Οι Νο1 τροφές για γερή καρδιά!

Παρά τις σημαντικές προόδους της ιατρικής σε φάρμακα και θεραπείες, η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος παραμένουν ακόμη οι καλύτεροι τρόποι για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. 

Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2022

Η βελτίωση της διατροφής μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, μειώνοντας την υψηλή χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και τα επιπέδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, συμβάλλοντας παράλληλα στην πρόληψη της παχυσαρκίας και τη γενικώτερη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Ευτυχώς, μια υγιεινή διατροφή που θα θωρακίζει την καρδιά είναι σχετικά εύκολη και δεν χρειάζεται να θυσιάσετε τη γεύση και την απόλαυση.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στον πλανήτη. Δυστυχώς, η σύγχρονη κοινωνία μας αρέσκεται να καταναλώνει τρόφιμα που αποτελούν εμφανώς κακές επιλογές για το σώμα μας. Οι περισσότερες καρδιακές ασθένειες είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής και όχι γενετικής προδιάθεσης. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, νάτριο και υδατάνθρακες σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και  τον γενικότερο τρόπο ζωής, ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τα καρδιακά νοσήματα. Ας δούμε  μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σας.

Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η πέστροφα.

Περιέχουν ευεργετικά λιπαρά, τα οποία μειώνουν τους θρόμβους, βελτιώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο και την κυκλοφορία. 2-4 μερίδες την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας ήπιες μεθόδους μαγειρέματος, προστατεύουν την υγεία της καρδιάς σας.

Αβοκάντο, ξηροί καρποί και σπόροι (chia και λιναρόσπορος) καθώς και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, βιταμίνη Ε και ωφέλιμα για την καρδιά  μονοακόρεστα λίπη. 

Φρούτα και λαχανικά.

Για κάθε επιπλέον 200γρ. φρούτα και λαχανικά που τρώτε την ημέρα, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά το ένα τρίτο! Με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθούν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, και λόγω των προστατευτικών αντιοξειδωτικών, συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των βλαβών στις αρτηρίες. Φροντίστε να απολαμβάνεται μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβάνοντας κόκκινο λάχανο,  μελιτζάνες, ντομάτες, μούρα, μπανάνες, μήλα και καρπούζι, καθώς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Μπαχαρικά

όπως τζίντζερ, τσίλι, κανέλα, ρίγανη και μπαχάρι, μπορούν βοηθήσουν στη μείωση των φλεγμονών και την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, προσθέτοντας έξτρα γεύση.

Το ασβέστιο

στα γαλακτοκομικά προϊόντα συμβάλλει στη μείωση της πίεσης του αίματος και ρυθμίζει τον καρδιακό μυ.

Τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής

αποτελούν μια καλή πηγή μαγνησίου, που βοηθούν να χαλαρώσουν τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχουν διαχειρίζονται τα επίπεδα χοληστερόλης. Θα πρέπει επίσης να πίνετε περισσότερα υγρά για να κάνετε το έργο των ινών πιο αποτελεσματικό.

Σοκολάτα.  

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η μέτρια κατανάλωση σκούρας σοκολάτας πλούσιας σε φλαβονοειδή και επικατεχίνη, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, να συμβάλλει στην αραίωση του αίματος και να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. 

Πράσινο τσάι.

Οι κατεχίνες και φλαβονόλες που περιέχει είναι ιδανικά αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν τον μεταβολισμό και κρατούν την καρδιά υγιή και δυνατή.

Κόκκινο κρασί.

Η κατανάλωση με μέτρο, μειώνει τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων στο αίμα και λόγω των ισχυρών πολυφαινολικών ενώσεων, των ταννινών, που περιέχει,  μειώνει τις φλεγμονές και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα από το οξειδωτικό στρες. 

Όροι: 
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: