Ζεστά ροφήματα ή παγωτά για τον πονόλαιμο;

Καθώς είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, οι ανεπιθύμητοι πονόλαιμοι κάνουν πιο συχνά την εμφάνισή τους, ταλαιπωρώντας πολλούς από εμάς. τους. Θα πρέπει άραγε να πίνουμε ζεστά ροφήματα ή να προτιμούμε τις γρανίτες και τα παγωτά για να μαλακώσουμε τον πόνο; 

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2019

Όλοι ανεξαιρέτως, έχουμε αναμφισβήτητα υποφέρει κάποια στιγμή από πονόλαιμο. Αυτή η ξαφνική, ξηρή και οδυνηρή αίσθηση είναι συχνά εξαιρετικά άβολη και ενώ δυσκολεύει σημαντικά την κατάποση, είναι σπάνια λόγος ανησυχίας. Τις περισσότερες φορές, κάποιοι απλοί τρόποι αντιμετώπισής του μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τη δυσφορία. Ίσως να αναρωτιέστε εάν το ζεστό ή το κρύο είναι καλύτερο για αυτή την κατάσταση. Και τα δύο έχουν τα πλεονεκτήματά τους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Είτε βιώνετε ένα κοινό κρυολόγημα, είτε τη γρίπη, ένας πονόλαιμος πιθανότατα θα σας συντροφεύει για λίγες μέρες. Οι ενήλικες υποφέρουν από κοινά κρυολογήματα δύο με πέντε φορές κάθε χρόνο. Στα παιδιά, ο αριθμός αυτός κυμαίνεται από επτά έως δέκα, και οι πονόλαιμοι είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα. Ενώ οι ιοί και τα βακτήρια είναι η αιτία της ασθένειας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αυτό που πραγματικά φταίει για τα συμπτώματα που βιώνουμε. Τα μακροφάγα είναι κύτταρα που «περιπολούν» στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και είναι σε συνεχή αναζήτηση για ιούς και βακτήρια, απελευθερώνοντας ανοσολογικά μόρια για την καταπολέμηση αυτών των μικροοργανισμών μόλις έρθουν σε επαφή μαζί τους. Δύο τέτοια μόρια ανοσολογικής σηματοδότησης είναι η βραδυκινίνη και η προσταγλανδίνη Ε2, τα οποία διεγείρουν τις νευρικές απολήξεις στο λαιμό μας, προκαλώντας την αίσθηση του πόνου.

Το κρύο σταματά τον πόνο

Κάποιοι γιατροί και επιστήμονες θεωρούν ότι τα παγωτά και οι γρανίτες είναι μια καλή λύση για τον πονόλαιμο, καθώς έχουν τοπική ψυκτική δράση στους φλεγμονώδεις ιστούς και μπορεί να έχουν συγκεκριμένη ανασταλτική επίδραση στα ευαίσθητα στον πόνο νεύρα στο λαιμό. Ο πάγος μειώνει τη θερμοκρασία των νευρικών απολήξεων στο λαιμό, μειώνοντας έτσι τα σήματα πόνου. Αυτή η μέθοδος ενεργοποιεί επίσης έναν υποδοχέα που ονομάζεται μελαστίνη και ο οποίος έχει σαν αποτέλεσμα την ανακούφιση του πόνου. Αλλά ποια είναι η ετυμηγορία για τα ζεστά ροφήματα;

Τα ζεστά ροφήματα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα υγρά είναι καλά για τον πονόλαιμο καθώς προάγουν τη παραγωγή σάλιου και βοηθούν στη λίπανση του λαιμού. Τα ζεστά ροφήματα είναι πιο γευστικά από τα παγωμένα και η μεγαλύτερη σιελόρροια που δημιουργούν μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερο εικονικό αποτέλεσμα καταπραΰνοντας τον πόνο.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: