Δυσανεξία στην λακτόζη: συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δυσανεξία στην λακτόζη είναι η ελλιπής πέψη της λακτόζης στο λεπτό έντερο λόγω έλλειψης ή μειωμένης συγκέντρωσης του ενζύμου λακτάση. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν έχουν καθόλου ή δεν παράγουν αρκετή λακτάση, με αποτέλεσμα η λακτόζη που δεν έχει χωνευτεί να παραμένει στο έντερο προκαλώντας δυσφορία, διάρροια και φούσκωμα. Το να ελέγξετε και να περιορίσετε την δυσανεξία στην λακτόζη είναι εφικτό και ευκολότερο από ότι νομίζετε. 

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018

Η δυσανεξία στη λακτόζη (lactose intolerance) δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Υπολογίζεται ότι ως και το 70%  του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια δυσανεξία στη λακτόζη, κάτι που βέβαια εξαρτάται από την ποσότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων που καταναλώνονται. Η λακτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο του γάλακτος. Όταν η λακτόζη προσλαμβάνεται, θα πρέπει να διασπαστεί σε γλυκόζη και γαλακτόζη που στη συνέχεια απορροφώνται από το σώμα μας και χρησιμοποιούνται για ενέργεια. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν υπάρχει επαρκής λακτάση στο έντερο. Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη εμφανίζουν προβλήματα όπως ναυτία, κράμπες στο στομάχι, αέρια, φούσκωμα και διάρροια μετά την κατανάλωση γάλακτος ή τροφών που περιέχουν λακτόζη. Τις ίδιες ενοχλήσεις μπορεί να προκαλέσουν και άλλες καταστάσεις όπως η νόσος του Crohn, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή διάφορες λοιμώξεις του λεπτού εντέρου. Ο γιατρός είναι το μόνο άτομο που μπορεί να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για δυσανεξία στην λακτόζη ή κάποια άλλη πάθηση. 

Η λακτόζη βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ορισμένα ψημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα γλυκά, τα μπισκότα, τα dressings για τις σαλάτες, τα αναψυκτικά και μερικά τρόφιμα όπως η πίτσα και τα λαζάνια.  Θα πρέπει να ενημερώνεστε λεπτομερώς από τις ετικέτες των τροφίμων όπου αναγράφονται τα συστατικά τους. Επίσης, μερικά φάρμακα περιέχουν λακτόζη οπότε συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείτε όμως να θεραπεύσετε τα συμπτώματά της.

  • Αρχικά, διερευνήστε πόση ποσότητα γαλακτοκομικών μπορείτε να ανεχθείτε χωρίς να παρουσιάζετε ενοχλητικά συμπτώματα, ώστε να μη στερείστε τα πολύτιμα συστατικά τους. Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να καταναλώσετε καθόλου γαλακτοκομικά, φροντίστε να παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου.
  • Προτιμήστε τα πλήρη γαλακτοκομικά, που γίνονται καλύτερα ανεκτά από τα ελαφριά.
  • Πίνετε το γάλα χλιαρό, γιατί αν είναι κρύο τα συμπτώματα είναι εντονότερα.
  • Καταναλώστε τυρί ή βούτυρο, που περιέχουν πολύ λιγότερη λακτόζη από το γάλα.
  • Επιλέξτε γιαούρτι, γιατί ως προϊόν ζύμωσης γίνεται καλύτερα ανεκτό.
  • Φροντίστε να καταναλώνετε τα γαλακτοκομικά κατά προτίμηση μέσα σε άλλα γεύματα, για παράδειγμα ένα κομμάτι κίτρινο τυρί με το φαγητό, γιατί έτσι δεν δημιουργούν τόσα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.
  • Προτιμήστε γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένη ή και καθόλου λακτόζη. Θα τα βρείτε στο εμπόριο.
  • Έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν σκευάσματα λακτάσης (σε σταγόνες, σκόνη, ταμπλέτες κ.ά.) που τα παίρνει κανείς μαζί με τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή τα ρίχνει στο γάλα, ώστε να διασπάται η λακτόζη που περιέχουν και να μπορούν να καταναλωθούν χωρίς την εμφάνιση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων.
Όροι: 
Κατηγοριες: