Αλκοολούχα ποτά: ποια έχουν τις λιγότερες και ποια τις περισσότερες θερμίδες;

Επίσημα πλέον καλοκαιράκι, περίοδος διακοπών, χαλάρωση, parties, βόλτες σε μπαράκια και φυσικά, αλκοόλ για να ανέβει η διάθεση αλλά, δυστυχώς, και οι θερμίδες.  Μήπως υπάρχει τρόπος να επιλέγουμε πιο έξυπνα και πιο υγιεινά τι θα πιούμε;

Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018

Δεν είναι μυστικό ότι τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Ακόμη και αυτά που δεν συσχετίζονται με τη γλυκιά γεύση είναι συχνά γεμάτα ζάχαρη και έτσι πρέπει να αποφεύγονται από όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή προσπαθούν να χάσουν βάρος. Πρέπει να πάρουμε επίσης υπόψη μας ότι κάθε μάρκα ενός τύπου ποτού μπορεί να περιέχει διαφορετικές θερμίδες. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα σε θερμίδες των κρασιών κυμαίνεται ανά μερίδα από 125 για ένα λευκό ή κόκκινο έως 300 θερμίδες για επιδόρπιο κρασί. Να θυμάστε επίσης ότι μόλις προσθέσετε ένα mixer σε οποιοδήποτε από τα οινοπνευματώδη ποτά, οι θερμίδες εκτοξεύονται!

Θερμίδες σε αλκοόλ

Παρέχοντας 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, το αλκοόλ έρχεται δεύτερο μετά το λίπος που έχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο ενέργειας. Για ένα συνηθισμένο ποτό που αποτελείται από 10 γραμμάρια αλκοόλ, καταναλώνετε 70 θερμίδες από το οινόπνευμα και μόνο πριν υπολογίσετε τις άλλες πιθανές πηγές θερμίδων που μπορεί να περιέχει. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα καθώς πολλά αλκοολούχα ποτά περιέχουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος υδατανθράκων και στην περίπτωση των κοκτέιλ, συχνά και λίπος. Αν συνυπολογίσετε ότι εκτός από το κρασί (σε περιορισμένη ποσότητα), το αλκοόλ έχοντας πολύ λίγη θρεπτική αξία, μπορεί να θεωρηθεί ξεκάθαρα ως άδειες θερμίδες.

Προωθεί την αύξηση του σωματικού βάρους

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τις φυσιολογικές διαδικασίες απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών και της καύσης ενέργειας. Το σώμα μας δεν μπορεί να το αποθηκεύσει, ως εκ τούτου, η απομάκρυνσή του από το σώμα έχει προτεραιότητα έναντι των κανονικών λειτουργιών και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της διαδικασίας καύσης λίπους, δίνοντας επιπλέον δυνατότητες για αύξηση βάρους. Παράλληλα, αυξάνει την τάση να επιλέγουμε λιπαρά, αλμυρά και γενικά ανθυγιεινά σνακ.

Ποια αλκοολούχα ποτά έχουν υψηλές θερμίδες

Προφανώς η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουμε καθορίζει και την ποσότητα θερμίδων, ωστόσο υπολογίζοντας κατά μέσο όρο, αναφέρουμε παρακάτω μερικά ποτά με το υψηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο ανά μερίδα:

Μπύρα: περίπου 149 θερμίδες

Λικέρ: Drambui, Contrau και Kahlua προσθέτουν 188 θερμίδες, παρά το μικρό μέγεθος της μερίδας

Vermouth: Οι γλυκές ποικιλίες έχουν περίπου 140 θερμίδες και οι ξηρές 105 θερμίδες

Κοκτέιλ: οποιοδήποτε κοκτέιλ είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να παραγγείλετε από άποψη θερμίδων

Martini: 140 θερμίδες

Μanhattan : 164 θερμίδες

Daiquiri: 122 θερμίδες

Whiskey sour: 122 θερμίδες

Gin & tonic : 142 θερμίδες

Margarita : 280 θερμίδες

Cosmopolitan: 200 θερμίδες

Τα αλκοολούχα με τις χαμηλότερες θερμίδες

Κόκκινο κρασί: 125 έως 190 θερμίδες τα 147 γρ., ανάλογα με το επίπεδο γλυκύτητας. Επιλέξτε ξηρότερες ποικιλίες για λιγότερες θερμίδες.

Λευκό κρασί: 120 έως 190 θερμίδες τα 147 γρ.

Ελαφριά μπύρα: 110 θερμίδες ανά standard μπουκάλι ή κουτί.

Σαμπάνια: 84 θερμίδες

Τζιν: 73 θερμίδες τα 27,8 γρ.

Ουίσκι: 70 θερμίδες τα  27,8 γρ.

Τεκίλα: 65 θερμίδες τα 27,8 γρ.

Brandy: 65 θερμίδες τα 27,8 γρ.

Κονιάκ: 65 θερμίδες τα 27,8 γρ.

Ρούμι: 64 θερμίδες τα 27.8 γρ.

Βότκα: 64 θερμίδες τα 27.8 γρ.

Προσοχή στα έτοιμα mixers που περιέχουν πολλή ζάχαρη και αυξάνουν κατακόρυφα τις θερμίδες.

Χρήσιμα tips

  • Επιλέξτε mixers χαμηλότερης θερμιδικής αξίας, όπως αναψυκτικά και tonic διαίτης, χυμό πορτοκαλιού, τσάι, χυμό λεμονιού ή λαϊμ.
  • Πιείτε το ποτό σας on the rocks.
  • Αραιώστε το ποτό σας: το ανθρακούχο νερό ή η σόδα μπορούν να προστεθούν στα οινοπνευματώδη ποτά και σε κάποια κρασιά, προσφέροντας ένα απολαυστικό, δροσιστικό spritzer με λιγότερες θερμίδες.
  • Πιείτε ένα μη αλκοολούχο ποτό ανάμεσα στα αλκοολούχα. Επιλέξτε ένα light αναψυκτικό, περισώστε κάποιες θερμίδες και γλυτώστε από το hangover της επόμενης μέρας.
  • Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις συστάσεις: Οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα και άνδρες όχι περισσότερο από δύο. Επίσης θα πρέπει να μην καταναλώνουν αλκοόλ τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα και οι δύο.
  • Μην ξεχνάτε: Τρώτε ένα υγιεινό, χορταστικό γεύμα πριν βγείτε έξω για να μειώσετε την πιθανότητα των ανθυγιεινών σνακ αργότερα και να αποφύγετε να πιείτε με άδειο στομάχι.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: