Αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για το έλκος στομάχου

Ορισμένα βότανα, φαρμακευτικά φυτά, μπαχαρικά και λαχανικά θεωρούνται πιθανή πηγή για τον έλεγχο των γαστρικών ελκών. Ενώ σε ακραίες περιπτώσεις απαιτείται ιατρική συμβουλή, οι παρακάτω «σπιτικές» θεραπείες υπόσχονται πρόληψη αλλά και ανακούφιση όταν το έλκος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017

Το πεπτικό έλκος είναι μια ανοικτή πληγή ή διάβρωση στην γαστρεντερική οδό που είναι αρκετά οδυνηρή. Αναπτύσσεται όταν το υδροχλωρικό οξύ των πεπτικών υγρών και το στομαχικό ένζυμο πεψίνη επιδρούν στη γαστρεντερική οδό. Η πιο συνηθισμένη αιτία έλκους στομάχου είναι το βακτήριο Helicobacter pylori. Αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά και φάρμακα για τη μείωση και την παρεμπόδιση των οξέων αλλά, πέρα από αυτά, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν επίσης μερικές χρήσιμες φυσικές θεραπείες από βότανα, λαχανικά και μπαχαρικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εύκολα στο σπίτι για τη διαχείριση και τη θεραπεία του έλκους.. Ωστόσο, προτού τις δοκιμάσετε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Λάχανο

Ο χυμός του λάχανου περιέχει γαλακτικό οξύ και βοηθά στην παραγωγή ενός αμινοξέος που διεγείρει τη ροή του αίματος στην επένδυση του στομάχου. Αυτό με τη σειρά του ενισχύει την επένδυση στο στομάχι και θεραπεύει το έλκος. Επιπλέον, περιέχει μια καλή ποσότητα βιταμίνης C, η οποία έχει βρεθεί ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τους ασθενείς με λοιμώξεις από Η. Pylori. Η βιταμίνη C βοηθά στην επούλωση των ελκών. Ορισμένες μελέτες προτείνουν τη χρήση χυμού που έχει υποστεί ζύμωση για καλύτερα αποτελέσματα καθώς αυξάνει το επίπεδο της βιταμίνης C.

Μέλι

Το μέλι δεν είναι απλά μια γλυκιά λιχουδιά. Ανάλογα με το φυτό από το οποίο προέρχεται, μπορεί να περιέχει έως και 200 στοιχεία, όπως πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά. Είναι ένα ισχυρό αντιβακτηριακό και έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη του Η. Pylori. Ένα ένζυμο που ονομάζεται οξειδάση γλυκόζης στο μέλι παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο με τη σειρά του σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν έλκη.

Σκόρδο

Το εκχύλισμα σκόρδου έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη του Η. Pylori σε εργαστηριακές, δοκιμές σε ζώα αλλά και ανθρώπους. Εάν δεν σας αρέσει η γεύση και η παρατεταμένη επίγευση του σκόρδου, μπορείτε να δοκιμάσετε τα αντίστοιχα συμπληρώματα. Επειδή λειτουργεί και ως αραιωτικό του αίματος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το πάρετε αν παίρνετε ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα.

Μαστίχα

Το αγαπημένο ελληνικό προϊόν, βοηθά στη μείωση των βακτηρίων στους περισσότερους ανθρώπους που το χρησιμοποίησαν και δεν έχει παρενέργειες. Μπορείτε είτε να την μασήσετε σε μορφή τσίχλας είτε να την πάρετε σε μορφή συμπληρώματος.

Προβιοτικά

Πρόκειται για ζωντανά βακτήρια και μύκητες που ωφελούν την πεπτική οδό και βρίσκονται σε πολλά κοινά τρόφιμα, ιδιαίτερα σε όσα έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το βουτυρόγαλα, το γιαούρτι, το miso, το kimchi και το κεφίρ. Μπορείτε επίσης να τα βρείτε και με τη μορφή συμπληρωμάτων.. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του H. pylori .

Γλυκόριζα

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι λειτουργεί αποτελεσματικά για τη θεραπεία και πρόληψη των ελκών του στομάχου, βοηθώντας το στομάχι και τα έντερα να παράγουν περισσότερη προστατευτική βλέννα που σχηματίζει επικάλυψη πάνω από την επένδυση του στομάχου. Αυτή με τη σειρά της μειώνει τον πόνο και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.

Καψαϊκίνη

Ως γνωστόν, οι πιπεριές chili περιέχουν καψαϊκίνη η οποία προάγει την ανάπτυξη και την παραγωγή ενζύμων και ουσιών που βοηθούν στην προστασία της επένδυσης του στομάχου, λειτουργώντας ως αντιοξέα. Δρουν επίσης επουλωτικά σε έλκη, που οφείλονται σε φαρμακευτική αγωγή.

Χυμός αλόης

Η αλόη βέρα είναι γνωστή για τις ισχυρές θεραπευτικές της ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία. Παρόλο που η γεύση και η μυρωδιά της δεν αρέσει σε πολλούς, παρέχει ισχυρή και αποτελεσματική θεραπεία για τα έλκη στομάχου, χάρη στη δική της ουσία που μοιάζει με βλέννα.

Καρύδα

Γνωστή για τις πολλές χρήσεις και εφαρμογές της στην εναλλακτική παραδοσιακή ιατρική. Το έλαιο καρύδας θεραπεύει τα έλκη του στομάχου, σκοτώνοντας τα βακτήρια, εξαιτίας των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του. Μπορείτε να καταναλώνετε γάλα καρύδας, νερό ή έλαιο καρύδας.

Μπανάνες

Πολλές μελέτες και ομοιοπαθητικές θεραπείες τονίζουν τη δύναμη της μπανάνας όταν πρόκειται για στομαχικά και πεπτικά προβλήματα. Περιέχει ένα ειδικό ένζυμο (sitoindosides) που αυξάνει τη βλέννα στο στομάχι και στην πεπτική οδό, παρέχοντας έτσι μια ισχυρή προστατευτική επικάλυψη που βοηθά στην γρηγορότερη θεραπεία του έλκους. Επιπλέον, εξουδετερώνει την οξύτητα των γαστρικών υγρών, συμβάλλοντας στη μείωση της φλεγμονής.

Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, μπορεί να προστατεύσει την επένδυση του στομάχου και να επιταχύνει την επούλωση των ελκών. Φαίνεται να έχει θεραπευτική δύναμη ειδικά στην πρόληψη βλαβών που προκαλούνται από λοιμώξεις από Η. Pylori αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: