Το ανθρακούχο νερό είναι επιβλαβές;

Είναι αμέτρητοι αυτοί που μισούν το απλό H2O νερό και «αφρίζουν» και μόνο στην ιδέα του αλλά οι φήμες ότι τα ανθρακούχα νερά επιβαρύνουν την υγεία πληθαίνουν. Το ψάξαμε και η αλήθεια είναι αρκετά αναζωογονητική.

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019

Φήμη: Τα ανθρακούχα δεν είναι τόσο ενυδατικά όσο τα φυσικά μεταλλικά νερά.

Το ανθρακούχο είναι και αυτό νερό. Οι φυσαλίδες του προέρχονται από το διοξείδιο του άνθρακα που του προσδίδει αυτή τη ξεχωριστή γεύση αλλά αυτό δεν εμποδίζει το σώμα σας να απορροφά την υγρασία, λέει η Susan Yeargin PhD, ειδικός στην ενυδάτωση στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. Στην πραγματικότητα, μια έρευνα ανακάλυψε ότι μετά από ένα έντονο πρόγραμμα εκγύμνασης, το ανθρακούχο νερό αντικατέστησε τα υγρά των ατόμων που συμμετείχαν στον ίδιο βαθμό με το απλό φυσικό νερό.

Φήμη: κάνει κακό στα δόντια και τα κόκκαλα

Το ανθρακικό οξύ που σχηματίζεται όταν το νερό H2O συναντά το διοξείδιο του άνθρακα CO2, μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών όταν είναι σε μεγάλη περιεκτικότητα αλλά μην ανησυχείτε: εφόσον δεν καταναλώνεται 6 μπουκάλια την ημέρα, το χαμόγελό σας παραμένει ασφαλές, λέει ο Timothy Chase, οδοντίατρος στην Ν. Υόρκη. Σε μια άλλη έρευνα που εξέτασε κατά πόσο τα ανθρακούχα ποτά ενοχοποιούνται για μείωση της οστικής πυκνότητας σε μέταλλα, όλα τα είδη των ανθρακούχων νερών πέρασαν το τεστ.

Φήμη: τα ποτά προσθέτουν εκατοστά

Είναι αλήθεια ότι μόνο ο κοπανιστός αέρας δεν παχαίνει. Αν ψάξουμε το θέμα λίγο πιο σοβαρά, θα δούμε ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να είναι σημαντικά πιο χορταστικό από το φυσικό , ειδικά όταν το πιούμε με άδειο στομάχι. Και όσο πιο χορτάτοι νοιώθουμε, τόσο λιγότερο επιρρεπείς γινόμαστε στο ασταμάτητο μασούλημα. Απλά αποφύγετε τα ανθρακούχα που περιέχουν πολλές τεχνητές γλυκαντικές ουσίες οι οποίες μπορούν αντίθετα να σας δημιουργήσουν έντονη την ανάγκη για γλυκό.

Φήμη: προκαλούν καρδιαλγίες

Ειδικοί απομυθοποίησαν την ιδέα ότι η συνεχής κατανάλωση ανθρακούχου νερού μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.  Σε περίπτωση που έχετε προδιάθεση για καρδιαλγίες, θα ήταν καλύτερα να μείνετε στο φυσικό μεταλλικό νερό, ειδικά με το φαγητό. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι οι φυσαλίδες μπορεί να χειροτερέψουν προϋπάρχουσες καταστάσεις παλινδρομήσεων, χαλαρώνοντας το κάτω άνοιγμα του οισοφάγου και διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο το ανθρακικό οξύ να συσσωρευτεί στο σημείο αυτό, λέει η γιατρός Melina Jampolis, συγγραφέας του βιβλίου The Doctor on Demand Diet.

Όροι: 
Κατηγοριες: