Πόσο επηρεάζουν τα γονίδια το βάρος των παιδιών;

Παρόλο που μια υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση είναι σημαντικά για τη διατήρηση του βάρους ενός παιδιού, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία που δεν μπορούν να ελεγχθούν, όπως η γενετική. Τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης θα πρέπει να μας κάνουν να ξανασκεφτούμε το βαθμό στον οποίο η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα οικογενειακών παραγόντων και γενετικής κληρονομικότητας.

Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

Έρευνα που διεξάχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Sussex  και η οποία μελέτησε δεδομένα 100.000 παιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδονησία, την Ισπανία και το Μεξικό, διαπίστωσε ότι όσο πιο παχύσαρκο είναι ένα παιδί, τόσο περισσότερο ο Δείκτης Μάζας Σώματός του (ΔΜΣ) εξαρτάται από τη γενετική κληρονομικότητα, δηλαδή από τους γονείς τους. Η παιδική παχυσαρκία θα μπορούσε να κληρονομείται 35% έως 40%  από τους γονείς - ανεξάρτητα από τη χώρα διαμονής του παιδιού - σύμφωνα με νέα αυτή διεθνή μελέτη.

Η παχυσαρκία ορίζεται ως ο ΔΜΣ άνω του 35, ενώ μεταξύ 18,5 και 25 θεωρείται υγιής. Στα 100.000 παιδιά που μελετήθηκαν, βρέθηκε ότι ο ΔΜΣ τους κληρονομήθηκε κατά 20% από τη μητέρα και 20% από τον πατέρα. Για τα πιο παχύσαρκα παιδιά, το συνολικό γονικό ποσοστό αυξήθηκε σε 55-60%. Επιπλέον, το μοντέλο αποδείχθηκε σταθερό σε όλες τις χώρες που μελετήθηκαν, ανεξάρτητα από την οικονομική τους ανάπτυξη, την εκβιομηχάνιση ή τον τύπο οικονομίας. Στην Κίνα, λιγότερο από το 1% των παιδιών και των εφήβων ήταν παχύσαρκοι το 1985. Ωστόσο, τα επίπεδα παχυσαρκίας έφτασαν το 17% για τα αγόρια και το 9% για τα κορίτσια το 2014.

Πέρα από τους παράγοντες υγιεινής διατροφής και τον τρόπο ζωής - οι οποίοι είναι σημαντικοί για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας - η μελέτη δίνει μια σημαντική εικόνα του τρόπου με τον οποίο η παχυσαρκία μπορεί να μεταδοθεί από γενιά σε γενιά. "Βρήκαμε ότι η διαδικασία της μετάδοσης μέσω των γενεών είναι η ίδια σε όλες τις χώρες", εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Peter Dolton. Τα επίπεδα της παγκόσμιας παχυσαρκίας αυξάνονται ραγδαία, με περίπου 650 εκατομμύρια ενήλικες, ή περίπου 13% του ενήλικου πληθυσμού στον κόσμο, να θεωρούνται σήμερα παχύσαρκοι. Αυτό θα μπορούσε να φτάσει το 20% έως το 2025 εάν διατηρηθεί ο τρέχων ρυθμός εξέλιξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat τον Οκτώβριο του 2016 το 15,9% των Ευρωπαίων είναι παχύσαρκοι.

Η παχυσαρκία μπορεί να έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία ενός παιδιού, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου άσθματος, του διαβήτη τύπου 2, του μεταβολικού συνδρόμου, των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα παιδιά που είναι παχύσαρκα είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν συναισθηματικά προβλήματα υγείας, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη.

Όροι: 
Κατηγοριες: