Μειώστε τον κίνδυνο του διαβήτη επιλέγοντας φυτοφαγική διατροφή

Η διατροφή που κυρίως είναι φυτοφαγική μπορεί ενδεχομένως να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αναφέρει νέα έρευνα. Άνθρωποι που ακολούθησαν στενά, φυτική διατροφή χαμηλή σε ζωικές τροφές και αντίθετα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πλήρη δημητριακά και ξηρούς καρπούς, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους δεν άλλαξαν την διατροφή τους.

 

Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2020

Πολλά άτομα επιλέγουν να αποκλείσουν από τη διατροφή τους το κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα για διάφορους λόγους και σε ποικίλο βαθμό. O πρώτος παράγοντας που πρέπει να προσέξει ο φυτοφάγος είναι η ποικιλία στη διατροφή του, γιατί διαφορετικά δεν καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού και υπάρχει περίπτωση να παρουσιάσει έλλειψη σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι αυστηρά φυτοφάγοι, περισσότερο γνωστοί ως vegans, δεν καταναλώνουν κανένα ζωικό προϊόν (αυγά, γαλακτοκομικά, μέλι) και λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, προϊόντα με φυτικές πρωτεΐνες, ξηρούς καρπούς.

Xάρη στην μειωμένη πρόσληψη ζωικών προϊόντων και την αυξημένη πρόσληψη δημητριακών, οσπρίων και ξηρών καρπών, οι φυτοφάγοι εξασφαλίζουν επαρκείς ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων και περιορισμένη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Παράλληλα, η χρήση ελαιόλαδου, τα φρούτα και τα λαχανικά, προσφέρουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες (A, C, E) και σελήνιο. H φυτοφαγία βοηθά στη σωστή ρύθμιση του σωματικού βάρους, με αποτέλεσμα οι φυτοφάγοι να κινδυνεύουν λιγότερο από νόσους που σχετίζονται με την παχυσαρκία (καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση) ενώ υπάρχουν δεδομένα ότι μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη, τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου και βοηθάει στη βελτίωση γαστρεντερολογικών προβλημάτων.

Νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicin, αναφέρει ότι η διατροφή που κυρίως είναι φυτοφαγική, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Αυτό αποδίδεται εν μέρει στο χαμηλότερο ΔΜΣ των φυτοφάγων, αλλά υπάρχει και ένας επιπρόσθετος παράγοντας κινδύνου που σχετίζεται με την κατανάλωση κρέατος, ειδικά του επεξεργασμένου (π.χ. μπέικον, ζαμπόν, σαλάμι). Οι δίαιτες πλούσιες σε ολικής άλεσης προϊόντα, καρπούς και όσπρια μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη και να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στους ήδη πάσχοντες.

Οι ερευνητές  του Harvard School of Public Health στη Βοστόνη, με επικεφαλής τον καθηγητή Διατροφής και Επιδημιολογίας Φρανκ Χου, διαπίστωσαν ότι ακόμα και συγκρατημένες διατροφικές αλλαγές στην κατεύθυνση μιας υγιεινής φυτικής διατροφής μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.Η έρευνα περιέλαβε πληροφορίες από 200.000 Αμερικανούς. Όλοι συμπλήρωσαν σειρά ερωτηματολογίων για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, το ιατρικό ιστορικό και την υγεία τους. Οι πληροφορίες συλλέχτηκαν σε διάστημα 20 ετών.

Άνθρωποι που ακολούθησαν στενά, φυτική διατροφή χαμηλή σε ζωικές τροφές είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους δεν ακολούθησαν τέτοια διατροφή.  Η υγιεινή εκδοχή της φυτικής διατροφής μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 34% ενώ για όσους έκαναν διατροφικούς συμβιβασμούς (καταναλώνοντας αναψυκτικά με ζάχαρη, όχι πλήρη δημητριακά, πατάτες κ.α.), η μέση μείωση του κινδύνου για διαβήτη ήταν 16%.Ο μειωμένος κίνδυνος φάνηκε ακόμα και με μικρή αλλαγή, όπως μείωση από 5-6 μερίδες ζωικών τροφίμων την ημέρα σε περίπου 4.Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τη φυτοφαγία με τη βελτιωμένη υγεία, ενώ η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εστιάζει στον διαβήτη, συγκρίνοντας τις επιπτώσεις της φυτοφαγίας με άλλα είδη διατροφής. 

Όροι: 
Κατηγοριες: