Άλλη μια πολλά υποσχόμενη δίαιτα έρχεται αυτή τη φορά από την Ιαπωνία και συνδυάζει μπανάνες και νερό για πρωινό.

Τρώγοντας μια μπανάνα κάθε πρωί και ακολουθώντας μερικούς απλούς διαιτητικούς κανόνες μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος εύκολα, σύμφωνα με την τελευταία διατροφική τάση που έχει κατακτήσει την αγορά. Η Δίαιτα της Πρωινής Μπανάνας έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στην Ιαπωνία, αλλά πρόσφατα φαίνεται ότι την υιοθετούν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Η συγκεκριμένη δίαιτα βασίζεται στην προϋπόθεση ότι τρώγοντας μόνο μπανάνες για πρωινό και πίνοντας νερό σε θερμοκρασία δωματίου ως κύριο ποτό, σας οδηγεί σε απώλεια βάρους χωρίς να έχει σημασία τι τρώτε το υπόλοιπο της ημέρας Οι Ιάπωνες Hitoshi και Sumiko Watanabe είναι οι δημιουργοί αυτής της διατροφής. Ο Hitoshi ήθελε να χάσει βάρος και η σύζυγός του Sumiko, φαρμακοποιός με κατάρτιση σε βοτανοθεραπεία και εναλλακτικές πρακτικές υγείας, σκέφτηκαν το συγκεκριμένο διαιτητικό πλάνο: μπανάνες και ζεστό νερό το πρωί και δείπνο αυστηρά αρκετές ώρες πριν τον ύπνο. Τα νέα για την καινούργια δίαιτα κυκλοφόρησαν γρήγορα μέσω της γιαπωνέζικης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Mixi και εξελίχθηκε πολύ σύντομα σε νέο trend. Το περιοδικό Time ανέφερε ότι η ζήτηση για μπανάνες ανάγκασε τη Dole Ιαπωνίας να αυξήσει τις εισαγωγές της πάνω από 25% το 2008.

Η βάση της δίαιτας

Τρώτε όσες μπανάνες επιθυμείτε για πρωινό και πίνετε ζεστό νερό, αλλά όχι σε σημείο υπερφαγίας. Τρώτε μόνο ωμές φρέσκιες μπανάνες. Μια παραλλαγή της δίαιτας, όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα Morning Banana Diet, επιτρέπει την αντικατάστασή τους με άλλα φρούτα. Μπορείτε να φάτε άλλες τροφές πριν από το μεσημεριανό γεύμα εάν πεινάσετε όπως πχ. μια μπάλα ρυζιού που ήταν το αγαπημένο σνακ του εφευρέτη της δίαιτας.

Τα χαρακτηριστικά της δίαιτας

Φάτε οτιδήποτε θέλετε για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο, αλλά μόνο μέχρι να μην πεινάτε. Μην το παρακάνετε με τις ποσότητες. Η αρχική διατροφή απαγορεύει τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά οι αναθεωρημένες εκδόσεις της τα επιτρέπουν. Ένα απογευματινό γλυκό σνακ όπως λίγη σοκολάτα ή 1-2 μπισκότα είναι αποδεκτό, αλλά δεν συνιστώνται τα παγωτά ή τα ντόνατς. Ένα αλμυρό σνακ είναι επίσης κατάλληλο αλλά θα πρέπει να είναι κάτι υγιεινό και όχι π.χ. πατατάκια. Φάτε δείπνο τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν από τον ύπνο. Πρέπει να πάτε για ύπνο το αργότερο τα μεσάνυχτα και σε αυτή την περίπτωση, το δείπνο πρέπει να είναι αυστηρά πριν από τις 8 μ.μ..

Ποτά

Το νερό σε θερμοκρασία δωματίου είναι το κύριο ποτό που επιτρέπεται στη διατροφή αυτή. Πίνετε το νερό με μικρές γουλιές κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Δεν απαιτείται ούτε ελάχιστη ούτε maximum ποσότητα. Εκτός από τα γεύματα, μπορείτε να πιείτε μη θερμιδικά ποτά, συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού, του καφέ και των χωρίς ζάχαρη αναψυκτικών, αν και αυτό καλύτερα να αποφεύγεται. Η αρχική διατροφή απαγόρευε το αλκοόλ, αλλά οι τροποποιημένες εκδόσεις επιτρέπουν μπύρα ή κρασί σε κοινωνικές περιστάσεις.

Πολλές θεωρίες εξηγούν γιατί η Δίαιτα της Πρωινής Μπανάνας μπορεί να είναι αποτελεσματική. Μια από αυτές στηρίζεται στο ότι οι μπανάνες μπορεί να βελτιώσουν την πέψη και να ενισχύσουν το μεταβολισμό. Καθώς επίσης περιέχουν ένα ανθεκτικό άμυλο, μια ουσία που αντιστέκεται στην πέψη, προάγουν την αίσθηση της πληρότητας και μπορούν να εμποδίσουν εν μέρει την απορρόφηση των υδατανθράκων. Το πόσιμο ζεστό νερό οδηγεί σε πιο συχνές κινήσεις του εντέρου και στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας και ο περιορισμός των ποτών στις μη θερμιδικές επιλογές μειώνει την πρόσληψη θερμίδων. Επιπλέον, η μείωση του φαγητού εκτός των γευμάτων καταπολεμά το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της νύχτας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγές:

Όροι: 
Κατηγοριες: