Ένα και μόνο milkshake με πολλά λιπαρά θα μπορούσε να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για τις καρδιοπάθειες

Πόσα γεύματα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά πρέπει να καταναλώσετε για να πυροδοτήσετε την έναρξη των καρδιακών παθήσεων; Τα κακά νέα είναι ότι μόνο ένα milkshake αρκεί, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018

Ένα πλήρες milkshake με έξτρα παγωτό μπορεί να αποτελεί το αποκορύφωμα της γευστικής ευτυχίας αλλά, δυστυχώς, δεν είναι τόσο καλό για τα αιμοφόρα αγγεία σας. Αν αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν ένα και μοναδικό γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά να βλάψει την καρδιά σας, οι επιστήμονες έχουν μια απάντηση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση των μεμονωμένων αναφορών περιστατικών θανάτου ή καρδιακής προσβολής αμέσως μετά την κατανάλωση ενός εξαιρετικά υψηλού λιπαρού γεύματος.

Μόλις τέσσερις ώρες αφού… υποκύψετε στον πειρασμό ενός τέτοιου milkshake το οποίο περιέχει 1.000 θερμίδες, 80 γραμμάρια λίπους, παρασκευασμένο από πλήρες γάλα, κρέμα γάλακτος και παγωτό, τα αιμοφόρα αγγεία σας θα είναι σίγουρα λιγότερο ικανά να χαλαρώσουν. Τα άκαμπτα αγγεία αυξάνουν τον κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος, γεγονός που καθιστά τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε καρδιακές προσβολές. Η συγκεκριμένη γαλακτοκομική «βόμβα» αυξάνει επίσης τα επίπεδα του λίπους και της χοληστερόλης στο αίμα, ενώ αλλάζει τη δομή των κυττάρων που σχετίζονται με τις καρδιακές προσβολές, προσθέτει η έρευνα. Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Neal Weintraub, από το Medical College of Georgia στην Αμερική, δήλωσε: «Ελπίζουμε τα ευρήματα της μελέτης μας να αποτελέσουν μια θετική προσφορά στην κοινωνία και να κάνουμε τους ανθρώπους να σκέφτονται δύο φορές πριν φάνε κάτι τέτοιο». Η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά συστήνει στους ενήλικες να περιορίζουν την πρόσληψη λίπους σε ποσοστό 20-35% των ημερήσιων θερμίδων τους.

Πώς διεξήχθη η έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 10 υγιείς άντρες. Μόνο άντρες συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη καθώς τα οιστρογόνα προστατεύουν τις υγιείς προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τις καρδιακές παθήσεις. Οι μισοί από τους άντρες έπιναν milkshakes που περιείχαν περίπου 80 γραμμάρια λίπους και 1.000 θερμίδες. Οι υπόλοιποι κατανάλωναν τρία μεγάλα μπολ από σακχαρούχες νιφάδες δημητριακών και γάλα με μηδέν λιπαρά, τα οποία περιείχαν ένα παρόμοιο αριθμό θερμίδων αλλά πολύ λιγότερα λιπαρά. Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος τέσσερις ώρες μετά το φαγητό, καθώς τόσος είναι ο κατά προσέγγιση χρόνος που χρειάζονται οι άνθρωποι για να χωνέψουν τα γεύματα.

Αλλαγές που παρατηρούνται μετά από 4 ώρες και που σχετίζονται με τις καρδιακές προσβολές

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση του milkshake, τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι κρίσιμα για την ανοσία, παράγουν ένα ένζυμο γνωστό ως μυελοϋπεροξειδάση (MPO). Το MPO έχει συσχετιστεί στο παρελθόν με την ακαμψία των αιμοφόρων αγγείων, με «εσωτερικό» στρες αλλά και με καρδιακές προσβολές. Ορισμένα λευκά αιμοσφαίρια γίνονται επίσης μεγαλύτερα μετά την κατανάλωση ενός λιπαρού milkshake και μετατρέπονται σε αθηρωματική πλάκα, γεγονός που υποδηλώνει ότι παίζουν ρόλο στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο στο σώμα, αλλάζουν και αυτά σε μέγεθος και σχήμα μετά από την κατανάλωση ενός τέτοιου λιπαρού ροφήματος και γίνονται μικρότερα. Αν και δεν είναι σαφές εάν αυτές οι αλλοιώσεις επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων, τα ερυθρά αιμοσφαίρια φέρουν ουσίες που επηρεάζουν τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Απολαύστε περιστασιακά

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι ο αντίκτυπος της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων συνήθως περνά οκτώ ώρες περίπου μετά την κατανάλωσή του. Ωστόσο, τέτοιες διατροφικές επιλογές μπορεί να έχουν σοβαρή επίδραση στην υγεία των ανθρώπων εάν καταναλώνονται τακτικά. Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Julia Brittain, δήλωσε: «Το μήνυμα που θα πρέπει να πάρουμε είναι ότι ο οργανισμός μας μπορεί συνήθως να χειριστεί μια τέτοια υπερβολή φθάνει να μην την επαναλάβουμε στο επόμενο γεύμα και στο επόμενο και στο επόμενο…». Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Laboratory Investigation

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: