Ποια τρόφιμα βάζω στο ψυγείο και ποια όχι

Στο παρελθόν, τα περισσότερα αρτύματα φυλάσσονταν στα ντουλάπια. Σήμερα, περιέχουν τόσα πολλά πιθανά συστατικά που είναι δύσκολο να ξέρουμε αν χρειάζεται να τα βάλουμε στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας ή όχι. Συνήθως τα προϊόντα που απαιτούν ψύξη το αναφέρουν στην ετικέτα τους και υπάρχουν επίσης άλλα για τα οποία το ψυγείο είναι προαιρετικό καθώς το βασικό θέμα είναι σε πόσο χρονικό διάστημα θα καταναλώσετε το περιεχόμενό τους. 

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο δεν χρειάζεται ψυγείο αλλά ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος για να το αποθηκεύσετε. 

Έλαια ξηρών καρπών

Έλαια από καρπούς όπως το σουσάμι και το φουντούκι, θα πρέπει πάντα να διατηρούνται στο ψυγείο επειδή έχουν την τάση να χαλάνε πολύ πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο είδος λαδιού.

Ketchup

Πριν από μια δεκαετία, κανείς δεν κρατούσε την ketchup  στο ψυγείο. Αλλά τότε περιείχε περισσότερο αλάτι. Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές περιόρισαν την ποσότητα αλατιού που είναι ένα φυσικό συντηρητικό, λόγω της σχέσης του με την υψηλή αρτηριακή πίεση.  Περιορίστηκε επίσης το βενζοϊκό νάτριο, ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται σε ορισμένες μάρκες ketchup καθώς ενοχοποιείται για υπερκινητικότητα σε παιδιά. Το ξίδι και οι ντομάτες δίνουν ένα υψηλό επίπεδο οξύτητας, η οποία επιβραδύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Ωστόσο, ενώ η κέτσαπ θα μπορούσε να κρατήσει με ασφάλεια στο ντουλάπι για μια-δυο εβδομάδες, είναι καλύτερα να φυλάσσεται στο ψυγείο – ειδικά αν δεν την χρησιμοποιείτε συχνά -και καταναλώνεται εντός της αναφερόμενης περιόδου.

Μαρμελάδες

Είναι ασφαλείς σε θερμοκρασία δωματίου για 3 έως 6 μήνες μετά το άνοιγμα. Χάρη στην περιεκτικότητα τους σε φρούτα, είναι εκ φύσεως όξινες κάτι που αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ήπιες στομαχικές διαταραχές ή αλλεργική αντίδραση.
Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα καθαρό κουτάλι για να σερβίρετε την μαρμελάδα από τη συσκευασία.

Σάλτσα σόγιας

Συχνά περιέχει ως συντηρητικά σορβικό κάλιο και γαλακτικό οξύ, τα οποία αναστέλλουν την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηριδίων που καταστρέφουν το προϊόν.  Επίσης η μεγάλη ποσότητα αλατιού, τη διατηρεί ασφαλή.  Παρόλα αυτά, συστήνεται να χρησιμοποιείται μέσα σε 3 μήνες από το άνοιγμα αν φυλάσσεται στο ντουλάπι ή για να διατηρηθεί καλύτερα η ποιότητά της, τη βάζουμε στο ψυγείο για 6 μήνες.

Φυστικοβούτυρο

Πάντα χρησιμοποιείτε καθαρό κουτάλι για να το σερβίρετε από το βάζο. Φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου αν χρησιμοποιηθεί μέσα σε 3 μήνες από το άνοιγμα.

Μουστάρδα

Συχνά περιέχει κιτρικό οξύ, ένα φυσικό συντηρητικό. Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα και καταναλώνεται εντός τριών μηνών. Και εδώ προσέχουμε το κουτάλι σερβιρίσματος να είναι πάντα καθαρό. Η μουστάρδα Dijon θεωρείται ότι δεν χρειάζεται ψύξη, παρόλα αυτά, αν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου θα χάσει τη χαρακτηριστική γεύση της πολύ γρήγορα.

Μαγιονέζα

Κρατήστε την στο ψυγείο για τρεις μήνες μετά το άνοιγμα. Λόγω των πολλών συστατικών της, ιδιαίτερα των αυγών, δεν μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Οξύτητα, υπό τη μορφή χυμού λεμονιού, έχει προστεθεί για να επιβραδύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων, αλλά παρόλα αυτά είναι ένα ευπαθές προϊόν μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

Ταμπάσκο

Φυλάσσεται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για οκτώ εβδομάδες ή στο ψυγείο για να διατηρηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (6 μήνες). Το ξύδι και το αλάτι στα συστατικά του αποτελούν φυσικά συντηρητικά.

Μέλι

Εκτός ψυγείου μέχρι να το καταναλώσετε.

Dressing σαλάτας

Αφού ανοιχτούν, αποθηκεύονται στο ψυγείο. Οι εμφιαλωμένες σάλτσες/dressing σαλάτας μπορούν να διαρκέσουν έως και 1-3 μήνες. Οι vinaigrettes μπορεί να διαρκέσουν λίγο περισσότερο - έως και 3 μήνες, ενώ αυτές που περιέχουν μαγιονέζα ή κρέμα γάλακτος περίπου 1-2 μήνες μετά το άνοιγμα. Μη ανοιγμένα μπουκάλια διατηρούνται σε σταθερή θερμοκρασία έως και 1 χρόνο στο ντουλάπι.

Όροι: 
Κατηγοριες: