Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε την Cola διαίτης;

Τα αναψυκτικά είναι απίστευτα εθιστικά. Όσοι πίνουν μπορούν να το καταλάβουν. Πολλοί άνθρωποι επιχειρούν να τα κόψουν καθώς κάνουν κακό στην υγεία και παχαίνουν αλλά η προσπάθεια είναι αρκετά δύσκολη: ο εθισμός είναι πολύ μεγάλος.

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Η ιστοσελίδα prevention.com, που ασχολείται με ζητήματα υγιεινής δημοσίευσε το κείμενο κάποιου που επιχείρησε να κόψει το πιο εθιστικό από όλα τα αναψυκτικά, την Cola διαίτης!

Διαβάστε αναλυτικά την αποτύπωση της προσπάθειάς του και το πως τα κατάφερε:

«Η κακιά συνήθεια πολλών ανθρώπων είναι το κάπνισμα. Άλλων είναι να τρώνε τα νύχια τους. Η δικιά μου κακιά συνήθεια είναι να πίνω Cola διαίτης. Δεν μπορώ να θυμηθώ πως ξεκίνησε η σχέση μας αλλά νομίζω πως όλα άρχισαν όταν ήμουν στο κολέγιο. Και τελευταία, η σχέση μας είχε γίνει πολύ έντονη.

Έπινα τρεις φορές την ημέρα τουλάχιστον. Έπινα όταν ήμουν κουρασμένος, έπινα όταν ήμουν αγχωμένος, έπινα όταν έτρωγα, όταν είχα χανγκόβερ. Ήταν ο μεγάλος μου εθισμός και ήταν κακό. Πριν μερικούς μήνες αποφάσισα να την κόψω. Ήξερα πως αν προσπαθήσω θα τα καταφέρω. Ξεκίνησα στις 28 Νοέμβρη.

Πρώτη εβδομάδα

Όταν αποφασίζεις να κόψεις κάτι που καταλαμβάνει τόσο μεγάλο χώρο στη ζωή σου φαντάζει εύκολο αρχικά. Πιστεύεις πως μπορείς να τα καταφέρεις, σιγά το δύσκολο. Όσο περισσότερο το έλεγα και στους γύρω μου τόσο πιο πολύ με βοηθούσε γιατί το έκανα πιο επίσημο ως απόφαση, δεν ήταν απλά κάτι που σκεφτόμουν. Το είπα στην οικογένεια μου μια μέρα πριν ξεκινήσω την προσπάθεια και ήταν πολύ χαρούμενοι. Το είχα πει επίσης και σε κάποιους καλούς μου φίλους.

Ο βασικός λόγος για αυτή την απόφαση ήταν πως ένιωθα να καταστρέφεται το σώμα μου. Ακόμα και αν δεν περιέχει ζάχαρη, τα τεχνητά γλυκαντικά, την κάνουν 200 φορές πιο γλυκιά - πόσο τρελό φαντάζει αυτό;! Οι μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για κάτι γλυκό ακόμα περισσότερο ενώ συνδέεται με πονοκεφάλους, πεπτικά προβλήματα και ακόμα και καρκίνο! 

Πίστευα επίσης πως το να κόψω την coca cola διαίτης θα με βοηθήσει να πίνω περισσότερο νερό, κάτι που αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να είσαι αφυδατωμένος. Το πρόβλημά μου βέβαια είναι ποτέ δεν μου άρεσε το νερό. Αγόραζα μεταλικό νερό και επίσης έπαιρνα πάρα πολύ ανθρακούχο νερό πιστεύοντας πως οποιοδήποτε είδος νερού είναι χρήσιμο.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της αγάπης μου για την coca cola διαίτης προέκυπτε από το ανθρακικό της. Για εμένα, το ανθρακικό είναι σαν ένας οργασμός για τον οισοφάγο και πίστευα πως το να πίνω ανθρακούχο νερό θα έκανε πιο εύκολη την κατάσταση. Εξακρίβωνα βέβαια πάντα πως το ανθρακούχο νερό που αγόραζα δεν είχε μέσα νάτριο και πως δεν είχε άλλες γευστικές ουσίες γιατί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πολλές έρευνες, είναι καταστροφή για τα δόντια.

Δεύτερη εβδομάδα

Συνειδητοποίησα πως κατάφερνα να δουλεύω περισσότερο χωρίς coca cola διαίτης, κάτι που ήταν καλό. Παρατήρησα πως κατά βάση την έπινα όταν καθόμουν στο γραφείο μου και δούλευα ή όταν έτρωγα στον καναπέ μου ενώ έβλεπα τηλεόραση και το να μην έχω πρόσβαση σε αυτήν έκανε πολύ πιο εύκολο να αποφεύγω αυτή τη συνήθεια.

Παρ' όλα αυτά συνέχισε να μου λείπει. Αγόραζα ανθρακούχο νερό και έπαιρνα και πολλά μπουκάλια κανονικού νερού λέγοντας στον εαυτό μου πως όσοι πίνουν νερό δείχνουν στους εαυτούς τους πως είναι υγιείς και νοιάζονται για την υγεία τους κάτι που είναι πολύ κουλ. Και μου αρέσει να είμαι κουλ. Αυτό είναι ένα ψυχολογικό τρικ που δουλεύει αλλά όχι και για πολύ.

Η μεγαλύτερη δοκιμασία προέκυψε όταν ταξίδεψα. Το προηγούμενο βράδυ είχα πιει πολύ και ξύπνησα αφυδατωμένος. Ήπια νερό όσο πήγαινα στο αεροδρόμιο αλλά όταν μπήκα στο αεροπλάνο μου φαινόταν πως όλοι γύρω μου έπιναν coca cola. Έμοιαζε λες και όλοι προσπαθούσαν να σαμποτάρουν τον σκοπό μου. Έμεινα όμως δυνατός και ήπια περίπου πέντε ανθρακούχα νερά αν και πήγα πολλές φορές στο μπάνιο κατά την διάρκεια της πτήσης!

Τρίτη εβδομάδα

Λένε πως σου παίρνει περίπου 16 μέρες για να κόψεις μια συνήθεια. Δεν ξέρω πως ακριβώς έχει προκύψει αυτή η διαπίστωση αλλά είναι σωστή. Όταν έφτασα την 16η ημέρα κατάλαβα πως δεν είχα ανάγκη να πιω coca cola διαίτης. Δεν με ενδιέφερε ούτε όταν ήμουν σπίτι, ούτε όταν έτρωγα έξω με φίλους. Ακόμα και όταν πήγα με τους γονείς μου σε ένα μαγαζί για να δούμε την ομάδα μας να παίζει ποδόσφαιρο δεν ήπια coca cola διαίτης, κάτι που ήταν πολύ συνηθισμένο. Η μητέρα μου εντυπωσιάστηκε πάρα πολύ!

Ακόμα δεν έπινα πολύ φυσικό νερό -δεν είχα πιει ποτέ ένα ολόκληρο μπουκάλι- αλλά έτρωγα μόνο με νερό ως συνοδευτικό. Ήμουν σε καλή φάση αλλά ξαφνικά ο οργανισμός μου ζητούσε υπερβολικά έντονα να φάω κάτι γλυκό. Δεν ξέρω αν είχε να κάνει με το ότι του έλειψε ξαφνικά η coca cola διαίτης όμως ποτέ στην ζωή μου δεν ήθελα να φάω τόσο έντονα ένα παγωτό ή μια σοκολάτα. Κυρίως, το ήθελα όταν έβλεπα τηλεόραση στον καναπέ μου και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Ένα βράδυ έφαγα ένα παγωτό, μερικές σοκολάτες και άλλη μια σακούλα γλυκά ενώ καθόμουν.

Έπρεπε απλά να τα κόψω και αυτά. Ο πόθος για κάτι γλυκό έφευγε και ξαναερχόταν αλλά με τον καιρό συνηθίζεις να μην θες να φας τίποτα τέτοιο.

Τέταρτη εβδομάδα

Πλησίαζαν τα Χριστούγεννα και η εορταστική περίοδος σημαίνει πολύ ανθυγιεινό φάι και ποτό. Δεν ήπια καθόλου coca cola διαίτης αλλά την αντικατέστησα με πολύ μπύρα και κρασί.

Δεν είναι ότι έπεσα με τα μούτρα στο αλκοόλ αλλά και πάλι μου ήταν σχετικά δύσκολη η κατάσταση. Και έφτασε μια στιγμή που όταν έτρωγα δείπνο με τους γονείς μου δεν σκέφτηκα καν να παραγγείλω coca cola διαίτης. Δεν μου πέρασε καν από το μυαλό. Ήμουν πολύ περήφανος. Έπινα νερό μαζί με το δείπνο και παρήγγειλα και ένα ανθρακούχο νερό με γεύση λεμονιού. Εντάξει, δεν μπορούμε να είμαστε και τέλειοι. 

Όταν πέρασε ένας μήνας πλήρους αποχής ένιωθα τέλεια. Σίγουρα μεγάλο ρόλο έπαιξε και το ψυχολογικό κομμάτι αφού ένιωθα καλά που είχα κόψει μια κακιά συνήθεια. Επίσης, είχε περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και κοιμόμουν πολύ πιο καλά χωρίς να έχω στομαχικές διαταραχές το πρωί. 

Δεν είμαι σίγουρος πως δεν θα ξαναπιώ ποτέ αλλά αυτή τη στιγμή νιώθω τέλεια με τον εαυτό μου».

ΠΗΓΗ: http://www.prevention.com/food/i-quit-diet-soda-and-this-is-what-happened?_ga=1.205021584.1629638031.1487955760

Όροι: 
Κατηγοριες: