Μορατόριουμ στην αλιεία της σαρδέλας στις ΗΠΑ

Οι αμερικάνικες ρυθμιστικές αρχές αλιείας απαγόρευσαν το ψάρεμα σαρδέλας στον ΒΔ Ειρηνικό σε μια προσπάθεια προστασίας του πληθυσμού  του είδους που έχει μειωθεί δραματικά.

Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

Το  Συμβούλιο Διαχείρισης Αλιείας του Ειρηνικού Ωκεανού απαγόρευσε για δεύτερη συνεχή χρονιά την αλιεία σαρδέλας στις πολιτείες της Καλιφόρνια, Όρεγκον και Ουάσινγκτον ώστε ο συνεχώς μειούμενος πληθυσμός του συγκεκριμένου είδους , να μπορέσει να έρθει σε ικανοποιητικά επίπεδα.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  η απαγόρευση αυτή πιθανόν να συνεχιστεί  και τα επόμενα χρόνια, καθώς  υπολογίζεται ότι  οι ενήλικες σαρδέλες στον ωκεανό είναι μόνο 65.000 τόνοι ενώ το όριο για την απαγόρευση  αλιείας τους  είναι οι 150.000 τόνοι .

Πηγές του Reuters αναφέρουν ότι οι σαρδέλες του Ειρηνικού – το νούμερο ένα ψάρι σε αφθονία κάποτε - έχουν παρουσιάσει μείωση κατά 90% από το 2007.  Για πρώτη φορά από το 1994, το Συμβούλιο εξετάζει την απαγόρευση αλιείας και του σολομού στα ανοικτά της πολιτείας της Ουάσινγκτον και θεωρεί ότι οι κλιματικές αλλαγές, η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών, η υπεραλίευση αλλά και η φυσική μείωση του πληθυσμού τους είναι οι κύριες αιτίες του φαινομένου.

Επιστήμονες του Oργανισμού Προστασίας των Ωκεανών Oceana βλέπουν κυρίως την υπεραλίευση αλλά και τα «παραθυράκια» στους κανονισμούς πίσω από την καταστροφική αυτή μείωση. 

Ο ρόλος της ταπεινής σαρδέλας είναι πολύ σημαντικός στην ωκεάνια τροφική αλυσίδα.  Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμών θανάτων από ασιτία τόσων πολλών θαλάσσιων λεόντων κατά μήκος των ακτών της Νότιας Καλιφόρνιας αποδίδεται στην εξαφάνιση ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών αλλά και θερμιδική αξία όπως οι σαρδέλες και ο γαύρος.

"Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την εξάλειψη της υπεραλιείας στα ύδατά μας» σημειώνει ο John Hocevar,  υπεύθυνος για τους ωκεανούς στην Greenpeace. «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε όμως. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος που συντηρεί τα ψάρια  και τα άλλα θαλάσσια είδη, όπως επίσης να αλλάξουν οι καταστροφικές μέθοδοι της βιομηχανοποιημένης αλιείας".

 

 

Όροι: 
Κατηγοριες: