Σχετικα Αφιερωματα

Drunkorexia: η νέα επικίνδυνη διατροφική διαταραχή

Το να παραλείπει κανείς γεύματα για να κάνει χώρο στο αλκοόλ μπορεί να φαίνεται σε κάποιους μια πρακτική λύση, πρόκειται όμως για μια ολέθρια και πολύ επικίνδυνη επιλογή που, δυστυχώς, φαίνεται να έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις ανάμεσα στους νέους.  Η drunkorexia, η νέα αυτή «μόδα» που παρατηρείται πιο συχνά στις φοιτητικές κοινωνίες, απειλεί και ανθρώπους όλων των ηλικιών που μπορεί να πέσουν θύματα αυτής της καταστροφικής διατροφικής νοοτροπίας.

Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Μια νέα και ανησυχητική τάση της νεολαίας που σκόπιμα δεν τρώνε ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ, φαίνεται να σαρώνει τις Αμερικανικές αλλά και κάποιες Ευρωπαϊκές πανεπιστημιουπόλεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Γνωστή ως drunkorexia, αυτή η νέα μόδα αναφέρεται σε ένα συνδυασμό συμπεριφορών που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο περιορισμός των τροφών, η υπερβολική άσκηση, η ταυτόγχρονη υπερφαγία και πρόκληση εμέτου, σε συνδυασμό με τη χρήση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες. Έρευνα της Δρ Dipali V. Rinker, επίκουρης καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Houston στο Texas, έδειξε ότι 8 στους 10 φοιτητές, πολλοί από τους οποίους ήταν άνδρες, είχαν τουλάχιστον ένα περιστατικό τέτοιας συμπεριφοράς.  Ο στόχος αυτής της «μεθόδου», είπε η Δρ Rinker, φαίνεται να είναι το να καταφέρει να μεθύσει κανείς περισσότερο και  γρηγορότερα, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει την πρόκληση εμετού, την κατανάλωση καθαρτικών ή διουρητικών, ή ακόμη και την πλήρη αποχή από το φαγητό πριν πιουν.  Η Δρ Rinker παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας στην 39η ετήσια επιστημονική συνάντηση για τον αλκοολισμό στη Νέα Ορλεάνη.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 1.184 άτομα, κυρίως φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Houston.  Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ολοκληρώσει μια διαδικτυακή έρευνα. Έπρεπε επίσης να έχουν εμπλακεί σε τουλάχιστον ένα επεισόδιο μεγάλης κατανάλωση αλκοόλ τις τελευταίες 30 ημέρες, δηλαδή τέσσερα ή περισσότερα ποτά τη φορά για τις γυναίκες και πέντε ή περισσότερα για τους άνδρες. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 22 χρόνια. Σχεδόν το 60% ήταν γυναίκες, και σχεδόν τα δύο τρίτα ήταν λευκοί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 81% του δείγματος ανέφερε ότι παρουσίασε ανάλογη συμπεριφορά τουλάχιστον μία φορά τους τελευταίους 3 μήνες. Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι οι νέοι που ζουν στις φοιτητικές εστίες παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά. «Το ότι ζουν μακριά από την οικογένεια για πρώτη φορά καθώς και το αίσθημα έντονου stress στο Πανεπιστήμιο μπορεί να είναι παράγοντες που συμβάλλουν» είπε η Δρ Rinker. Αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες. «Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε αυτές τις ειδικές συμπεριφορές φοιτητές που είναι και αθλητές, πίνουν ήδη αρκετά, έχουν αρνητικά συναισθήματα, έχουν διατροφικές διαταραχές ή και το σημαντικότερο, επειδή θεωρούν ότι αυτό αποτελεί μια κανονιστική συμπεριφορά των φοιτητών του Πανεπιστημίου». Πρόσθεσε ότι ήταν έκπληξη το γεγονός ότι δεν είναι μόνο οι νέες γυναίκες που ασχολούνται με την drunkorexia. «Η μελέτη μας έδειξε ότι οι άνδρες είναι εξίσου πιθανό, αν όχι πιο πιθανό, να συμμετάσχουν σε αυτές τις συμπεριφορές. Υποψιαζόμαστε ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι άνδρες, σε γενικές γραμμές, απλά έχουν την τάση να συμμετάσχουν σε πιο ριψοκίνδυνες συμπεριφορές που σχετίζονται με το ποτό από τις γυναίκες.»

Η drunkorexia μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική αλλά και σωματική υγεία. "Η συμμετοχή σε αυτές τις συμπεριφορές έχει βαρύτερες και πιο προβληματικές συνέπειες όπως η λιποθυμία, η εμπλοκή σε καβγάδες ή η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ" εξήγησε η Δρ Rinker. Επειδή το φαινόμενο έχει μελετηθεί μόνο μεταξύ των φοιτητών, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν παρόμοιες τακτικές ακολουθούνται και από άτομα που δεν είναι φοιτητές. Οι κλινικοί γιατροί μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση ή τον έλεγχο του φαινομένου της drunkorexia, ενημερώνοντας κατάλληλα τους φοιτητές και προωθώντας τη σημασία των υγιεινών διατροφικών συνηθειών και της τακτικής άσκησης, κατέληξε η Δρ Rinker.

Όροι: 
Κατηγοριες: