Πόσο καλά γνωρίζετε τον πουρέ πατάτας;

Με πηγή ένα λαχανικό αλλά πολλούς να τον θεωρούν παχυντικό τρόφιμο, η συζήτηση γύρω από την κατανάλωση αυτού του αγαπημένου συνοδευτικού διχάζει. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Κάποιοι, βασιζόμενοι στην πηγή του, που είναι η πατάτα, θεωρούν πως η κατανάλωση του πουρέ αποτελεί μία παχυντική και ανθυγιεινή επιλογή.

Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

Από την άλλη μεριά όμως, μερικοί συνδέουν το συνοδευτικό αυτό με τη θρεπτική αξία ενός λαχανικού και επιμένουν πως είναι σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας. Ποιες είναι οι αλήθειες σχετικά με αυτό το τρόφιμο και ποιοι οι μύθοι που πρέπει να καταρριφθούν;

Είναι υψηλός σε γλυκαιμικό δείκτη;

Ναι. Αυτό σημαίνει πως με την κατανάλωση πουρέ αυξάνει σχετικά γρήγορα το σάκχαρο του αίματος. Ο πουρές πατάτας όμως αποτελεί συνοδευτικό γεύματος και συνήθως συνδυάζεται με σαλάτα, κρέας ή ψάρι, οπότε συνιστάται ο υπολογισμός του γλυκαιμικού δείκτη του γεύματος συνολικά, ο οποιός θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ως μέτριος.

Περιέχει γλουτένη;

Εάν ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που αποφεύγουν τη γλουτένη, είτε λόγω δυσανεξίας είτε λόγω κάποιας συγκεκριμένης διατροφής, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η πατάτα δεν περιέχει γλουτένη, άρα και ο πουρές μπορεί να καταναλωθεί άφοβα, εκτός αν αναμειχθεί κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας με αλεύρι σίτου. Έαν επίλεξετε συσκευασμένο πουρέ, ανατρέξτε στην ανάλογη ετικέτα, για να δείτε εάν περιέχει γλουτένη αλλά και συντηρητικά που πιθανώς αποφεύγετε.

Τελικά έχει θρεπτικά συστατικά;  

Με πηγή την πατάτα η οποία είναι γεμάτη αναγκαίους για τον οργανισμό υδατάνθρακες στη μορφή αμύλου αλλά και βιταμίνες συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτική βιταμίνη C αλλά και κάλιο, ο πουρές αναδεικνύεται ως ένα τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία που χαρίζει ενέργεια.

Είναι σωστό να τρώμε πουρέ ενώ βρισκόμαστε σε δίαιτα;

Η απάντηση κρύβεται στον τρόπο που θα μαγειρευτεί αλλά και στη ποσότητα που θα καταναλωθεί. Ενώ μία κανονική βραστή πατάτα έχει 120 θερμίδες, συνήθως γίνεται το σφάλμα της προσθήκης παχυντικών υλικών όπως βούτυρο και πλήρες γάλα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται και στο συσκευασμένο πουρέ και τις θερμίδες που μπορεί να κρύβει.

Ποια είναι η θέση του πουρέ στη μεσογειακή πυραμίδα;

Πρόκειται για το βασικό οδηγό της μεσογειακής διατροφής, που τοποθετεί όλες τις κατηγορίες τροφίμων σε θέση ανάλογα με τη διατροφική τους αξία με τη συχνότητα με την οποία πρέπει να καταναλώνονται προκειμένου να διατηρηθεί μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Ο πουρές πατάτας βρίσκεται στη βάση αυτής της πυραμίδας, και ανήκει στη κατηγορία δημητριακών και αμύλου, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε λίπος, ενώ συμβουλεύεται να καταναλώνονται έως 6 μερίδες καθημερινά.

Πώς αλλιώς μπορώ να απολαύσω τον πουρέ, πέρα από τον κλασσικό τρόπο;

Ο πουρές πατάτας συνηθίζεται να συνδυάζεται με κρέας ή ψάρι, αλλά μπορεί επίσης να προστεθεί σε σούπες τύπου βελουτέ, ή να αναμειχθεί με φέτα ρίγανη και ελαιόλαδο για ένα δημιουργικό και πρωτότυπο γεύμα.

 

Όροι: 
Κατηγοριες: