Σχετικα Αφιερωματα

Το μυστηριώδες και εντυπωσιακά έξυπνο χταπόδι και η διατροφική του αξία

Από όλα τα ασπόνδυλα στη γη, το χταπόδι είναι ίσως το πιο έξυπνο και συμπεριφορικά ευέλικτο πλάσμα. Φημίζεται για την εντυπωσιακή ικανότητά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του εκσφενδονίζοντας μελάνι, να καμουφλάρεται και να κρύβεται με διάφορους τρόπους. Το ιδιαίτερο αυτό πλάσμα της θάλασσας μπορεί να μην αποτελεί βασική τροφή, αλλά περιέχει πολλές απαραίτητες βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και ωμέγα-3 λιπαρά που συνεισφέρουν σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022

Το παλαιότερο γνωστό απολίθωμα χταποδιού ανήκει σε ένα πρόγονό του που έζησε περίπου 296 εκατομμύρια χρόνια πριν. Το δείγμα αυτό ανήκει σε ένα είδος που ονομάζεται Pohlsepia και εκτίθεται στο Μουσείο Field στο Σικάγο. Σήμερα είναι μια λιχουδιά της σύγχρονης κουζίνας ιδιαίτερα στη Μεσόγειο και στην Ανατολική Ασία, παρόλο που χρειάζεται χρονοβόρο μασάζ και ειδική διαδισασία για να μαλακώσει και να γίνει εύγευστο.

Έχουν οκτώ πόδια, σχετικά μεγάλο εγκέφαλο και ένα αποκεντρωμένο νευρικό σύστημα που τους προσδίδει απίστευτη κινητήρια επιδεξιότητα και μπορούν να ξεγλιστρήσουν μέσα από μικροσκοπικά ανοίγματα. «Περπατούν» στον πυθμένα του ωκεανού ακόμη και στην ξηρά. Όταν ένα χταπόδι κολυμπά, η καρδιά που αντλεί αίμα στα όργανά του σταματά να χτυπά κι έτσι το να σέρνεται είναι μια πιο αποτελεσματική και λιγότερο κουραστική εναλλακτική Είναι γνωστό ότι διαθέτουν περίπου πεντακόσια εκατομμύρια νευρώνες και από αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονται στα πλοκάμια του.  Μπορούν να αντιδράσουν σε ερεθίσματα και  λειτουργούν σε αρκετά υψηλό επίπεδο από μόνα τους, ακόμη και όταν αποκόπτονται από το σώμα. Έχουν επίσης την παράξενη δυνατότητα να αλλάζουν χρώμα, μέγεθος, σχήμα και υφή σε μόλις 0,3 δευτερόλεπτα και τα κομμένα τους πλοκάμια μπορούν να αναγεννηθούν από μόνα τους. Έχουν τρεις καρδιές: δύο καρδιές χρησιμεύουν για να κινηθεί το αίμα προς τα βράγχια, ενώ η τρίτη αντλεί αίμα μέσα από το υπόλοιπο σώμα.  Το αίμα τους είναι μπλε επειδή έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χαλκό από  σίδηρο.  Τα χταπόδια έχουν αχρωματοψία και ζουν μοναχικά σε «σπίτια» που τους αρέσει να διακοσμούν με λαμπερά μπιχλιμπίδια.  Οι επιστήμονες πρόσφατα διαπίστωσαν ότι το δέρμα τους περιέχει τις ίδιες φωτοευαίσθητες πρωτεΐνες που υπάρχουν στα μάτια τους κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να αισθανθούν και να αντιδράσουν στο φως χωρίς να συλλέγουν πληροφορίες με τα μάτια ή τον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες λένε ότι τα χταπόδια είναι ικανά να μαθαίνουν εμπειρικά και διατηρούν τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη τους. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν διάφορα αντικείμενα με έξυπνο τρόπο όπως π.χ.τις καρύδες ως καταφύγια.

Τα χταπόδια είναι μια πλούσια πηγή ψευδαργύρου, μαγγανίου, χαλκού, σεληνίου, ριβοφλαβίνης και βιταμίνης Β12.  Περιέχουν επίσης απαραίτητα αμινοξέα που βρίσκονται σε πλήρη μορφή στα κρέατα των ζώων. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά είναι πλούσια σε χοληστερόλη. Είναι άπαχη πηγή πρωτεΐνης και μια μερίδα χταποδιού περιέχει παρόμοια ποσότητα πρωτεΐνης με το κοτόπουλο.

Οφέλη για την υγεία

Τα αμινοξέα παρέχουν τα απαραίτητα δομικά στοιχεία για την αύξηση και την ανάπτυξη της πρωτεΐνης, προάγοντας την υγεία της καρδιάς και των ιστών και μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Μια μερίδα χταποδιού περιέχει 510% της συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Β12 που είναι υπεύθυνη για τα ερυθρά αιμοσφαίρια,  βοηθώντας παράλληλα το σώμα να χρησιμοποιήσει τα λιπαρά οξέα. 

Προσφέρει σελήνιο επίσης πάνω από τη συνιστώμενη πρόσληψη, συμβάλλοντας στην κυτταρική ανάπτυξη, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την συνέργια με τη βιταμίνη Ε ως αντιοξειδωτικό.

Ο σίδηρος είναι επίσης ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό του και μια μερίδα μας δίνει σχεδόν τη μισή ποσότητα από αυτήν που χρειαζόμαστε για την ημέρα.

Υψηλή πηγή χαλκού, βοηθά το σώμα να παράγει αιμοσφαιρίνη και χρησιμεύει ως μέρος πολλών ενζύμων.

Η βιταμίνη Β6 που περιέχεται στο χταπόδι, μετατρέπει το αμιινοξύ τρυπτοφάνη σε νιασίνη και σεροτονίνη που είναι σημαντικές για την ψυχική υγεία. Βοηθά επίσης στην παραγωγή ινσουλίνης, αντισωμάτων και αιμοσφαιρίνης.

Όροι: 
Κατηγοριες: