσιο σε ενώσεις όπως τα αντιοξειδωτικά, που μπορούν να περιορίσουν την καταστροφή των κυττάρων και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Μπορεί επίσης να προστατέψει από το Alzheimer με μια πολυφαινόλη γνωστή ως EGCG, η οποία εμποδίζει τον σχηματισμό πλακών που συνδέονται με αυτή την ασθένεια. Αυστραλοί ερευνητές έχουν συνδέσει την τακτική κατανάλωση πράσινου και μαύρου τσαγιού με την αύξηση της οστικής πυκνότητας στις μεγαλύτερες γυναίκες ενώ μια άλλη μελέτη σε άτομα που κατανάλωναν τακτικά πράσινο τσάι (5 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα), έδειξε μείωση του κινδύνου θανάτου από διάφορες τις αιτίες. Προσφέρει τέλος πιο φρέσκια και ευχάριστη αναπνοή, αυξημένη καύση λίπους, ενισχυμένη ανοσία και λιγότερο πόνο από φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα.

Ο ανταγωνισμός είναι εξίσου έντονος στην άλλη πλευρά. Ο καφές περιέχει τρεις φορές περισσότερη καφεΐνη από το πράσινο τσάι και διαθέτει επίσης το δικό του μερίδιο ωφέλιμων αντιοξειδωτικών. Η κατανάλωση της ποικιλίας java συνδέθηκε ακόμη και με την προστασία από την πνευματική παρακμή που σχετίζεται με την ηλικία. Και όπως συμβαίνει και με το πράσινο τσάι, τα αντιοξειδωτικά αυτά βοηθούν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου ΙΙ. Προστατεύει από ασθένειες του ήπατος και μερικές νευρολογικές παθήσεις όπως και από την κατάθλιψη, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Τέλος, μπορεί να προφυλάξει από τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Η ετυμηγορία

Ενώ ο καφές μπορεί να κερδίζει μερικούς παραπάνω πόντους δημοτικότητας από τον φυλλώδη πράσινο ανταγωνιστή του - τουλάχιστον στη Δύση – τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν υπάρχει σαφώς πιο υγιεινή επιλογή. Δεδομένου ότι τα σημαντικά ερευνητικά στοιχεία προέρχονται από πληθυσμιακές έρευνες καθώς και μελέτες σε ζώα και in vitro, οι ειδικοί διστάζουν να πάρουν ξεκάθαρη στάση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση χωρίς περισσότερες κλινικές δοκιμές.

Οι μελέτες, ωστόσο, θεωρούν ότι και τα δύο ποτά είναι 100% ασφαλή, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες όπως αϋπνία και στομαχικές διαταραχές, γι 'αυτό οι ασθενείς με διαταραχές ύπνου ή άγχους και πεπτικά προβλήματα ίσως θεωρούν καλύτερη την επιλογή του πράσινου τσαγιού. Για όλους τους άλλους, η ασφαλής πρόσληψη καφεΐνης (περίπου 400mg ημερησίως για τους άνδρες, 300mg για τις γυναίκες και μόλις 45mg για τα παιδιά κάτω των 6 ετών) θέτει τα όρια της επιλογής. Το πράσινο τσάι, συγκεκριμένα, περιέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ, οι οποίες μπορούν να καταστήσουν τα αντιπηκτικά φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά. Μεταξύ των πιθανών μειονεκτημάτων του καφέ είναι η μειωμένη απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου και οι πιθανές αιχμές της αρτηριακής πίεσης σε αυτούς που δεν τον πίνουν συχνά. Και ενώ στην αγορά κυκλοφορούν διαφόρων ειδών συσκευασμένες ποικιλίες και των δύο ροφημάτων, όσο δελεαστικές και αν είναι όταν βιάζεστε, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα διατροφικά στοιχεία όσον αφορά την προσθήκη ζάχαρης, σιροπιού καλαμποκιού και λιπαρών.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: BBC.com

Όροι: 
  • ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: