Ροδόνερο, το αρχαιότερο καλλυντικό πολυεργαλείο

Το ροδόνερο, ένα 100% φυσικό φυτικό προϊόν που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την περιποίηση των μαλλιών και της επιδερμίδας του προσώπου και του σώματος αποτελεί και σήμερα την βάση πολλών καλλυντικών, λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων για το δέρμα μας.

Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

Το ροδόνερο παράγεται από ροδέλαιο μετά την απόσταξη των ανθών της Rosa Damascena του γνωστού μας τριαντάφυλλου. Για να παραχθεί όμως, έστω και μια μικρή ποσότητα ροδέλαιου απαιτούνται εκατοντάδες χιλιάδες ροδοπέταλα καθιστώντας αυτήν την ευαίσθητη εκχύλιση ιδιαίτερα δαπανηρή.

Το άρωμα των τριαντάφυλλων γοήτευε πάντα τους ανθρώπους και από τα αρχαία χρόνια έφτιαχναν αρώματα και καλλυντικά από αυτά. Οι αρχαίοι Έλληνες το ανακάτευαν με λάδι, νερό και αλκοόλ και έβγαζαν το άρωμά του. Γύρω στον 10ο αιώνα μ.Χ. στην Περσία άρχισε να χρησιμοποιείται το ροδόνερο ευρέως, σχεδόν σε όλα τα γλυκά αλλά και σε πολλά αλμυρά πιάτα. Ουσιαστικά η χρήση του ροδόνερου ως υλικού μαγειρικής χρεώνεται στον Πέρση ποιητή Ιμπν Σίνα ο οποίος γύρω στα 1000 μ.Χ. άρχισε να μαγειρεύει μ’ αυτό. Με τις σταυροφορίες, η χρήση του ροδόνερου έφτασε στην Ευρώπη κι έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία και στην Αγγλία.

Υψηλής ποιότητας ροδόνερο φτιάχνεται από συγκεκριμένα άγρια τριαντάφυλλα, που καλλιεργούνται στις ορεινές περιοχές της Βουλγαρίας, του Μαρόκου, της Περσίας, Συρίας και Τουρκίας, εκεί όπου επικρατεί ηλιοφάνεια, αντλώντας νερό από το λιώσιμο των πάγων. Είναι μια δύσκολη και ακριβή διαδικασία, αφού, για να παραχθεί ένα λίτρο ροδόνερου, χρειάζονται 3.000 κιλά πέταλα τριαντάφυλλων. Το ροδέλαιο είναι εθνικό προϊόν της Βουλγαρίας και το ακριβότερο και πιο περιζήτητο αιθέριο έλαιο στον κόσμο. Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου τα ροδοπέταλα συλλέγονται με το χέρι την αυγή, όσο ακόμα είναι νωπά, ώστε να διατηρούνται όλες οι ευεργετικές τους ιδιότητες. Είναι το μοναδικό με περισσότερα από 300 ενεργά συστατικά, ενώ αντίστοιχα το ροδέλαιο που προέρχεται από το Μαρόκο, την Τουρκία ή το Ιράν δεν ξεπερνά τα 200.  Το ροδόνερο  είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά, τανίνες και απαραίτητες βιταμίνες όπως Α, C, D, Ε και Β3. 

Ευεργετικές ιδιότητες και χρήσεις του ροδόνερου:

Οι φυσικές ιδιότητες που βρίσκονται στο ροδόνερο είναι ιδανικές για την θρέψη και τόνωση όλων των ειδών επιδερμίδας. Εκτός από πολύ ευχάριστο στην εφαρμογή του λόγω της υπέροχης μυρωδιάς του, είναι και πολύ ωφέλιμο. Περιέχει βιταμίνη C η οποία είναι αντιοξειδωτική και βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ακτινοβολίες, για το λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά του ηλιακού εγκαύματος. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ακμής χάρη στις αντιβακτηριακές του ιδιότητες. Βοηθά στον καθαρισμό του προσώπου από φραγμένους πόρους, από το καυσαέριο και τους ρύπους τα οποία είναι ο βασικός λόγος για την ακμή και τα σπυράκια. Τονώνει και συσφίγγει  την επιδερμίδα ενώ παράλληλα προλαμβάνει το σχηματισμό ρυτίδων. Ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και το στρες. Έχει δράση αντισηπτική και είναι αποτελεσματικό για εξανθήματα, τσιμπήματα εντόμων, αλλεργίες και δερματικές παθήσεις. Χρησιμοποιείται ως μάσκα για τα μαλλιά, προσφέροντας υγιή φυσική λάμψη και ελαστικότητα, αποτρέποντας την λιπαρότητα και το σπάσιμο της τρίχας.

Πολλές συνταγές από την Μέση Ανατολή, την Κίνα και την Ινδία χρησιμοποιούν το ροδόνερο σε φαγητά ή γλυκά.

Όροι: 
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
  • ΟΞΕΙΔΩΣΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: