Κουρκουμάς: Eνα από τα «αστέρια» της Εναλλακτικής Ιατρικής!

Είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται ως καρύκευμα εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Χαρακτηρίζεται από κίτρινο ή μουσταρδί χρώμα και  μια συγκεκριμένη γεύση, η οποία σας δίνει μια άλλη γεύση στα τρόφιμα, πιο εξωτική. Γνωρίστε τις ακόλουθες ιδιότητες της κουρκούμα, που θεωρείται ένα από τα «αστέρια» της Εναλλακτικής Ιατρικής.

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020

Χρησιμεύει για τη μείωση της οξύτητας του στομάχου. Όσοι τρώνε πολλά καυτερά μπαχαρικά γνωρίζουν τις πιθανές διαταραχές του στομάχου από την επιλογή τους. Ο κουρκουμάς μπορεί να σας βοηθήσει με αυτό. Ενεργεί ως τονωτικό του στομάχου, διεγείρει τις γαστρικές εκκρίσεις  και το παγκρεατικό υγρό, διευκολύνοντας την πέψη. Συνιστάται για τα άτομα με δυσπεψία, αργή πέψη, χρόνια γαστρίτιδα ή απώλεια της όρεξης. 

Βοηθά στην εκκένωση του εντέρου. Ο κουρκουμάς είναι πολύ καλός για αυτό το πρόβλημα, καθώς βοηθάει στο να  αποβληθούν τα  εντερικά αέρια. Χρησιμεύει επίσης για την ανακούφιση από τους κολικούς, χάρη στα συστατικά του, όπως η ευγενόλη. Είναι γνωστό ότι αυτό το μπαχαρικό είναι καλό για αυτούς που υποφέρουν από ατονία στομάχι και δυσπεψία.

Ενισχύει πολλαπλώς τη λειτουργία του συκωτιού. Ο κουρκουμάς έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην προστασία του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. Βοηθά στην αφαίρεση χολόλιθων και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.  Συνιστάται σε περιπτώσεις κίρρωσης, ίκτερου, ηπατικής νόσου ή σε διαταραχές της χοληδόχου κύστης. Για να επωφεληθείτε από αυτές τις ιδιότητες, βράστε ένα λίτρο νερό με 20 γραμμάρια σκόνη κουρκουμά και αφήστε το 12 ώρες. Σουρώστε το και πιείτα πολλές φορές την ημέρα.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Το ρίζωμα του φυτού περιέχει 10 αντικαρκινικά συστατικά (τουλάχιστον). Όλα έχουν προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του δέρματος, του μαστού, του παχέος εντέρου και του δωδεκαδακτύλου. Βοηθά το σώμα να αντέξει καλύτερα τις επιπτώσεις από των ναρκωτικών και τις θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία.

Βοηθά στην ανακούφιση της αρθρίτιδας. Οι ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα (πολύ συχνό σήμερα, από την υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των κινητών) μπορούν να λάβουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες από τον κουρκουμά. Δρα θετικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό. Αυτή είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές του κουρκουμά στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για πολλές γενιές.  Αυτό το φυτό / μπαχαρικό  χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και των ψυχολογικών διαταραχών που σχετίζονται με τη λύπη ή τη δυστυχία. Οι τρέχουσες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κουρκουμά σε σκόνη ή σε εκχύλισμα, χρησιμοποιείται για να διεγείρει το νευρικό σύστημα, αλλά επίσης έχει θετικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και τη διάθεση μας . Μειώνει τα επίπεδα του στρες και προκαλεί μια αύξηση στην παραγωγή της σεροτονίνης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με κατάθλιψη (συναισθηματική ή εποχική) και άλλες παρόμοιες διαταραχές.
Πρόκειται για ένα πραγματικά διατροφικό θησαυρό που είναι ταυτόχρονα και τόσο γευστικός. Ας προσθέσουμε τη «μαγική» σκόνη του κουρκουμά στη διατροφή μας για να βελτιώσουμε αισθητά την υγεία μας, σωματικά και κυρίως ψυχικά.

Όροι: 
Κατηγοριες: