Αντιμετωπίστε τη ναυτία με τσάι από βότανα

Είτε οφείλεται σε υπερφαγία, σε ταξιδιωτική ζαλάδα ή πρωινή αδιαθεσία, η ναυτία μας επηρεάζει σχεδόν όλους κατά καιρούς. Πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι βοτάνων μπορεί να είναι η λύση που χρειάζεται το στομάχι σας.  Δοκιμάστε ένα από τα παρακάτω αφεψήματα που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, μόνα τους ή σε συνδυασμό, για να απαλλαγείτε από τα δυσάρεστα συμπτώματα. 

Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021

Τζίντζερ 

Το αγαπημένο βότανο σχεδόν κάθε βοτανολόγου για την αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμέτου με αποδεδειγμένη δράση σε κλινικές μελέτες. Έχει μακρά ιστορία χρήσης για τη θεραπεία της ναυτίας, των στομαχόπονων και της διάρροιας. Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι τα ενεργά συστατικά του, όπως η τζιντζερόλη, επηρεάζουν άμεσα το πεπτικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το τζίντζερ συμβάλλει στην έκκριση των διαφόρων πεπτικών υγρών/ενζύμων που βοηθούν στην εξουδετέρωση των οξέων στο στομάχι. Επίσης περιέχει φαινόλες που χαλαρώνουν τους μυς του στομάχου και δρουν παρόμοια με ένα ηρεμιστικό για τους ερεθισμένους ιστούς, ενώ ταυτόχρονα, βοηθούν το έντερο να περάσει την τροφή αλλά και τις τοξίνες γρηγορότερα  μέσα από τον οργανισμό μας. 

Μέντα και δυόσμος

Το τσάι μέντας είναι ένα ισχυρό αντισπασμωδικό για τους μυϊκούς σπασμούς του πεπτικού σωλήνα, μειώνοντας παράλληλα και την κινητικότητα του στομάχου.  Μην χρησιμοποιείτε υπερβολικές ποσότητες μέντα, αν είστε έγκυος. Ο δυόσμος είναι άλλο ένα φυτό που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της ναυτίας και της δυσπεψίας.

Λεμόνι

Φρέσκο τσάι με λεμόνι ή  ζεστό νερό με λεμόνι είναι ιδανικά για τη μείωση του αισθήματος ναυτίας. Επιδρά ηρεμιστικά στο στομάχι εξουδετερώνοντας την περίσσεια οξέων και μειώνοντας τους οισοφαγικούς σπασμούς. 

Χαμομήλι

Ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα στον κόσμο, το χαμομήλι, έχει αντι-φλεγμονώδεις και  αντισπασμωδικές ιδιότητες, διαλύει τα αέρια του στομάχου και το καταπραΰνει.

Γλυκόριζα

Η γλυκόριζα καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του στομάχου και του οισοφάγου με μια λεπτή βλεννογόνο ταινία η οποία προστατεύει τους ιστούς από βλάβες που προκαλούνται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή περίσσεια οξέων του στομάχου και ανακουφίζει αποτελεσματικά από τη ναυτία.

Φύλλα Σμέουρων

Σύμφωνα με την "Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης," αυτό το φυσικό βότανο που είναι πλούσιο σε σίδηρο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ναυτίας. Είναι μια ιδανική θεραπευτική επιλογή για τη ναυτία ή τον έμετο κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Γαρύφαλλα-κανέλλα-κύμινο-μάραθος-γλυκάνισος

Μπαχαρικά και βότανα με έντονη οσμή και ευεργετικές ιδιότητες για το στομάχι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για την αντιμετώπιση της ναυτίας. Η κανέλα είναι ένα τέτοιο μπαχαρικό. Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητες και συμβάλλει στην θεραπεία των μολύνσεων του στομάχου. Η γλυκιά της μυρωδιά της από την άλλη πλευρά, καταπραΰνει τα νεύρα. Περιέχει κατεχίνες, χημικές ουσίες που βοηθούν στην ανακούφιση της ναυτίας. Τα γαρίφαλα έχουν ισχυρές καταπραϋντικές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται στην πέψη και είναι ιδανική θεραπεία για τον έμετο και την ναυτία, ιδίως αυτή που προκαλείται από γαστρική ευερεθιστότητα ή από τα ταξίδια. Το κύμινο βοηθά στην έκκριση των πεπτικών ενζύμων στο πάγκρεας το οποίο όχι μόνο οδηγεί σε σωστή πέψη, αλλά και τη σωστή αφομοίωση της τροφής από τον οργανισμό. Ο μάραθος αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα εντερικά αέρια, τον μετεωρισμό, τη ναυτία και τον έμετο. Η ανηθόλη, ένα φυτοοιστρογόνο που περιέχεται στον μάραθο, είναι υπεύθυνη για την εξουδετέρωση των αερίων στο γαστρεντερικό σωλήνα. Οι βιοδραστικές ενώσεις του μάραθου χαλαρώνουν τους μυς στα τοιχώματα του στομάχου, προλαμβάνοντας αλλά και καταπραΰνοντας προβλήματα όπως η ναυτία. Το τσάι από γλυκάνισο έχει χρησιμοποιηθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα για το στομάχι και το πεπτικό σύστημα. Ανακουφίζει από φυσικά αέρια και κράμπες, διευκολύνει την πέψη και σε συνδυασμό με το τζίντζερ, δίνουν ένα αποτελεσματικό αφέψημα κατά της ναυτίας.

Χρησιμοποιήστε φρέσκα, βιολογικά βότανα, όταν είναι δυνατόν. Εάν παίρνετε αντιπηκτικά ή δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά ένα συγκεκριμένο βότανο,  συμβουλευθείτε πρώτα τα γιατρό σας. 

Όροι: 
Κατηγοριες: