Ο ιδιαίτερα αρωματικός και ωφέλιμος άνηθος

Παρέχοντας μια έντονα αρωματική γευστική πινελιά σε τουρσιά, σάλτσες, σαλάτες, λαδερά και πιάτα με ψάρι, ο φρέσκος άνηθος φύεται κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου και έχει χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους ως καρύκευμα και φάρμακο.

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022

Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, μαγγανίου και σιδήρου και περιέχει επίσης φλαβονοειδή, γνωστά για τις αντιοξειδωτικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-ιικές τους ιδιότητες.

Ο άνηθος (Anethum graveolens), ανήκει στην οικογένεια του καρότου και είναι ένα δημοφιλές μαγειρικό βότανο εδώ και εκατοντάδες χρόνια τόσο για τα φύλλα όσο και για τους σπόρους του.  Το όνομά του προέρχεται από την παλιά νορβηγική λέξη «dilla» που σημαίνει «να απαλύνει». Αναφορές για τον άνηθο υπάρχουν τόσο στην Αγία Γραφή όσο και σε αρχαία αιγυπτιακά γραπτά και οι θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν γνωστές στον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό. Ο Ιπποκράτης τον χρησιμοποιούσε στην προετοιμασία μιας συνταγής για τον καθαρισμό του στόματος. Οι στρατιώτες έβαζαν καμένους σπόρους άνηθου πάνω στα τραύματά τους για να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης. 

Τα μοναδικά οφέλη του άνηθου για την υγεία προέρχονται από δύο θεραπευτικά συστατικά που περιέχει : μονοτερπένια όπως η καρβόνη και το λιμονένιο και φλαβονοειδή όπως η κερσετίνη, η καεμφερόλη και η βικενίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β και C και σε μικρές ποσότητες φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και  κάλιο.

Οφέλη για την υγεία

Οστά

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, συμβάλλει την αποφυγή της εξασθένησης των οστών. 

 Αντι-βακτηριακές ιδιότητες

Καταπολεμά τις βακτηριακές λοιμώξεις τόσο στο εσωτερικό του οργανισμού μας όσο και στα διάφορα εξωτερικά τραύματα. 

Ελεύθερες ρίζες 

Έχουμε αναφέρει ξανά στο itrofi.gr ότι φρούτα και λαχανικά με διάφορα φωτεινά χρώματα έχουν ιδιότητες που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Ο άνηθος με το έντονο πράσινο χρώμα του, ενεργοποιεί μέσα στο σώμα τις διαδικασίες που αναζητούν και εξαλείφουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες. 

Πεπτικό σύστημα

Συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων των οξέων του στομάχου, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης της κακής αναπνοής καθώς επίσης και της παλινδρόμησης των οξέων. Επιπλέον, μειώνει τις ενοχλήσεις στο στομάχι, βοηθά στην πρόληψη της διάρροιας, και μειώνει την ποσότητα των εντερικών αερίων.  Οι διαιτητικές του ίνες είναι ευεργετικές για τη βέλτιστη υγεία του πεπτικού συστήματος.

Λόξυγγας 

Βάλτε μια κουταλιά φρέσκο άνηθο σε βραστό νερό, στραγγίστε το και πιείτε το αφήψημα για να σταματήσει ο λόξυγγας. 

Πονοκέφαλος

Το αφέψημα με άνηθο έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τον πονοκέφαλο εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ηρεμεί και ξεκουράζει

Τα αιθέρια έλαιά του χρησιμοποιούνται συνήθως σε συνδυασμό με χαμομήλι για ηρεμία και ξεκούραση.

Πέψη

Τα αιθέρια έλαια που περιέχει διεγείρουν την έκκριση χολής και πεπτικών υγρών και ενθαρρύνουν την περισταλτική κίνηση του εντέρου.

Αϋπνία

Τα φλαβονοειδή και το σύμπλεγμα βιταμινών-Β που περιέχονται στα αιθέρια έλαιά του, διεγείρουν την έκκριση συγκεκριμένων ενζύμων και ορμονών που έχουν ηρεμιστική και υπνωτική επίδραση. 

Διάρροια

Η διάρροια προκαλείται από δύο λόγους κυρίως, από δυσπεψία και από μικρόβια. Στην πρώτη περίπτωση ο άνηθος μπορεί να βοηθήσει, δεδομένου ότι έχει εξαιρετικές πεπτικές ιδιότητες. Μπορεί να ωφελήσει και στη δεύτερη περίπτωση αφού τα μονοτερπένια και τα φλαβονοειδή που περιέχει είναι φυσικά μικροβιοκτόνα.

 Διαταραχές της περιόδου

Τα φλαβονοειδή είναι φυσικά εμμηναγωγά, ενθαρρύνουν  την έκκριση ορισμένων σωματικών ορμονών που βοηθούν με τη σειρά τους τη σταθεροποίηση της περιόδου. 

Αναπνευστικές Διαταραχές

Η καμφερόλη και τα άλλα φλαβονοειδή καθώς και τα μονοτερπένια του άνηθου έχουν αντι-συμφορητικές και αντι-ισταμινικές φυσικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην απόφραξη του αναπνευστικού συστήματος.

Στοματική Φροντίδα 

Αρωματίζει εξαιρετικά το στόμα και τα έλαιά του είναι μικροβιοκτόνα, αντι-οξειδωτικά και απολυμαντικά, μειώνοντας τις φθορές των ούλων και των δοντιών από τις ελεύθερες ρίζες.

Καούρες

Καταπολεμά τα οξέα τα οποία συνήθως οδηγούν σε καούρες, ενεργοποιώντας τους μυς του οισοφάγου ώστε να επαναπροωθήσουν τα οξέα πίσω στο στομάχι.

Κρυολόγημα και γρίπη 

Σημάδια του κοινού κρυολογήματος ή της γρίππης, όπως η ρινική καταρροή και ο βήχας, αντιμετωπίζονται με τη χρήση του άνηθου.

Όροι: 
  • ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
  • ΚΑΜΦΕΡΟΛΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: