Γιατί το μαγνήσιο θα μπορούσε να είναι η απάντηση στα προβλήματα ύπνου

Αν στριφογυρίζετε κι εσείς κρεβάτι καθώς προσπαθείτε να καταφέρετε να κοιμηθείτε τη νύχτα, τότε χωρίς αμφιβολία, θα ψάχνετε μια απλή λύση που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να απολαύσετε επιτέλους ένα βαθύ, συνεχόμενο και ξεκούραστο βραδινό ύπνο. Το μαγνήσιο φαίνεται να έχει αυτό το «μαγικό ραβδάκι» που μπορεί να σας χαλαρώσει και να σας εξασφαλίσει ποιότητα και διάρκεια ύπνου. 

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018

Συχνά παραβλέπουμε τη σημασία του επαρκούς, ανενόχλητου, ποιοτικού ύπνου για τη γενικότερη υγεία και ευεξία του οργανισμού μας, εστιάζοντας κυρίως στη σωστή διατροφή και την άσκηση. Δεν αποτελεί νέο ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει πέρα από την σωματική και πνευματική κούραση και σε διάφορα ψυχικά προβλήματα και έρευνες την τελευταία δεκαετία αποκάλυψαν βαθύτερες συνδέσεις με ασθένειες που ούτε καν υποψιαζόμασταν στο παρελθόν.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερες από 300 φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού. Είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών, τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, τη σύνθεση των πρωτεϊνών, ενώ παράλληλα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση, την παραγωγή ενέργειας και κυρίως, την απενεργοποίηση της αδρεναλίνης. Το να έχετε επαρκή ποσότητα μαγνησίου στο σώμα σας δεν εγγυάται απαραίτητα ότι θα εξασφαλίσετε έναν βαθύ και χαλαρωτικό ύπνο, χωρίς διακοπές, αλλά η ανεπάρκεια αυτού του μετάλλου εγγυάται ότι σίγουρα ο βραδινός σας ύπνος δεν θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Ας δούμε γιατί:

Το μαγνήσιο υποστηρίζει τους υποδοχείς νευροδιαβιβαστών του εγκέφαλου που μας λένε ότι «είναι ώρα για ύπνο»

Το GABA (γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ) είναι ένας νευροδιαβιβαστής χαλάρωσης που δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να χαλαρώσετε πριν τον ύπνο. Το GABA δεν θα μπορεί να προσφέρει και πολλά αν οι υποδοχείς του στον εγκέφαλο δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε και σε αυτή την περίπτωση, το γλουταμινικό, ένας νευροδιαβιβαστής που προωθεί την εγρήγορση, θα σας κρατήσει ξύπνιους περισσότερο από ό,τι θα θέλατε. Το μαγνήσιο κρατά τους υποδοχείς GABA σε καλή κατάσταση και έτοιμους να πάρουν το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθείτε. Επιπλέον, το μαγνήσιο είναι συμπαράγοντας των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη διάθεση.

Το μαγνήσιο υποστηρίζει την παραγωγή ορμονών που σηματοδοτούν την «ώρα για ύπνο»

Το μαγνήσιο βοηθά το ενδοκρινικό σύστημα να παράγει σεροτονίνη και μελατονίνη στις σωστές ποσότητες και στις κατάλληλες στιγμές. Αυτές οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για να σας βάλουν σε μια χαλαρωτική διάθεση και να σηματοδοτήσουν την ώρα για ύπνο, αντίστοιχα. Ενώ το μαγνήσιο δεν προκαλεί απαραιτήτως παραγωγή μελατονίνης (αυτό είναι το έργο του βιολογικού ρολογιού σας που ανταποκρίνεται κυρίως στο φως), υποστηρίζει τις φυσικές διεργασίες του.

Το μαγνήσιο βοηθάει στην διατήρηση των σωστών επιπέδων της ορμόνης του στρες

Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που έχει αντίθετο αποτέλεσμα σε σχέση με αυτή της σεροτονίνης, προκαλώντας αύξηση στα επίπεδα του στρες. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, για παράδειγμα, με το μυαλό σας να γυρίζει γύρω από τα πιθανά προβλήματα, τις ευθύνες και το τι πρέπει να κάνετε, τότε μάλλον φταίνε τα πιθανά υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης σας. Το μαγνήσιο υποστηρίζει μια υγιή ορμονική ισορροπία, με περισσότερες από εκείνες τις ορμόνες που σας εξασφαλίζουν την «ώρα του ύπνου» (σεροτονίνη και μελατονίνη) αντί για υπερβολική κορτιζόλη. Αυτές οι ιδιότητες ρύθμισης της κορτιζόλης που παρουσιάζει το μαγνήσιο, σε συνδυασμό με την υποστήριξη για τους χαλαρωτικούς νευροδιαβιβαστές και τους υποδοχείς GABA, διαδραματίζουν αποτελεσματικό ρόλο στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Συνοψίζοντας, εάν πραγματικά σας ενδιαφέρει ένας καλύτερος και πιο ποιοτικός ύπνος - και η βελτίωση της συνολικής σας υγείας ταυτόχρονα - σκεφτείτε σοβαρά για την αύξηση της καθημερινής σας πρόσληψης σε μαγνήσιο. Συμβουλευθείτε το γιατρό σας για κάποιο σχετικό συμπλήρωμα ή απλά βάλτε στη διατροφή σας περισσότερες τροφές πλούσιες σε αυτό το μέταλλο όπως φυλλώδη πράσινα λαχανικά (σπανάκι, σέσκουλα κλπ) αλλά και ξηρούς καροπούς, κολοκυθόσπορους και σουσάμι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συνιστώμενη καθημερινή ποσότητα μαγνησίου είναι για τους ενήλικες άντρες τα 400 mg και για τις ενήλικες γυναίκες τα 310 mg.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: