Η ανακάλυψη μιας νέας πρωτεΐνης δίνει ελπίδες στη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη

Αμερικανοί ερευνητές αποδεικνύουν μέσα από μια νέα μελέτη, τη δυνατότητα μιας πρωτεΐνης να θεραπεύει ή να αποτρέπει μεταβολικές παθήσεις όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017

Επικεφαλείς της παραπάνω έρευνας ήταν ο Suresh Alahari PhD και ο Fred Brazda καθηγητής Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο LSU Health School of Medicine στη Νέα Ορλεάνη και τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of biological chemistry. Οι επιστήμονες, έβαλαν την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη σε κυτταρικό επίπεδο με μια μελέτη που περιγράφει τις δυνατότητες της πρωτεΐνης Nischarin. Διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη ήταν σε θέση να αλλάξει το μεταβολισμό στα εργαστηριακά ποντίκια. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η πρωτεΐνη ενήργησε ως κατασταλτικό σε όγκους. Οι ερευνητές αξιολόγησαν περαιτέρω τις επιδράσεις της Nischarin όταν αλληλεπιδρά με το γονίδιο AMPK που είναι υπεύθυνο για τη μεταβολική σταθερότητα. Συγκεκριμένα, όταν συνδέεται με το ΑΜΡΚ, η Νισχαρίνη αναστέλλει τη δραστικότητα της και οδηγεί σε μείωση της ενεργοποίησης των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή γλυκόζης.

Αλληλεπιδρά επίσης με το γονίδιο για ρύθμιση της πρόσληψης γλυκόζης, μειώνοντας το επίπεδο των επιπέδων γλυκόζης του αίματος σε ποντικούς και βελτιώνοντας την ανοχή γλυκόζης και ινσουλίνης. Τα γονίδια που εμπλέκονται στον μεταβολισμό των λιπών και η συσσώρευση λίπους επηρεάστηκαν επίσης, αυξάνοντας την ενέργεια στους ποντικούς ενώ κατέστειλαν παράλληλα την όρεξη. Αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν τελικά στη μείωση της πρόσληψης τροφής και της μείωσης βάρους των ποντικών. "Αυτές οι μελέτες καταδεικνύουν τις δυνατότητες της Nischarin ως ρυθμιστή των μεταβολικών ασθενειών και υποδηλώνουν ότι η καταστολή της λειτουργίας της πρωτεΐνης αυτής μπορεί να είναι μια πολύτιμη προσέγγιση στην προσπάθεια να θεραπευθούν τέτοιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία", σημείωσε ο Alahari.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Εξεταστική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES), το 2013-2014, περισσότεροι από 2 στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ, δηλαδή ποσοστό 70,2% θεωρήθηκαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενώ, η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη αναφέρει ότι το 2015, 30,3 εκατομμύρια Αμερικανοί ή το 9,4% του πληθυσμού, είχαν διαβήτη.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: