Τρόφιμα με περισσότερη ζάχαρη από όση νομίζετε

Δεν είναι πλέον μυστικό ότι η ζάχαρη κρύβεται σε τρόφιμα που πραγματικά δεν θα περίμενε κανείς. Τα πάντα, από το ψωμί για σάντουιτς έως τις πρωτεϊνικές μπάρες και τα αρτύματα στις σαλάτες, την περιέχουν. Πριν αρχίσετε να απογοητεύεστε και να ξεφυσάτε επειδή ίσως βρείτε κάποιες από τις αγαπημένες σας τροφές στη λίστα, θυμηθείτε τη σοφή παροιμία «τα πάντα με μέτρο».

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019

Η American Heart Association συνιστά τον περιορισμό των πρόσθετων σακχάρων στα 36 γραμμάρια την ημέρα (9 κ.γλ.) για τους άνδρες και στα 24γραμμάρια (6 κ.γλ.) για τις γυναίκες. Αυτός είναι λογικό, δεδομένου ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν όχι μόνο αύξηση βάρους και μεταβολικά προβλήματα αλλά και να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία της καρδιάς. Τα πρόσθετα σάκχαρα περιλαμβάνουν ουσίες όπως τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα φρουκτόζης που δεν απαντώνται φυσικά σε συστατικά όπως τα φρούτα και το γάλα. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας ότι τα φυσικά σάκχαρα και η προστιθέμενη ζάχαρη, τις περισσότερες φορές, συνδυάζονται στις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων με την ένδειξη "συνολική ζάχαρη".

Dressing σαλάτας

Τα λαχανικά και τα χόρτα είναι απαραίτητα για τη σωστή διατροφή αλλά να είστε επιφυλακτικοί με τα αρτύματα που χρησιμοποιείτε. Οι διάφορες γλυκές βινεγκρέτ μπορούν να έχουν έως και 7 γραμμάρια ζάχαρης σε μία μερίδα και όσες ισχυρίζονται ότι είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, συχνά συμβαίνει να περιέχουν πολλή ζάχαρη για να αντισταθμίσουν και να ενισχύσουν τη γεύση. Ψάξτε για συστατικά όπως η δεξτρόζη, το μέλι, η γλυκόζη και η μαλτόζη, τα οποία είναι ουσιαστικά παραλλαγές της ζάχαρης και μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια. Για μια επιλογή χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη επιλέξτε ένα ελαφρύ σπιτικό ξύδι και ελαιόλαδο. Ακόμη και η πλήρης σε λιπαρά μαγιονέζα τείνει να περιέχει λιγότερη ζάχαρη από μια επιλογή με μειωμένο λίπος και δεδομένου ότι είναι φτιαγμένη από γαλακτοκομικά προϊόντα, το πλούσιο σε ασβέστιο περιεχόμενό της βοηθάει στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων.

Σούπες και σάλτσες

Αν και η γεύση τους είναι περισσότερο αλμυρή παρά γλυκιά, πολλές έτοιμες σάλτσες έχουν μεταξύ 6 και 12 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα – την ίδια ποσότητα με μια φέτα κέικ. Οι έτοιμες σούπες λαχανικών και οι σάλτσες ζυμαρικών με υψηλή περιεκτικότητα σε ντομάτες μπορούν επίσης να είναι όξινες και να οδηγήσουν σε διάβρωση του σμάλτου των δοντιών όταν καταναλώνονται τακτικά.

Smoothies

Η φυσική ζάχαρη των φρούτων, η φρουκτόζη, είναι μια κοινή αιτία για σφραγίσματα καθώς τα βακτήρια στο στόμα τρέφονται με αυτήν. Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών τείνουν να είναι εξαιρετικά όξινοι και η υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ μπορεί να βλάψει σοβαρά το σμάλτο των δοντιών σας με παρόμοιο τρόπο όπως και τα ανθρακούχα ποτά. Παρόλο που τα φρούτα και τα λαχανικά θεωρούνται υγιή οξέα, αυτό ισχύει μόνο όταν καταναλώνονται στο σύνολό τους και όχι ως συμπυκνωμένος χυμός. Η προσθήκη γάλακτος, το οποίο είναι αλκαλικό, στα smoothies μπορεί να σας βοηθήσει να εξουδετερώσετε την όξινη βλάβη στα δόντια και οι πλούσιες σε ασβέστιο ιδιότητες του γάλακτος μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του στόματος. Καλό είναι επίσης να τα καταναλώνετε χρησιμοποιώντας καλαμάκι.

Μπάρες πρωινού και επιδόρπια γιαουρτιού.

Παρόλο που μπορεί να αποτελούν μια γρήγορη επιλογή πρωινού, πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πολύ ζάχαρη. Όσο πιο ψηλά εμφανίζεται στον κατάλογο των συστατικών, τόσο περισσότερη ζάχαρη υπάρχει στο προϊόν. Το απλό γιαούρτι περιέχει σάκχαρα που απαντώνται στη φύση, αλλά συχνά τα επιδόρπια και τα εξαιρετικά αρωματισμένα γιαούρτια περιέχουν πολλά ζάχαρα για να ενισχύσουν και να γλυκάνουν τη γεύση. Ενεργειακές μπάρες και granola μπορεί επίσης να είναι πολύ παραπλανητικές και παρά το πόσο «υγιεινές» παρουσιάζονται από την εκάστοτε εταιρία που τις παράγει, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι περιέχουν συχνά τόσο ζάχαρη όση και ένα κομμάτι σοκολάτας. Επιλέξτε απλό, φυσικό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και εάν θέλετε, προσθέστε λίγο επιπλέον μη επεξεργασμένο μούσλι.

Ψωμί

Παραδόξως, πολλά ψωμιά του τοστ στα σούπερ μάρκετ έχουν πρόσθετα σάκχαρα και έρευνες έχουν δείξει ότι σε μερικά από αυτά, μια φέτα λευκού ή ολικής αλέσεως ψωμιού μπορεί να περιέχει έως και μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.

Αλκοόλ

Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης που υπάρχει στα οινοπνευματώδη ποτά συχνά παραβλέπεται, ειδικά όταν έρχεται το Σαββατοκύριακο ή είμαστε σε διακοπές. Αποφύγετε τα κοκτέιλ και περιορίστε την ποσότητα σε ένα ποτήρι, ό,τι και να επιλέξετε.

Αθλητικά και ενεργειακά ποτά

Συνήθως η ενίσχυση της ενέργειας που υπόσχονται προέρχονται από τη ζάχαρη και την καφεΐνη. Δεν είναι ασυνήθιστο μια δόση να περιέχει 14 ή περισσότερα γραμμάρια ζάχαρης.

Εναλλακτικά γάλατα

Το αγελαδινό γάλα περιέχει φυσικά σάκχαρα από την λακτόζη, αλλά τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα γάλακτος μπορούν να είναι πλούσια σε προστιθέμενα σάκχαρα. Ορισμένες γάλατα σόγιας, για παράδειγμα, μπορούν να περιέχουν μέχρι 14 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα φρούτα είναι μια πηγή φυσικών σακχάρων, αλλά παρέχουν επίσης υγιείς βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Γιατί λοιπόν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την κατανάλωση των αποξηραμένων φρούτων; Αυτό το φαινομενικά υγιεινό και βολικό σνακ μπορεί να έχει τόσο ζάχαρη όσο και ένα γλυκό, τονίζουν οι ειδικοί. Επιλέξτε αυτά που έχουν μικρή ή καθόλου προσθήκη ζάχαρης ή, ακόμη καλύτερα, προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα.

Έτοιμα, κατεψυγμένα γεύματα

Ένα προσυσκευασμένο, έτοιμο για το φούρνο μικροκυμάτων γεύμα μπορεί να φαίνεται σαν ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να υπολογίσετε τις θερμίδες σας. Μερικά τέτοια γεύματα περιέχουν 20 έως 40 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα και η επίδραση που θα έχουν στα σάκχαρα του αίματός σας σίγουρα δεν αντισταθμίζει την ευκολία της χρήσης τους. Όταν οι κατασκευαστές αφαιρούν ή μειώνουν το λίπος, πρέπει να το αντικαταστήσουν με κάτι, και αυτό είναι συνήθως η ζάχαρη και το αλάτι.

Δημητριακά πρωινού

Μπορούμε εύκολα να πούμε ποια δημητριακά είναι φορτωμένα με ζάχαρη, ειδικά όταν ψωνίζουμε με παιδιά. Έχουν φιλικούς χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων στη συσκευασία τους και φωτεινά χρώματα για να τραβήξουν την προσοχή τους. Αλλά και τα δημητριακά για τους ενήλικες μπορεί να είναι γεμάτα με ζάχαρη. Οι κατασκευαστές συχνά χρησιμοποιούν το τέχνασμα της αλλαγής της προτεινόμενης μερίδας σερβιρίσματος. Οι περισσότεροι από εμάς δεν τρώμε λιγότερο από ένα φλιτζάνι δημητριακών, αλλά μερικές μάρκες σημειώνουν στη συσκευασία ως μέγεθος μερίδας το 1/4 φλιτζανιού.

Κονσέρβες με κοκτέιλ φρούτων

Τα κονσερβοποιημένα φρούτα, τα οποία είναι συχνά συσκευασμένα σε σιρόπι ζάχαρης και φορτωμένα με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης δεν είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε. Μια μερίδα ροδάκινα κονσέρβας για παράδειγμα, μπορεί να περιέχει μέχρι και 39 γραμμάρια ζάχαρης.

Φωτεινή Πουρνάρα

Φωτογραφία: https://blog.priceplow.com/supplement-news/quest-cereal-bars

Όροι: 
Κατηγοριες: